Anti-journalistikk i Verdibørsen

36

NRKs Verdibørsen har til tider vært et svært interessant program. Men det virker som om man nå prøver å senke kvaliteten betraktelig, særlig hvis Aase Cathrine Myrtveits innslag om «Konspirasjonene om George Soros» skal være en målestokk. Det er et 19 minutter langt intervju med skribenten John Færseth. Sistnevnte var innkalt fordi han angivelig skal være ekspert på «konspirasjonsteorier», men det framgår tydelig under hele intervjuet at han i hvert fall ikke har noe greie på George Soros. Færseth sier det sjøl flere ganger at han ikke har lest så mye om ham, ikke har studert ham og ikke har undersøkt. Likevel bruker Myrtveit ham som et orakel.

Elendigheten begynner allerede i tittelen på innslaget. Innslaget heter altså «Konspirasjonene om George Soros«, altså «sammensvergelsene om George Soros», og det er jo ikke norsk en gang. Det man må ha ment er «konspirasjonsteoriene om GS». Gjennom hele innslaget blir det hevdet at det finnes slike konspirasjonsteorier, og Myrtveit gjør sitt ytterste til å kople dette til nazismen og holocaust.

Hvorfor kunne ikke Myrtveit forholdt seg litt nøytral og snakket om kritikken mot Soros? Hvorfor behøvde hun å implisere at enhver kritiikk av mannen per definisjon er en «konspirasjonsteori»?

Uprofesjonell journalist

Det er mange pinlige øyeblikk i intervjuet. Særlig var det ille da Færseth ble spurt om hvordan Soros ble så rik og svarte at han er «en suksessfull investor som har fått en ganske stor formue, som mange andre rike mennesker.» Og Myrtveit godtar dette som et svar. Det må da være for dårlig sjøl for NRK?

Soros er kjent som “Mannen som sprengte The Bank of England” fordi han i 1992 spekulerte mot det britiske pundet og tvang den britiske regjeringa til å devaluere. Samme år spekulerte han også mot den svenske krona. Slik tjente Soros over en milliard pund og påførte britiske skattebetalere en regning på over tre milliarder pund. Også svenske skattebetalere måtte punge ut som følge av denne spekulasjonen. Dette la grunnlaget for den formuen Soros har i dag.

I 2005 ble Soros dømt av en fransk domstol til å betale en bot på 2,8 milliarder dollar for innsidehandel mot Société Générale, så han er altså også dømt for økonomisk kriminalitet.

Kjenner ikke Myrtveit til dette? Har hun ikke gjort noen form for research før hun kjører et 19 minutter langt program? Færseths svar var jo en rein tilsløring, og han slipper unna med det fordi journalisten er så uproff.

PR-mann for Soros

Myrtveit tar opp et intervju der Soros sier at den perioden da han i ungdommen tjente penger på å selge konfiskerte jødiske eiendeler under naziokkupasjonen «var den lykkeligste tida i hans liv». Færseth trekker ikke historien i tvil, men sier at Soros på denne måten «kunne hjelpe jøder å komme seg i sikkerhet», uten at det er helt klart hvordan det å tjene på å konfiskere folks eiendom kan sies å bidra til deres sikkerhet.

Færseth opptrer i programmet som en ren PR-agent for Soros, og sier at spekulanten er for et «åpent og demokratisk samfunn», at hans program er slik som «flertallet i Norge vil si seg enig i» og så videre.

Færseth får lov å flåse om at det «sikkert var han som stjal sykkelen min i sommer også», underforstått: alt dette er bare tull. Og Myrtveit følger opp og sier «ja, det var bare det som manglet». Unnskyld, men kan dette kalles journalistikk?

Myrtveit tar opp Soros og masseinnvandring, og Færseth får lov å si at Soros bare vil hjelpe mennesker i nød, slik som vi andre vil.

