Khan advarer mot opptøyer etter blasfemidom

0

Pakistans statsminister Imran Khan advarer mot ordensforstyrrelser og sier staten ikke vil tillate vandalisme eller blokkering av trafikk etter en omstridt avgjørelse i en blasfemisak.

Bakgrunnen for uroen i landet er frikjennelsen av Asia Bibi, den kristne kvinnen som var tiltalt for blasfemi. Hun ble opprinnelig dømt til døden for påstått blasfemi i 2010, med henvisning til paragraf 295-C i pakistansk straffelov som omhandler «nedlatende kommentarer, skriftlig eller muntlig, direkte eller indirekte, som sverter Muhammed eller andre profeters navn». Bibi anket dommen i 2014, og fikk altså gjennomslag nå.

Selv om Khan advarer de ytterliggående «religiøst-politiske» gruppene mot å lage bråk, forsøker han samtidig å berolige med at Pakistan er et land bygget på islam, og at det er åpenbart slik at ingen lover som gikk mot islam kunne bli vedtatt i landet.

Khan fortsatte med at Pakistan kan bli en stor nasjon ved «å følge de gylne prinsippene fra staten Medina», der Muhammed hersket.

Han skrøt så av hvordan Pakistan tok opp blasfemiske karikaturer i Nederland, og sa at takket være pakistansk diplomati avgjorde den europeiske menneskerettighetsdomstolen at blasfemi er noe annet enn ytringsfrihet.

Lovene skaper konflikter
Der statsministeren stiller seg bak de religiøst begrunnete lovene mot blasfemi, så maner andre til kritisk refleksjon rundt disse lovene.

På lederplass i avisen Dawn, skriver de at religion er så følelsesmessig ladet i Pakistan at selv den mest syltynne anklage om blasfemi kan utløse forferdelig vold fra det religiøse ytre-høye. Som eksempel nevnes Mashal Khan, som ble brutalt myrdet av en mobb av medstudenter som var oppildnet av blasfemianklager mot Khan. Politiet som etterforsket saken sa de ikke fant bevis på at han hadde begått blasfemi.

Dawn skriver også at selv om muslimer kan rammes av blasfemianklager, så er landets sårbare minoriteter spesielt utsatt og en anklage mot en fra minoriteten kan utløse sekterisk vold rettet mot hele nabolag, som mot den kristne Joseph Colony i Lahore 2013.

Avisen påpeker at anklager om blasfemi er en lettvint løsning for mennesker som bærer personlig nag, eller av andre grunner ønsker noen av veien – for eksempel for å ta over eiendommen deres.

Livsfarlig å kritisere
Et annet problem med disse lovene er at det er direkte farlig for forsvarere eller menneskerettighetsaktivister å tale den tiltaltes sak.

Denne risikoen fikk Salman Taseer, guvernør i Punjab-regionen, erfare på tragisk vis. Taseer ble drept av sin egen livvakt Mumtaz Qadri på grunn av sin rolle som forkjemper for Asia Bibi og kritiker av blasfemilovene. Shahbaz Bhatti, minoritetsminister og kristen, ble også drept fordi han ønsket å endre blasfemilovene.

I Norge finnes også holdningene som Taseer kjempet mot. Styrelederen i moskeen Jamat E-Ahle-Sunnat måtte for et par år siden ta avstand fra imamen i sin egen menighet, som holdt appell på en markering der Mumtaz Qadri ble hyllet som islamsk kriger, og blasfemilovene forsvart.

Lar seg ikke knekke av trusler
Bibis forsvarer Saiful Mulook uttaler i forbindelse med frikjennelsen at han trues og opplever situasjonen som svært utrygg. Men han legger til at han intet angrer, og vil fortsette sin kamp mot intoleranse.

«Jeg mener det er bedre å dø som en modig og sterk mann enn som en mus og redd person – jeg tilbyr juridisk hjelp til alle mennesker», sier Mulook.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.