Tyrkia hevder de vet hvordan og når Khashoggi ble drept

0
Jamal Khashoggi. Innfelt overvåkingsvideo som viser ham i det han ankom konsulatet.

Den makabre saka med den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ruller videre. Han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet 2. oktober 2018 og har siden ikke blitt sett. Nå sier tyrkisk etterretning at de har lydopptak av hva som skjedde med Khashoggi inne i konsulatet. De hadde nemlig for lengst lagt skjult avlyttingsutstyr i bygningen. Lydopptakene skal gi et tydelig inntrykk av hvordan Khashoggi ble forhørt, torturert, drept og siden partert inne i konsulatet. Overvåkingskameraer viser en svart van som skal ha blitt brukt til å frakte bort likdelene.

Det hevdes også at det var ingen andre enn den saudiske kronprinsen Mohammad bin Sultan (MBS) som beordret aksjonen mot journalisten. Det som er usikkert er om planen opprinnelig var å bortføre ham, men at man så bestemte seg for å drepe ham i stedet. Tyrkiske kilder sier at drapslagene på totalt 15 agenter skal ha hatt med seg baufiler som ble brukt på liket. Og i så fall tyder ikke det mye på en planlagt bortføring.

Dette har utviklet seg til en slags krise i trekanten Tyrkia, Saudi-Arabia, USA. Siden Khashoggi var en ansett journalist i de systemlojale mediene i USA, er de ganske detaljerte i sine beskrivelser av det antatte drapet. Se Washington Post  eller CNN.

Tyrkiske medier som Sabah og Andalou Agency har publisert navnene på mange av de agentene som skal ha deltatt i drapet. Etter først å ha nektet all kjennskap til dette og ha påstått at journalisten forlot konsulatet på egen hånd etter besøket, har nå saudiarabiske myndigheter sagt seg villig til å gå inn i ei undersøkingsgruppe med tyrkiske myndigheter, skriver Middle East Eye. Donald Trump sier foreløpig at USAs forhold til Saudi-Arbia er strålende og at det ikke er noen problemer. Men under press sier han at han «ikke ville være glad» dersom det viste seg å stemme at saudiene drepte Khashoggi. For presidentens svigersønn, Jared Kushner, er det ekstra kilent, siden han mer enn noen annen i Trump-administrasjonen har satset på å hausse opp kronprins MBS. Etterretningsfolk i USA sier til New York Times at det er «utenkelig at noe slikt kunne ha skjedd uten at kronprinsen var informert». Toppsjefer i USA dropper møte i Saudi-Arabia på grunn av Khashoggi-saka.

Saudi-Arabia er, som analytikere har sagt, ikke noe annet enn «en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon». Det er knapt den forbrytelse landet ikke er i stand til å begå. Men USA har investert så tungt i halshoggerregimet både med våpen og penger, og landet spiller en nøkkelrolle for USA i regionen og gjennom petrodollarsystemet at et drap på en journalist ikke vil kunne rokke det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.