Arabiske stammeledere i det østlige Syria oppfordrer til kamp mot SDF

0
Arabiske stammeledere oppfordre til kamp mot SDF. Kilde: Almasdarnews.

En ledende arabisk stammeleder i Raqqa i det nordøstlige Syria ble myrdet nylig. Sheikh Bashir Faysal al-Huwaidi var en av de stammelederne som har samarbeidet med SDF i området, skriver den kurdiske nyhetstjenesten Rudaw. Han var en av lederne i det sivile rådet i Raqqa, og det SDF-styrte rådet sier at det tar skarpt avstand fra drapet. Kurdistan24 hevder at det var IS som sto bak drapet.

Men de arabiske stammelederne i Deir Ezzor og Raqqa sendte kort etter drapet ut en uttalelse der de oppfordrer de arabiske stammene til å kjempe mot SDF. De har anklaget SDF som for å stå bak drapet og erklærte at de regner SDF som en fiende.

I løpet av 2018 har de indre konfliktene i SDF bygd seg opp og de kulminerte foreløpig i juni da SDF slo ned på en av de sterkeste arabiske gruppene i Raqqa og arresterte et stort antall av deres medlemmer.

Stort arabisk flertall

Politisk er de kurdiske gruppene helt avhengige av en allianse med de arabiske stammene i Nordøst-Syria fordi kurderne bare er i flertall i et lite triangel i Syrias nordøstligste hjørne. Hele veien langs den østre bredden av Eufrat er araberne i flertall.

I Raqqa er det et overveldende arabisk flertall, skriver Atlantic Council. Denne tenketanken er en entusiastisk tilhenger av USAs krig mot Syria og alliansen med SDF, men i denne artikkelen pekes det på at disse lokale rådene til SDF er dominert av kadre fra PKK og at de fungerer som et «ettpartistyre som bygger på tre pillarer: militær suksess, sikkerhet og forsyning av et minimum av de daglige nødvendighetene». Atlantic Council mener at sjøl om YPG er en effektiv kampstyrke og gode organisatorer, risikerer de å forstrekke seg når de skal styre områder der kurderne er i mindretall.

Raqqa by ble utsatt for massive ødeleggelser under USAs bombardementer. Amnesty International, som er kjent for å være svært vevillig innstilt til USA skrev i en rapport i juni 2018 at det de kalte «utryddelseskrigen» mot Raqqa antakelig kan betegnes som en krigsforbrytelse.

Det finnes mange meldinger om at det kurdiske PYD har tvangsrekruttert arabiske og kurdiske ungdommer til SDF. Dette har skapt både motstand og misnøye og store protester i mai 2018. Nettavisa War on the Rocks, som har svært nære forbindelser til Pentagon, skriver at SDF også har rekruttert soldater som er lojale overfor Syrias regjering.

Som en vil se av kartet er det bare en svært liten del av det nordøstre Syria som har kurdisk flertall.

Konflikt om ressurser

Et sentral konfliktområde i det nordøstlige Syria er naturressursene. Regionen har de største olje- og gassreservene i landet, det mest fruktbare jordbruket og de største vannressursene. Regionen produserte før krigen 43 prosent av Syrias korn og 80 prosent av landets bomull. De områdene der de største oljefeltene ligger har stort arabisk flertall, samtidig ønsker PYD/SDF å sikre seg også framtidig kontroll over dem for å styrke sin «føderasjon». Det er ikke vanskelig å se at dette er grunnlag for en strategisk konflikt, ikke bare mellom PYD og Damaskus, men også mellom kurdere og arabere i regionen.

Det er for tidlig å si hva appellen om kamp mot SDF vil føre til i praksis, men at konflikten med de arabiske stammene er en trussel mot hele prosjektet til SDF er nokså opplagt.

 

 

 

Bli med å bygge en motkraft til main stream media. Klikk her.

 

Forrige artikkelSkandinavisk fagbevegelse: Kamp mot kriminaliteten i byggebransjen
Neste artikkel”Om ni vill skapa fred, sluta leverera vapen till angriparna”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).