USA dobler tallet på diplomater i den okkuperte delen av Syria

3
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis sa 2. oktober 2018 at USA vil doble antallet diplomater i den USA-kontrollerte delen av Syria. Han sa at etter som de militære operasjonene mot IS blir mindre, vil den diplomatiske innsatsen bli viktigere.

Dette viser nok en gang at USA betrakter det okkuperte Nordøst-Syria som en politisk enhet som de fortsatt ønsker å kontrollere. Sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i september 2018 at USA vil bli stående i Syria «til Iran forlater landet». Irans styrker er som kjent lovlig i Syria i motsetning til USAs, og med denne formelen har Bolton lagd et påskudd for fortsatt ulovlig okkupasjon. USAs ambassade i Damaskus er nedlagt, så der har ikke landet noen diplomater. Kurderlederen Aldar Khalil, som nylig ble intervjuet i Klassekampen,  mener at USA er «mer forpliktet nå».

Under USAs militære paraply administrerer det kurdiskdominerte SDF det de kaller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria», som de facto er et amerikansk protektorat. Føderasjonen har ifølge Kurdistan 24 nylig opprettet et nytt administrasjonssenter i Ain Issa, som ligger i Raqqa-guvernementet.

Kurdistan 24 viser også hvordan USA bruker fredsprisen til Nadia Murad til å fremme sin agenda i regionen. Murad sier at det jezidiene nå først og fremst trenger er sikkerhet, og hun får umiddelbart respons fra USA visepresident Mike Pence, som lover at USA vil «hjelpe til» med dette.

USA har tydeligvis ikke gitt opp sin strategi med å dele opp både Syria og Irak og å bruke etniske motsetninger i området for å få dette til.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Det ser ut som USA aldri gir opp sine planer om dominanse hverken i Syria eller i Afghanistan eller i andre land til tross for heftig motstand og mislykkethet. Dette lover ikke godt for verdensfreden. Snart innfører USA dessuten blokade av Iran og trolig også sanksjoner mot EU samtidig som kamphandlingene i Ukraina kanskje eskalerer til full krig.

  2. AnneBrit says:

    Så det er der de gjemmer seg! Jeg begynte å frykte at det ikke fantes en eneste diplomat i hele den vestlige sfæren. Hvis de tror på en dobling, må de vel ha en diplomatfarm - og da er det vel håp om at vi kan få noen tilbake?

  3. USAs boikott av internasjonal lov vil aldri opphøre, med mindre den møtes med samlet motstand fra Europeiske stater. På dette området er det overraskende lite forskjell mellom demokratene og republikanerne. Trump argumenterte som kjent for en stans av regimeendringer og kostbare intervensjoner, men gjorde dette på et realpolitisk -og overhode ikke noe idealistisk grunnlag. Etter alt å dømme har ikke Trump råd til å få trøbbel med Mattis også, og derfor får Mattis gjøre slik han vil (eller er instruert til) å gjøre med Syria. Clinton & Co hadde jo bare kastet seg ut i full krig med Russland så fort det hadde latt seg gjøre.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere