Kronprins MBS ba Israel om å starte krig i Gaza for å avlede oppmerksomheten

0
Jamal Khashoggi spiller en mye større rolle etter sin død enn han noen gang gjorde tidligere. Det var neppe planen fra kronprins MBS og hans assasinere.

Velinformerte kilder i Saudi-Arabia sier til magasinet MiddleEastEye at Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Salman (MBS) prøvde å overtale Israels Benjamin Netanyahu om å starte en krig mot Hamas i Gaza som del av en plan for å avlede oppmerksomheten fra drapet på Jamal Khashoggi.

Forlaget kom fra ei spesialgruppe som var nedsatt av MBS for å møte de stadige lekkasjene fra Tyrkia om detaljene omkring drapet på Khashoggi. Spesialgruppa skal bestå av embetsmenn fra det saudiske hoffet, fra utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, samt fra etterretningstjenesten. De rapporterer angivelig til MBS hver sjette time.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sitter med svært sterke kort som tydeligvis avslører detaljer om drapet som er svært avslørende og ødeleggende for Saudi-Arabia. Det siste var at han fikk overlevert lydopptak av drapet blant annet til vestlige ledere for å tvinge dem til å ta stilling mot MBS.

Spesialgruppa i Riyadh skal ha rådet MBS til å «nøytralisere Tyrkia med alle midler», inklusive forsøk på å bestikke Erdogan med betydelige pengesummer og våpenkjøp.

Israel og Saudi-Arabia er nære allierte. Israel støtter Saudi-Arabias folkemorderiske krig i Jemen og Saudi-Arabia støtter Netanyahus forsøk på å tvinge palestinerne ytterligere i kne. De begge ser det som viktig å presse USA til å sette i gang en krig mot deres felles fiende Iran. Så sært som det kan høres ut, er det derfor slett ikke usannsynlig at MBS kan ha tatt kontakt med Netanyahu for å bruke en krig i Gaza som avledningsmanøver. Det rimer godt med menneskesynet til dem begge.

Det lar seg imidlertid ikke gjøre å gi belegg for at det siste israelske angrepet på Gaza var en direkte følge av disse planene.

Israel mislyktes

Det som er mest oppsiktsvekkende med det siste israelske angrepet på Gaza er at det mislyktes. Først mislyktes Israel med å gjennomføre en kommandoaksjon rettet mot en av lederne i Hamas, og deretter viste det seg at Hams hadde evne til å slå hardere til mot Israel med raketter enn hva IDF hadde antatt. Derfor var det denne gangen faktisk Israel som ba om våpenhvile.

Så mye Netanyahu måtte ønske det, så er Israel svært lite interessert i en ny krig i Gaza. Det er en ny situasjon. Dette kommer etter at Israels flyvåpen har fått sine hoggtenner trukket ut etter som Syria er blitt utstyrt med russiske S-300 missiler. Den strategiske situasjonen i regionen er altså i ferd med å endre seg til Israels disfavør. Det er en uhyre interessant utvikling.

 

Bil med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.