USA dobler tallet på diplomater i den okkuperte delen av Syria

0
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis sa 2. oktober 2018 at USA vil doble antallet diplomater i den USA-kontrollerte delen av Syria. Han sa at etter som de militære operasjonene mot IS blir mindre, vil den diplomatiske innsatsen bli viktigere.

Dette viser nok en gang at USA betrakter det okkuperte Nordøst-Syria som en politisk enhet som de fortsatt ønsker å kontrollere. Sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i september 2018 at USA vil bli stående i Syria «til Iran forlater landet». Irans styrker er som kjent lovlig i Syria i motsetning til USAs, og med denne formelen har Bolton lagd et påskudd for fortsatt ulovlig okkupasjon. USAs ambassade i Damaskus er nedlagt, så der har ikke landet noen diplomater. Kurderlederen Aldar Khalil, som nylig ble intervjuet i Klassekampen,  mener at USA er «mer forpliktet nå».

Under USAs militære paraply administrerer det kurdiskdominerte SDF det de kaller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria», som de facto er et amerikansk protektorat. Føderasjonen har ifølge Kurdistan 24 nylig opprettet et nytt administrasjonssenter i Ain Issa, som ligger i Raqqa-guvernementet.

Kurdistan 24 viser også hvordan USA bruker fredsprisen til Nadia Murad til å fremme sin agenda i regionen. Murad sier at det jezidiene nå først og fremst trenger er sikkerhet, og hun får umiddelbart respons fra USA visepresident Mike Pence, som lover at USA vil «hjelpe til» med dette.

USA har tydeligvis ikke gitt opp sin strategi med å dele opp både Syria og Irak og å bruke etniske motsetninger i området for å få dette til.

Forrige artikkelSju av ti veteraner i USA vil ha troppene ut av Afghanistan
Neste artikkelKjempesmell på Oslo Børs – fallet kan fortsette
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).