USA dobler tallet på diplomater i den okkuperte delen av Syria

0
US Army som okkupasjonsarmé i Syria - med kurdiske sikkerhetsvakter.

USAs forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis sa 2. oktober 2018 at USA vil doble antallet diplomater i den USA-kontrollerte delen av Syria. Han sa at etter som de militære operasjonene mot IS blir mindre, vil den diplomatiske innsatsen bli viktigere.

Dette viser nok en gang at USA betrakter det okkuperte Nordøst-Syria som en politisk enhet som de fortsatt ønsker å kontrollere. Sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i september 2018 at USA vil bli stående i Syria «til Iran forlater landet». Irans styrker er som kjent lovlig i Syria i motsetning til USAs, og med denne formelen har Bolton lagd et påskudd for fortsatt ulovlig okkupasjon. USAs ambassade i Damaskus er nedlagt, så der har ikke landet noen diplomater. Kurderlederen Aldar Khalil, som nylig ble intervjuet i Klassekampen,  mener at USA er «mer forpliktet nå».

Under USAs militære paraply administrerer det kurdiskdominerte SDF det de kaller «Den demokratiske føderasjonen Nordøst-Syria», som de facto er et amerikansk protektorat. Føderasjonen har ifølge Kurdistan 24 nylig opprettet et nytt administrasjonssenter i Ain Issa, som ligger i Raqqa-guvernementet.

Kurdistan 24 viser også hvordan USA bruker fredsprisen til Nadia Murad til å fremme sin agenda i regionen. Murad sier at det jezidiene nå først og fremst trenger er sikkerhet, og hun får umiddelbart respons fra USA visepresident Mike Pence, som lover at USA vil «hjelpe til» med dette.

USA har tydeligvis ikke gitt opp sin strategi med å dele opp både Syria og Irak og å bruke etniske motsetninger i området for å få dette til.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.