Kjempesmell på Oslo Børs – fallet kan fortsette

0
Oslo Børs falt 2,55 % på én dag og har falt med over 5 % siden 25. september 2018.

Torsdag 11. oktober 2018 var den verste dagen på Oslo børs siden 2016, skriver E24. Nettavisa skriver videre:

«Oslo Børs falt tre prosent umiddelbart etter åpning. Et fall som tiltok utover dagen, før dårligere inflasjonstall enn ventet i USA gjorde at Hovedindeksen til slutt kunne notere et fall på 2,55 prosent til 890,91 poeng.

Mange har spådd uro i markedene når de store sentralbankenes skal reversere mange års stimulans av økonomien. Dette har blitt sammenlignet med å «ta vekk punsjbollen», og kan bidra til å øke frykten for økonomisk nedtur.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank trakk tidligere torsdag frem at den amerikanske sentralbanken som nå får verbal juling av president Donald Trump for rentehevingene, har uttalt at man er «langt unna nøytralt rentenivå».»

I New York startet børsfallet onsdag 10. oktober. Da falt Standard & Poor 500 med 3,3 prosent, skriver New York Times. Avisa trekker også inn handelskrigen mellom USA og Kina. Folkets bank i Kina har gått inn med pengeinnsprøyting i markedet tilsvarende 175 milliarder dollar. Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet sa at hvis handelskrigen fortsetter, vil den internasjonale økonomien rammes hardt.

I USA har The Federal Reserve satt opp rentene, og det har gjort investorene bekymret. De er vant til en lang periode med nærmest nullrente, så selv små renteøkninger gjør dem nervøse.

 

 

Forrige artikkelUSA dobler tallet på diplomater i den okkuperte delen av Syria
Neste artikkelTyrkia hevder de vet hvordan og når Khashoggi ble drept
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).