Vår kritikk av Soros er faktabasert og gjennomdokumentert

Men man behøver da ikke være rakettforsker for å finne ut at Soros er en aktiv pådriver for masseinnvandring til Europa. Vi vil anbefale Myrtveit å lese hva Soros sjøl skriver om dette før hun igjen prøver seg på å lage et program om denne spekulanten.

I en artikkel i Project Syndicate krever han at Europa skal ta imot minst en million flyktninger i året til en pris av 20 milliarder euro. Artikkelen tar overhodet ikke til orde for å stanse krigen i Syria, men Soros bruker anledningen til å agitere for overstatlighet i EU, og hans svar på hvordan en så massiv flyktningestrøm skal håndteres er naturligvis privatisering. Dette vil skape enorme profittmuligheter for folk som ham, slik vi allerede har sett.

Myrtveit kan også ha utbytte av å lese en nyttårsartikkel fra januar 2015 der Soros skrev at Europa bør tillate seg større underskudd på statsregnskapene for å ruste opp til en krig mot Russland! Han oppfordret til at EU må bruke skattebetalernes penger til å gi Ukraina en kreditt på 20 milliarder dollar – med løfte om mer  – for å sette landet i stand til å føre krig mot sin nabo i øst. I en artikkel skrevet for Project Syndicate skriver finansspekulanten at «Alle tilgjengelige ressurser må settes inn på krigsanstrengelser, også hvis det fører til underskudd på statsbudsjettene.»

Soros har aldri gjort noen hemmelighet av at han aktivt har bidratt til regimeskifter rundt omkring i verden. Dette er tilgjengelig fra åpne kilder, ikke minst fra ham sjøl og hans Open Society Foundation.

Blant de mest kjente fargerevolusjonene som Soros har finansiert og støttet er roserevolusjonen i Georgia (2003) og oransjerevolusjonen i Ukraina (2004). Begge hadde til hensikt å redusere Russlands makt.

Under statskuppet i Ukraina i 2014 opptrådte George Soros omtrent som viseregent av landet. Dette framgår av 2500 dokumenter som er lekket fra serverne til Open Society Foundation.  Dokumentene viser blant annet hvor djupt og i hvor stor grad George Soros personlig var med på å styre utviklinga i Ukraina i forbindelse med Maidan-kuppet. Soros sponset en lang rekke av NGOene som var aktive under Maidan, og han og hans NGO-ledere deltok i detaljerte og omfattende møter med praktisk talt alle lederne av Maidan-kuppet, samt USAs ambassadør Geoffrey Prat, som også spilte en sentral rolle i kulissene.

Den ukrainske avleggeren av OSF, International Renaissance Foundation (IRF) gikk i spissen for å skape det de kalte «Det nye Ukraina».

Særlig avslørende er referatet av samtalene mellom Soros og USAs ambassadør til Ukraina, Geoffrey Pyatt.

Tore-Jarl Bielenberg har skrevet en omfattende artikkel der han viser hvordan George Soros har tatt kontroll over sigøynernes organisasjoner i Europa. Bielenberg skriver:

Sigøynerlederen Rudko Kawczynski hjelper oss å komme nærmere et svar på det.

I et åpent brev av 26. mars 2015 forteller Kawczynski at han i 1996 ble kontaktet av Soros som ba om hans hjelp. I 1997 begynte Kawczynski sitt arbeid som programdirektør for Soros-styrte Open Society Institute i Budapest. Han opprettet da de senere svært innflytelsesrike institusjonene The Roma Program, European Roma Rights Centre (ERRC), The Roma Information Centre i Brussel (ERIO) og Roma Education Fund.(2) Men, heter det i brevet:

«Disse institusjonene skulle være selvstendige stiftelser som var ledet av sigøynere og skulle opptre i tråd med lovene
i landene der de ble opprettet. Men bare kort tid etter at de begynte sitt virke ble jeg nødt til å erkjenne at noen selvstendighet var det ikke tale om. Disse organisasjonene var – og er – kontrollert sentralt av Soros Foundation i USA og er på ingen måte sigøynerorganisasjoner.»

