Er Dagsnytt 18 ganske enkelt et ekkokammer, Sigrid Sollund?

5
Vignetten til Dagsnytt 18 på NRKs hjemmesider.

Kjære Sigrid Sollund

Du er journalist i NRK. Du leder en av de største debatt- og nyhetsflatene i Norge, nemlig Dagsnytt 18. Det gir deg makt og det gir deg ansvar, og lisensbetalerne har rett til å forvente at du etterlever høye journalistiske standarder. Så hvordan kunne du produsere et så dårlig program som Dagsnytt 18 27. desember 2018?

Programmet ligger her. Det innslaget jeg kommenterer begynner på 16.10.

Du hadde valgt å ta utgangspunkt i en kronikk av skribenten Didrik Søderlind om den såkalte «hesteskoteorien». At denne «teorien» ikke er noen teori i noen meningsfull betydning av ordet, men heller et frekt propagandaknep, lar jeg ligge her. Du hadde valgt denne artikkelen og denne skribenten. Så langt, helt greit.

Så starter du innslaget med å vise til et bilde som skal illustrere denne useriøse «hesteskoteorien» og der nevner du blant annet forskeren Trond Andresen. Det helt naturlige da ville ha vært å la Andresen kommentere dette. Vær varsom-plakaten sier det slik: «Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.»

Det er også god presseskikk å gi muligheten til samtidig imøtegåelse. Vær varsom-plakaten 4.14 og 4.15:

«De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.»

«De som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling.»

Sigrid Sollund, du kunne ha gitt adgang til samtidig imøtegåelse fordi du visste at Andresen ville bli både kommentert og karakterisert. Du hadde premissene i din hule hånd. Men du valgte å bryte med god presseskikk. Og jeg lurer på hvorfor du gjorde det. Du har skrevet bok om hersketeknikker, vel, her benyttet du deg av hersketenikker sjøl, og det ganske så grovt.

I stedet for å invitere Andresen, som hadde vært den naturligste sak av verden, valgte du å invitere en person som har markert seg som en motstander av Andresen, og som i det temaet dere tok opp i hovedsak er enig med Didrik Søderlind, nemlig Ronny Kjelsberg.

Dette er å lage et ekkokammer. I stedet for debatt der motsatte synspunkter får muligheten til å brytes, skaper du et ekkokammer, ei varmestue for folk som sitter og rakker ned på ikke-tilstedeværende, navngitte personer. Når ble dette god tone da, Sigrid Sollund? Er oppdraget ditt å bestyre et ekkokammer?

I diskusjonens løp ble også jeg nevnt. Og jeg ble nevnt i en usaklig sammenheng. Nå er jeg ikke så uvant med det. Det samme skjedde i Verdibørsen da din kollega Aase Cathrine Myrtveit lagde et 19 minutters innslag om «Konspirasjonene om George Soros» med skribenten John Færseth. Vi kritiserte dette programmet på steigan.no og Myrtveit tok kritikken til etterretning og lagde et nytt program der undertegnede ble invitert til diskusjon med Færseth.

Det er naturligvis flatterende at statskanalen synes at steigan.no er så viktig at det må polemiseres mot oss. Polemikk er strålende, det er jeg gjerne med på. Men hadde det ikke vært mer tilfredsstillende for deg, Sigrid Sollund, å ikke la debattantene dine får kjøre med støttehjul, men møte virkelig motstand? Jeg stiller gjerne opp.

Og om du skulle synes at det er best å drive varmestue og ekkokammer, så bør dine sjefer se det annerledes. NRK er finansiert av oss lisensbetalere. Det betyr at dere har et spesielt krav på dere til ikke bare å etterleve Vær varsom-plakaten, men å være eksempler til etterfølgelse.

Og da holder ikke Dagsnytt 18 den 27. desember mål, ikke på noen som helst måte. Dette er stryk i journalistikk på begynnernivå. Det er dumt av NRK hvis kanalen fortsetter slik. Tilliten til dere daler, og sånt som dette er med på å redusere denne tilliten ytterligere.

