Bjørgulv Braanen med betimelig oppgjør med VGs russerhets

2
Skjermdump av Bjørgulv Braanens artikkel i Klassekampen 24. desember 2018.

Det at Carl I. Hagen lot seg intervjue på russisk TV og tok til orde for at Vesten bør akseptere at Krim nå er en del av Russland har fått VG til å gå av skaftet. På lederplass blir den tidligere Frp-lederen framstilt som «en etterplaprer for det russiske propagandaapparatet», og man bruker en tegning som insinuerer at Hagen inviterer til russisk innmarsj i Kirkenes. Det var journalisten Oksana Boyko som intervjuet Hagen på RTs program Worlds apart.

Klassekampens tidligere redaktør Bjørgulv Braanen tok julaften 2018 et høyst nødvendig oppgjør med VGs russerhets og sluttet seg langt på vei til Hagens vurdering av Krims status:

«Det kan absolutt argumenteres for at måten Russland annekterte Krim på var i strid med folkeretten. Samtidig er det klart at saken er folkerettslig komplisert fordi Russland har historiske krav på halvøya, og det store flertallet av innbyggerne har stemt for at Krim skal være tilknyttet Russland.

Flere har sammenliknet Krim med Kosovo, som ble selvstendig til tross for Serbias høylytte protester. Også her var det i utakt med folkeretten, men dette ble hyllet i Vesten.

Det er også et realpolitisk faktum at Kreml ikke kunne akseptere at deres viktigste flåtebase om noen år kunne bli overtatt av Nato. En kan jo bare tenke seg en tilsvarende situasjon, der Russland etablerte en militærbase like nær det amerikanske fastlandet.»

Tidligere statsminister Kåre Willoch sa allerede i 2017 til VG at det «ikke er realistisk at Krim skal komme tilbake til Ukraina». 21. desember 2018 sa han til Klassekampen at det er på tide at sanksjonene mot Russland blir avviklet.

Willoch og Hagen har rett, og det er svært bra at Bjørgulv Braanen er i stand til å se bort fra at de tilhører høyresida og i stedet går rett på saksinnholdet. Realpolitikk og forståelse for geopolitiske realiteter har ikke akkurat vært venstresidas sterke side. Det er også viktig at han markerer seg mot den russerhetsen som NATO i høy grad har lykkes med å plante i norsk opinion. Er det noe Norge ikke trenger så er det et militarisert og fiendtlig forhold til vår nærmeste nabo på Nordkalotten.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Johnny says:

    Over lang tid har Klassekampen bevist at de er et klyngetroll, og en enkelt artikkel endrer ikke dette faktum. :frowning_face:

    Men flott at Bjørgulv Braanen tar et oppgjør med krigspropagandaen til VG.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.