Tyrkia hevder de vet hvordan og når Khashoggi ble drept

0
Jamal Khashoggi. Innfelt overvåkingsvideo som viser ham i det han ankom konsulatet.

Den makabre saka med den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ruller videre. Han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet 2. oktober 2018 og har siden ikke blitt sett. Nå sier tyrkisk etterretning at de har lydopptak av hva som skjedde med Khashoggi inne i konsulatet. De hadde nemlig for lengst lagt skjult avlyttingsutstyr i bygningen. Lydopptakene skal gi et tydelig inntrykk av hvordan Khashoggi ble forhørt, torturert, drept og siden partert inne i konsulatet. Overvåkingskameraer viser en svart van som skal ha blitt brukt til å frakte bort likdelene.

Det hevdes også at det var ingen andre enn den saudiske kronprinsen Mohammad bin Sultan (MBS) som beordret aksjonen mot journalisten. Det som er usikkert er om planen opprinnelig var å bortføre ham, men at man så bestemte seg for å drepe ham i stedet. Tyrkiske kilder sier at drapslagene på totalt 15 agenter skal ha hatt med seg baufiler som ble brukt på liket. Og i så fall tyder ikke det mye på en planlagt bortføring.

Dette har utviklet seg til en slags krise i trekanten Tyrkia, Saudi-Arabia, USA. Siden Khashoggi var en ansett journalist i de systemlojale mediene i USA, er de ganske detaljerte i sine beskrivelser av det antatte drapet. Se Washington Post  eller CNN.

Tyrkiske medier som Sabah og Andalou Agency har publisert navnene på mange av de agentene som skal ha deltatt i drapet. Etter først å ha nektet all kjennskap til dette og ha påstått at journalisten forlot konsulatet på egen hånd etter besøket, har nå saudiarabiske myndigheter sagt seg villig til å gå inn i ei undersøkingsgruppe med tyrkiske myndigheter, skriver Middle East Eye. Donald Trump sier foreløpig at USAs forhold til Saudi-Arbia er strålende og at det ikke er noen problemer. Men under press sier han at han «ikke ville være glad» dersom det viste seg å stemme at saudiene drepte Khashoggi. For presidentens svigersønn, Jared Kushner, er det ekstra kilent, siden han mer enn noen annen i Trump-administrasjonen har satset på å hausse opp kronprins MBS. Etterretningsfolk i USA sier til New York Times at det er «utenkelig at noe slikt kunne ha skjedd uten at kronprinsen var informert». Toppsjefer i USA dropper møte i Saudi-Arabia på grunn av Khashoggi-saka.

Saudi-Arabia er, som analytikere har sagt, ikke noe annet enn «en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon». Det er knapt den forbrytelse landet ikke er i stand til å begå. Men USA har investert så tungt i halshoggerregimet både med våpen og penger, og landet spiller en nøkkelrolle for USA i regionen og gjennom petrodollarsystemet at et drap på en journalist ikke vil kunne rokke det.

Forrige artikkelKjempesmell på Oslo Børs – fallet kan fortsette
Neste artikkelUSA setter alle F-35-fly på bakken etter ulykke
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).