Britene dør tidligere på grunn av økende fattigdom

0
Arbeidsløs og husløs jul 2018 i Storbritannia. Fattigdommen tar liv. Foto: Shutterstock.

Storbritannia er kuttet til beinet. Hva skjer med folkehelsa når man kutter alle offentlige velferdsordninger til det helt minimale i ti år? Slik spør Kristin Rødland Buick på nettsidene til Fri Fagbevegelse. Hun skriver videre:

Flere spedbarn dør
Storbritannia, som en gang konkurrerte om topplassering i den globale listen over land der folk lever lenge, er et av de få vestlige landene med denne utviklingen og ligger nå bak både Italia og Spania.

– Når levealderen i Storbritannia ikke går opp, er det et sjokk. Sist gang vi så denne typen nedgang var under andre verdenskrig, da folk døde av bombing, kamphandlinger og sykdomsspredning, sier professor i samfunnsgeografi ved Oxford University, Danny Dorling.
– Dette er svært alvorlig, sier han og tror at grunnen til at den offentlige helsesituasjonen har fått komme til dette nivået uten større oppmerksomhet er at den har havnet i skyggen av Brexit-forhandlingene.

Ifølge Dorling var den første gruppen som slo ut på statistikken enslige, eldre og andre sårbare personer, som hjemløse og mennesker med demens og mentale lidelser. Deretter begynte en ny gruppe å tegne seg: spedbarn. Først økte spedbarnsdødeligheten blant fattige barn, men fra 2015 økte dødeligheten blant alle spebarn.
– Det virker som om myndighetene bryr seg lite over at spedbarnsdødeligheten går opp sammenlignet med andre europeiske land. Dersom vi fortsetter å se en slik økning fram til 2030, vil spebarnsdødeligheten i Storbritannia være lik den i Romania. Romania er et fattig land i Europa, men Storbritannia er et av de rikeste. Dessverre ser det ut til at vi bor i et land der eliten har glemt hvordan å bry seg om andre, sier han.

Britiske myndigheter later som om de ikke vet hva denne stagnasjonen og fallet i forventet levealder kommer av, men Danny Dorling sier at i så fall er de enten dumme, uvitende eller de eier ikke skam. «Det er åpenbart at det har med kutt i offentlig sektor å gjøre, men regjeringen kan ikke ta ansvar for at folk dør tidligere og fortsatt sitte ved makten.»

BBC har omtalt stagnasjonen i levealderen i Storbritannia og slår fast at det er første gang på svært lenge at forventet levealder ikke har økt, men til og med gått tilbake i enkelte deler av landet. BBC har intervjuet dr. Kingsley Purdam ved universitetet i Manchester, og han sier at tallene er sjokkerende.

«Fattigdom, nedskjæringer og kutt i offentlige tjenester påvirker hvor lenge folk lever i Storbritannia.»

BBC viser også til en graf der man ser på utviklinga i forventet levealder i uker, og da blir negangen svært markant og lett å se:

18-20 uker nedgang i forventet levealder på seks år, det er mye og det er noe helt nytt sett i forhold til den utviklinga som har vært i hele etterkrigstida. For Storbritannia må man tilbake til annen verdenskrig for å se noe liknende. Og dødeligheten har klassekarakter. De fattige dør ti år tidligere enn de rike, skriver The Independent.

9000 dødsfall i året kan tilskrives energifattigdom, altså at folk ikke har råd til å ha tilstrekkelig varme i husene sine. Spedbarndødeligheten er halvannen gang så stor i West Midlands som i South East.

Kort og godt: privatisering, nedskjæring av offentlige tjenester og avskaffelse av velferdsordningene tar liv. Storbritannia er et markant skrekkeksempel.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.