Dette er ikke konspirasjonsteorier. Det er faktiske forhold.

I det hele tatt finnes det en stor, faktabasert kritikk av George Soros og hans virksomhet. Aase Cathrine Myrtveit har ikke en gang prøvd å sette seg inn i dette. I stedet bruker hun programmet til å snakke om «lange jødefingre» i et forsøk på å avlegitimisere enhver kritikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


36 KOMMENTARER

 1. Jeg har hørt programmet og er sjokkert. NRK så som PR-operatør for Soros. Færseth improviserer, ordlegger seg som en 12-åring og fremstår i grunnen som temmelig loslitt og stakkarslig. Han vet jo ingenting, men gjentar floskler uten noen form for bakgrunn eller dokumentasjon. Han er for lengst avkledd, han er ikke ekspert på noe som helst.

   • Da må du i så fall selv anmelde NRK for løgn og fanteri, ikke vente til de evt. anmelder deg og sørger for en rettssak mot deg pga. manglende innbetalt NRK-lisens, for det gjør de ikke. Det er lett å unngå NRK-lisens med dagens alternative tekniske løsninger for TV-titting, men om du bare lar være å betale et sk. gyldig krav om denne lisensen, har de et sterkt lovverk i ryggen; det går automatisk til namsmyndighet og tvangsinndrivelse/ trekk. Du kommer aldri i nærheten av en dommer i en sånn sak i Norge.

    • Og det betyr at noen med egne penger må gjøre det. Sjøl lever jeg på gubben og han aner ikke hvor mye dem juger. Det vil bli en rettsak i seg selv.

   • AnneBrit: Vi må først og fremst takke Pål Steigan for denne uttømmende gjennomgang av virksomheten til den kriminelle Georg Soros. Dernest så bør man kanskje undersøke om det i Norge rent juridisk vil kunne føre frem å anmelde statskanalen NRK for grov fordreining av fakta, feilinformasjon og unnlatelser. I det hele tatt om den juridiske vei er riktig å gå i denne saken, med en viss sjanse for å lykkes. Slik som det altså (delvis) gjorde mot BBC i UK. Hvis ikke så er det bare den politiske vei som nytter og man kan spørre seg hvordan det skulle angripes. Poenget er jo at mesteparten av NRK’s ansatte har en fordreid virkelighetsoppfatning og bør skiftes ut. Da de skulle presentere en ny programleder med hijab så kom det over 7000 protester fra helt vanlige nordmenn. Dette klarte kanalen å vri til at de var sjokkert over å ha mottatt over 7000 hatmeldinger. Ved nærmere undersøkelse fra utenforstående så viste det seg at bare 19 av disse kanskje kunne klassifiseres som ‘hat’. Kanalen farer altså med ren løgn for å tjene sin egen lisensbetalte agenda. Om noen kunne antyde en vei å gå i denne saken så ville de gjøre vårt land en stor tjeneste.

   • For å sitere fra et gammelt nummer av stoner-blekka Gateavisa, fritt etter hukommelsen:

    Javel. Ekspert? Hva betyr nå egentlig det, liksom? «Eks» betyr «forhenværende», og «pert» kan fanden være!

    Forhenværende pert, der alt-så.

   • Allerede her viser NRK sviktende vurderingsevne. Å la et egenerklært medlem av et hemmelig satanisk brorskap bruke dem som redskap til å fremme sitt verdensbilde, er temmelig åndsvakt.Kanskje de er forhekset?

