Trump trekker USA fra nedrustningsavtale med Russland

0

President Donald Trump sa 20. oktober 2018 at han vil trekke USA ut av nedrustningsavtalen INF, eller avtalen om kjernefysiske mellomdistansevåpen, fordi Russland angivelig bryter med vilkårene i avtalen. Denne avtalen ble inngått mellom Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i desember 1987 og satte på mange måter punktum for den kalde krigen. I dette perspektivet er også den enorme NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge med på å øke faren for krig.

Når nå Trump vil skrote avtalen er det altså langt på vei som å erklære en nye kald krig. Russland tar avstand fra disse anklagene og mener på sin side at det er USA som i årevis har brutt denne avtalen, blant annet gjennom Aegis-systemet som kan brukes til å skyte ut mellomdistanseraketter i Europa.

Når USA nå kaster avtalen på skraphaugen står landet i egne øyne fritt til å utplassere mellomdistanseraketter i Europa. Det handler om raketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5.500 kilometer. Dette vil være en umiddelbar trussel mot Russland, som på sin side må treffe mottiltak. En slik rustningsspiral vil gjøre europeiske land i enda høyere grad til mulige mål for atomkrig. Før Trump gjorde det hadde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg også hevdet at Russland bryter INF-avtalen.

Med en hilsen til det militær-industrielle komplekset sier Trump at det å tre ut av avtalen vil stille en enorm pengemengde til rådighet for det militære apparatet. Vladimir Putin sier i en kommentar at Russlands svar vil være umiddelbare og speile det USA gjør.

I Moskva finnes det åpenbart en frykt for at krigspartiet i USA virkelig vil gå til krig mot landet, og som alle vet vil en slik krig bety atomkrig.

På møtet i Valdai-klubben i Sotchi 18. oktober 2018 sa Putin at Russland ikke har et system for førsteslag med atomvåpen, men «dersom en aggressor skulle gjøre noe slikt, skal han vite at gjengjeldelsen ville bli umiddelbar og at han vil bli utslettet. Og siden vi vil være ofre for hans aggresjon, vil vi gå til himmelen som martyrer. Han vil ikke en gang få tid til å angre, men vil falle død om.»

Etter at Helsinki-møtet bar bud om en mulig avspenning mellom de to største atommaktene, opplever vi altså det som ser ut som begynnelsen på et rustningskappløp og en økende fare for kjernefysisk krig.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAlpene smelter
Neste artikkelHvordan drapet på en journalist har avslørt en hel gjeng med hyklere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).