Jeg retter denne kritikken direkte til deg, Sigrid Sollund, fordi jeg håper at det er mulig å få deg til å gjøre forbedringer. Jeg ser ikke på deg som en motstander, men skulle gjerne hørt at du river veggene i ekkokammeret og inviterer til virkelig debatt, og ikke bare tildels sjikanerende omtale.

Du er naturligvis hjertelig velkommen til å kommentere denne kritikken her på steigan.no.

Vennlig hilsen

Pål Steigan, redaktør for steigan.no


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Takk Steigan for denne irettesettelsen av ignorantene. Trond Andresen er, i likhet med meg, en av landets mest progressive personer, og jeg simpelthen elsker hans analyse av mennesket, hvorfor alle tidligere revolusjoner har feilet, og hva som skal til for å skape gode samfunn. Jo, nettopp det at mennesker ikke er gode, og at snillheten derfor trenger gode kår for å trives. Er svært takknemlig for den innsatsen Andresen nå gjør, etter at Bongard har trukket seg tilbake som bestefar og insektforsker.

  Selv har jeg hatt en turbulent tid de siste to årene, hvor mennesker har vist seg fra sin verste side, i kampen for ressurser, status og ikke minst sannheten. En grunn til at jeg har klart meg er Bongards bok “Det biologiske mennesket”, og jeg er derfor i stand til å analysere all menneskeatferd i et evolusjons-psykologisk lys, noe som gir en viss avstand til begivenhetene, hvor man ser tingene litt ovenfra.

  Høyre og venstre er uten betydning, det er kun allmenningene som er av betydning, og de ultimate allmenninger finner vi i Bongards demokratimodell, hvor staten, økonomien og demokratiet oppløses i allmenningene. Andresen er en av forkjemperne for denne nye verdensorden, og derfor en av landets aller største helter!

  Selv kommer jeg fra Bedehuslandet, og det blir stadig mer klart for meg hvilken sterk allmenning som her rådde over Totenåsen. Det var Petros fra Freelab i Polen, tilknyttet P2P-Foundation, som satte meg på sporet. Tolfa har nå, takket være Pål Steigan, blitt allmenningenes viktigste NAV i Europa!

  Stå på Trond, verdsett supporterne og kvitt deg med kreftsvulstene!

  Her er et godt bilde som illustrerer “hesteskoteorien”: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hesteskoteori.jpg

  Som man kan se er den nokså rustnet, og med litt mer syre faller den ned av veggen. Derfor, vær syrlig!

  Avslutter med en liten romjulshilsen.

  Glade jul, hellige jul,
  enger ligger her i skjul.
  Hit de kom med paradisgrønt,
  hvor de så hva for Gud er skjønt.
  Lønnlig i blant oss de står,
  lønnlig i blant oss de står.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Denne utgaven av Dagsnytt 18 (Dagsnytt Achtung) kan muligens få motsatt effekt av hva NRK tror. Jeg tipper at veldig mange som så sendingen innså at det ble drevet en form for useriøs journalistikk her, en slags ryktespredning mot personer som ikke kunne forsvare seg (bla ble det påstått at hr Lysglimt og hr Andresen i all hovedsak er enige i mangt og meget). NRK kan med dette klare å gi seg selv stemplet som å være en useriøs kanal. Mulig at mange kanskje blir nysgjerrige og lurer på hva Andresen og Steigan egentlig mener for noe. All reklame er god reklame sies det, og denne reklame var at på til gratis.

 3. Avatar for Einarj Einarj says:

  Jeg har hørt på hestesko-innslaget Dagsnytt atten. Jeg er enig i at det er veldig dårlig, men jeg er ikke helt enig i at Ronny Kjeldsberg delte Didrik Søderlinds syn på “hesteskoteorien”. Kjeldsberg har hatt noen ubegripelige angrep på Steigan og kalt hans analyse av sammenhenger i politikken for “konspirasjonsteorier”, men akkurat her var han ikke så ille. Men ikke å invitere Trond Andresen i stedet for Kjeldsberg, var en skandale.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.