 2. Anti-journalistikk i Verdibørsen = Markedsførings strategier

  «Content marketing er å skape og å distribuere relevant og verdifullt innhold i egne kanaler for å tiltrekke seg, engasjere og beholde en tydelig definert målgruppe.» Alternativt rent hypotetisk å skape mistro gjennom å bruke ulike ambassadører og merkenavn som er til salgs for å gjøre en …

  Charlie Brookers 2014 Wipe – Non Linear Warfare by Media (Summary with Adam Curtis)
  https://youtu.be/KOY4Ka-GBus

  5. Innholdsmarkedsføring — for de tvilende: Kundene dine bryr seg ikke om deg, dine produkter eller tjenester. De bryr seg om seg selv, deres problemer, ønsker og behov. Innholdsmarkedsføring handler om å lage interessant innhold og informasjon som kundene dine leter etter, slik at du faktisk får deres oppmerksomhet. Innholdsmarkedsføring kan gi kunder og publikum nyttig informasjon før og etter kjøpet, og mens de handler. Det gjøres uten salgsfremmende budskap – og som et resultat av det, bryter innholdsmarkedsføring seg gjennom reklamekaoset (som forbrukerne ikke lenger har tillit til). !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://contentmarketing.no/hva-er-egentlig-innholdsmarkedsforing-6-definisjoner/

  Men det åpner for blogger som steigan.no som kan konkurrere ut aktører som er useriøse. Men «the good side of the force» må lære seg å tjene penger. Det er gigantiske muligheter for det men «Rome wasn’t built in a day».

  Dvs TTT

 3. Takk igjen, Steigan! Og lag mer Mot Dag Tv! Kanskje fortrinnsvis på andre plattformer enn youtube, sensuren der blir jo verre og verre. Og gjerne podcaster også, så kan vi slå av NRK radio en gang for alle. Men regner med det kommer. Stå på!

 4. Jeg hørte masse på P2 tidligere, men de siste årene har jeg gitt dem opp. NRK-ledelsen har ødelagt og rasert nesten alt som var bra med kanalen, og den politiske «journalistikken» deres er dessverre ofte langt under pari. NRK har kuttet voldsomt på de stillingene som skulle drive research for nyhetsprogrammer på radio, og de journalistene de har igjen har ofte ikke tid til å sette seg inn i noe som helst. Mange av programmene har utartet til en gjeng «kule» journalister og kommentatorer som sitter og synser om ting de ikke har peiling på. Det må være deprimerende for de som jobber der. Jeg kommer ikke til å savne dem når FM-nettet forsvinner, for jeg hører knapt nok på dem lenger.

 5. Jeg hører knapt på noe annet enn dagsnytt Atten. Har ikke tid til mer. Ikke kom å si at det ikke er kvalitet. Det er det virkelig. Hørte på P1 i mange timer en hel uke i høst. Ja, der var det bare pludring og plater. Ikke bedre enn P4. Men NRK har jo så mange uhyre dyktige folk. De får bare ikke lov til undersøkende og kritisk jobbing.

  Det som skjedde i Sverige høsten 1992 var at renten plutselig gikk opp til 500 prosent og ble liggende der i 4 dager. Ingen skjønte noen ting. Men året etter kom det til en betydelig rentesenkning i hele Europa. Hva var det som egentlig skjedde?

 6. Problemet trur jeg eller et problem er at det har blitt for mye informasjon på enn gang. Og folk vet ikke hva de skal tro på mitt i et stresset voksenliv mange ganger. “Konspirasjonene om George Soros“ er nok dejlig å lese men litt som tisse i buksa for å holde varmen. Men lese alternativet krever handling om det er ikke alltid lett.

  Men jeg liker at journalister/skribenter kritiserer hverandre.. Konkurranse og da går man til neste alternativ om produktet ikke er bra. Som noen sa om markedsføring på nett… «folk har ikke tid, de har muligheter»:)

  Steigan.no har jo VG og Aftonposten også som sikkert ikke alltid har en objektiv holdning og så videre;)

 7. Kan ikke John Færseth forklare hvordan George Soros, «som mange andre rike mennesker» blir en suksessfull investor uten bruk av konspirasjoner?

 8. «Anti-journalistikk i Verdibørsen»

  NRK er så fortapt i sine propagandistiske budskap at de ikke vet om det når de selv spinnes til tull.

