USA dobler tallet på diplomater i den okkuperte delen av Syria

5
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis sa 2. oktober 2018 at USA vil doble antallet diplomater i den USA-kontrollerte delen av Syria. Han sa at etter som de militære operasjonene mot IS blir mindre, vil den diplomatiske innsatsen bli viktigere.

Dette viser nok en gang at USA betrakter det okkuperte Nordøst-Syria som en politisk enhet som de fortsatt ønsker å kontrollere. Sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i september 2018 at USA vil bli stående i Syria «til Iran forlater landet». Irans styrker er som kjent lovlig i Syria i motsetning til USAs, og med denne formelen har Bolton lagd et påskudd for fortsatt ulovlig okkupasjon. USAs ambassade i Damaskus er nedlagt, så der har ikke landet noen diplomater. Kurderlederen Aldar Khalil, som nylig ble intervjuet i Klassekampen,  mener at USA er «mer forpliktet nå».

Under USAs militære paraply administrerer det kurdiskdominerte SDF det de kaller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria», som de facto er et amerikansk protektorat. Føderasjonen har ifølge Kurdistan 24 nylig opprettet et nytt administrasjonssenter i Ain Issa, som ligger i Raqqa-guvernementet.

Kurdistan 24 viser også hvordan USA bruker fredsprisen til Nadia Murad til å fremme sin agenda i regionen. Murad sier at det jezidiene nå først og fremst trenger er sikkerhet, og hun får umiddelbart respons fra USA visepresident Mike Pence, som lover at USA vil «hjelpe til» med dette.

USA har tydeligvis ikke gitt opp sin strategi med å dele opp både Syria og Irak og å bruke etniske motsetninger i området for å få dette til.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det ser ut som USA aldri gir opp sine planer om dominanse hverken i Syria eller i Afghanistan eller i andre land til tross for heftig motstand og mislykkethet. Dette lover ikke godt for verdensfreden. Snart innfører USA dessuten blokade av Iran og trolig også sanksjoner mot EU samtidig som kamphandlingene i Ukraina kanskje eskalerer til full krig.

  2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Så det er der de gjemmer seg! Jeg begynte å frykte at det ikke fantes en eneste diplomat i hele den vestlige sfæren. Hvis de tror på en dobling, må de vel ha en diplomatfarm - og da er det vel håp om at vi kan få noen tilbake?

  3. USAs boikott av internasjonal lov vil aldri opphøre, med mindre den møtes med samlet motstand fra Europeiske stater. På dette området er det overraskende lite forskjell mellom demokratene og republikanerne. Trump argumenterte som kjent for en stans av regimeendringer og kostbare intervensjoner, men gjorde dette på et realpolitisk -og overhode ikke noe idealistisk grunnlag. Etter alt å dømme har ikke Trump råd til å få trøbbel med Mattis også, og derfor får Mattis gjøre slik han vil (eller er instruert til) å gjøre med Syria. Clinton & Co hadde jo bare kastet seg ut i full krig med Russland så fort det hadde latt seg gjøre.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

  1. […] Vidare, USA:s försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis sa den 2 oktober i år att USA kommer att fördubbla antalet diplomater i den USA-kontrollerade delen av Syrien. Han sa att när militära operationer mot IS avtar så kommer diplomatiska insatser att bli viktigare. Detta visar återigen att USA fortfarande vill kontrollera ockuperade nordöstra Syrien. Under det amerikanska militärparaplyet förvaltar den kurdiska dominerade SDF det de kallar ”Demokratiska federationen i nordöstra Syrien” som de facto är ett amerikansk protektorat.” USA fördubblar antalet diplomater i ockuperade nordöstra Syrien […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.