Svært interessant intervju med kurderleder i Klassekampen

0
Oppslag i Klassekampen 1. oktober 2018.

Journalist Peter M. Johansen (PMJ) har et stort intervju med kurderlederen Eldar Xelil 1. oktober 2018. Intervjuet bør leses grundig fordi det inneholder sterke og ufrivillige innrømmelser av hvilken holdning kurderlederen i «Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria» har til USA og til Syria.

Vi har tidligere diskutert USAs ulovlige okkupasjon av deler av Syria her på steigan.no. Noen har hevdet at det ikke dreier seg om en okkupasjon, men noe annet, hva nå det måtte være. Men Xelils uttalelse om USAs posisjon er svært klar. PMJ spør:

«– Hva med US Special Ops-soldatene i føderasjonen?»

Til dette svarer Xelil:

«– Det var ikke vi som inviterte dem, og vi kan heller ikke kommandere dem ut.»

Kommentar:

Nei, nemlig. Ingen har invitert USA inn i Syria, og dermed er de amerikanske styrkene der ulovlig i henhold til FN-pakten. At det er en okkupasjon følger av folkerettens definisjon. (Haag-konvensjonen av 1907, artikkel 42: «Territory is considered occupied when it is actually placed under the authority of the hostile army.» Og den såkalte «demokratiske føderasjonen» kan ikke kommandere dem ut igjen. Nei, sjølsagt ikke. Det er USA som har den militære makta der. PYD/SDF osv. har ingen som helst mulighet til å kommandere USA ut, for det er USA som kontrollerer luftrommet og har de avanserte våpnene. Det er også USA som betaler de militære regningene til «føderasjonen» og forsyner den med alt de trenger av våpen og utstyr.

Det har også vært en viss diskusjon om hvilken posisjon den kurdiske administrasjonen har i forhold til USA. PMJ spør:

«Er det USA som styrer føderasjonen Nord-Syria og som har territorial kontroll?»

Til dette svarer Xelil:

«– Det er vi som styrer. Vårt forhold til USA gjelder utelukkende kampen mot IS. De blander seg ikke inn i vårt samfunnsarbeid.»

Kommentar:

Xelil har altså tidligere sagt at det kurdiske styret ikke har mulighet til å kommandere USA ut. Det han uttaler seg om her må dermed handle om lokaladministrasjonen. Og sjølsagt bryr USA seg katten om hvordan det kommunale sjølstyret praktiseres i det okkuperte området. Så lenge USA bevarer den militære kontrollen, er Washington fornøyd.

Intervjuet er også svært avslørende når det gjelder Xelils holdning til USA generelt. Han regner seg som syrer, men har faktisk ikke et eneste kritisk ord å si om det landet som har ledet den internasjonale koalisjonen som gjennom over sju år har gjort sitt ytterste for å ødelegge hjemlandet hans. USA har pøst inn våpen og militære rådgivere, har støttet jihadister av alle avskygninger og har koordinert oljediktaturenes transporter av våpen, utstyr og leiesoldater. USA er hovedskyldige i at Syria er så ødelagt som det er i dag, i at så mange mennesker er drept og drevet på flukt. Og USA har vært pådriver for de ulovlige sanksjonene som tar livet av barn, gamle og sjuke den dag i dag. USA har også bombet Syria en rekke ganger, fortsatt fullstendig i strid med folkeretten. Til dette har syreren Xelil ingen kritiske merknader å komme med.

Han er derimot svært nøye med å sidestille USA med Russland og snakke om stormaktenes innblanding. Men faktum er at dersom ikke Russland hadde gått inn i krigen i 2015, invitert av Syrias lovlige regjering, så hadde jihadister og terrorister kontrollert Syrias storbyer i dag.

PMJ skal ha takk for at han ga leserne en så god innsikt i hvordan en del kurdiske ledere tenker og hvordan de ser på både Syria og USA.

Forrige artikkelRødt og sperregrensa: velsignelse eller forbannelse?
Neste artikkelRumenske sjåfører får 30 kroner i timen for å kjøre for statseide Bring
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).