  Enhver kritikk mot aksepterte fakta, figurer eller personer blir dermed «konspirasjonsteori» – for NRK.

  Slik fronter NRK reelle konspirasjoner.

  • Forslag til navneendring for NRKs «Verdibørsen» m/ følgende begrunnelser:

   Verdig Børsen: For å understreke hvilke verdier redaksjonen stiller seg bak
   Verdiløs1: Ingen verdi som verdimessig kompass
   Verdibørsten: Den de feier all opposisjon av banen med
   Børbørsen: Mye det samme som forslag nr. 1, egentlig

    • Ferdigpølsen: Den som en gang har sett hvordan journalistikk, politikk og pølser blir til, sover aldri mer godt om natta.

    • Hmm … Ved nærmere inspeksjon av ditt nåværende profilbilde slår det meg at vi muligens bør gratulere med familieforøkelse, Paulsen? Ny sneip sjæl? Eller er du bestefar nå?

     Åkkesom, folk blir sjelden bedre enn de er på den alderen lille, gode nysjefen på bildet er. Før storsamfunnet har rykket inn med tanke- og følelsesdiktaturet og de fremdeles er en smule frittenkende og ærlige, mener jeg. Og er de ikke ærlige, er de i alle fall ikke så drevne til å ljuge enda at man ikke avslører dem fortløpende. Det er jo noe, det óg.

     • Blei morfar litt ut utpå seinsommer`n ja 😀 Stakkars knøtt – skal gjøre hva jeg kan for at kula vår kan bli levelig en dag, sjøl om det er letter å haike seg til mars. Takker så meget for gratulasjonen 😀

     • Kos deg med knøttet! Du får haik til Mars med Elon Musk, men han sier rett ut at det er enveisbillett, og dessuten bokstavelig talt ulevelig for folk der også. Da kan man jo like gjerne bli her og prøve å få Tellus levelig i stedet.

 9. Poenget er at NRK og Fjærlett prøver å legitimere og ufarliggjøre Soros. De påstår omtrent «At det han gjør og bedriver er helt OK, og andre i hans posisjon gjør det samme, og vi må jo tillate disse å gjøre hva de vil med pengene – vi lever tross alt i et fritt samfunn».
  Men som sagt tidligere: det er disse som først vil måtte stå med ansiktet mot veggen, når det ikke er behov for dem lengre…

 10. John Færseth er ikke betalt påvirkningsagent for Mossad. Han mottar ikke penger fra Israel. Hans arbeide er ikke å påvirke norsk opinion gjennom hyppige utspill i media til å innta pro-israelske standpunkter. Han har ikke blitt plassert strategisk i Human-Etisk Forbund for å drive med dette. Han oppsøkes ikke av andre som også arbeider innen media i Norge med samme oppgave, som også får betalt av de samme kildene. Ingen bør lese boken Udo Ulfkotte skrev om dette fenomenet, som forøvrig ikke eksisterer.

 11. «Elendigheten begynner allerede i tittelen på innslaget. Innslaget heter altså “Konspirasjonene om George Soros“, altså “sammensvergelsene om George Soros”, og det er jo ikke norsk en gang. Det man må ha ment er “konspirasjonsteoriene om GS”.»

  Korrekt. Dette er noe jeg også har reagert på en stund, for det er ikke bare Myrtveit som bruker ordet feil. Det gjelder faktisk de fleste såkalt intellektuelle i Norge, inkl. folk som Cathrine Sandnes. Alle disse bruker ordet «konspirasjon» når de egentlig må ha ment «konspirasjonsteori», og ingen av dem ser ut til å kjenne ordets betydning.

  Og i den grad noen av dem innrømmer at konspirasjoner forekommer i den virkelige verden, hevder de selvsagt at de kun finner sted i diverse utviklingsland «vi ikke liker å sammenligne oss med». Og naturligvis i land som Russland og Kina.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.