Kronprins MBS ba Israel om å starte krig i Gaza for å avlede oppmerksomheten

0
Jamal Khashoggi spiller en mye større rolle etter sin død enn han noen gang gjorde tidligere. Det var neppe planen fra kronprins MBS og hans assasinere.

Velinformerte kilder i Saudi-Arabia sier til magasinet MiddleEastEye at Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman (MBS) prøvde å overtale Israels Benjamin Netanyahu om å starte en krig mot Hamas i Gaza som del av en plan for å avlede oppmerksomheten fra drapet på Jamal Khashoggi.

Forlaget kom fra ei spesialgruppe som var nedsatt av MBS for å møte de stadige lekkasjene fra Tyrkia om detaljene omkring drapet på Khashoggi. Spesialgruppa skal bestå av embetsmenn fra det saudiske hoffet, fra utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, samt fra etterretningstjenesten. De rapporterer angivelig til MBS hver sjette time.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sitter med svært sterke kort som tydeligvis avslører detaljer om drapet som er svært avslørende og ødeleggende for Saudi-Arabia. Det siste var at han fikk overlevert lydopptak av drapet blant annet til vestlige ledere for å tvinge dem til å ta stilling mot MBS.

Spesialgruppa i Riyadh skal ha rådet MBS til å «nøytralisere Tyrkia med alle midler», inklusive forsøk på å bestikke Erdogan med betydelige pengesummer og våpenkjøp.

Israel og Saudi-Arabia er nære allierte. Israel støtter Saudi-Arabias folkemorderiske krig i Jemen og Saudi-Arabia støtter Netanyahus forsøk på å tvinge palestinerne ytterligere i kne. De begge ser det som viktig å presse USA til å sette i gang en krig mot deres felles fiende Iran. Så sært som det kan høres ut, er det derfor slett ikke usannsynlig at MBS kan ha tatt kontakt med Netanyahu for å bruke en krig i Gaza som avledningsmanøver. Det rimer godt med menneskesynet til dem begge.

Det lar seg imidlertid ikke gjøre å gi belegg for at det siste israelske angrepet på Gaza var en direkte følge av disse planene.

Israel mislyktes

Det som er mest oppsiktsvekkende med det siste israelske angrepet på Gaza er at det mislyktes. Først mislyktes Israel med å gjennomføre en kommandoaksjon rettet mot en av lederne i Hamas, og deretter viste det seg at Hams hadde evne til å slå hardere til mot Israel med raketter enn hva IDF hadde antatt. Derfor var det denne gangen faktisk Israel som ba om våpenhvile.

Så mye Netanyahu måtte ønske det, så er Israel svært lite interessert i en ny krig i Gaza. Det er en ny situasjon. Dette kommer etter at Israels flyvåpen har fått sine hoggtenner trukket ut etter som Syria er blitt utstyrt med russiske S-300 missiler. Den strategiske situasjonen i regionen er altså i ferd med å endre seg til Israels disfavør. Det er en uhyre interessant utvikling.

 

Bil med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

Forrige artikkelDet koster å kjøpe «krigsforbrytelser» av William Wiley
Neste artikkelDet er gøy å kjempe mot mediegigantene – og det gir resultater – bli med, da vel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).