Trump trekker USA fra nedrustningsavtale med Russland

0

President Donald Trump sa 20. oktober 2018 at han vil trekke USA ut av nedrustningsavtalen INF, eller avtalen om kjernefysiske mellomdistansevåpen, fordi Russland angivelig bryter med vilkårene i avtalen. Denne avtalen ble inngått mellom Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i desember 1987 og satte på mange måter punktum for den kalde krigen. I dette perspektivet er også den enorme NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge med på å øke faren for krig.

Når nå Trump vil skrote avtalen er det altså langt på vei som å erklære en nye kald krig. Russland tar avstand fra disse anklagene og mener på sin side at det er USA som i årevis har brutt denne avtalen, blant annet gjennom Aegis-systemet som kan brukes til å skyte ut mellomdistanseraketter i Europa.

Når USA nå kaster avtalen på skraphaugen står landet i egne øyne fritt til å utplassere mellomdistanseraketter i Europa. Det handler om raketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5.500 kilometer. Dette vil være en umiddelbar trussel mot Russland, som på sin side må treffe mottiltak. En slik rustningsspiral vil gjøre europeiske land i enda høyere grad til mulige mål for atomkrig. Før Trump gjorde det hadde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg også hevdet at Russland bryter INF-avtalen.

Med en hilsen til det militær-industrielle komplekset sier Trump at det å tre ut av avtalen vil stille en enorm pengemengde til rådighet for det militære apparatet. Vladimir Putin sier i en kommentar at Russlands svar vil være umiddelbare og speile det USA gjør.

I Moskva finnes det åpenbart en frykt for at krigspartiet i USA virkelig vil gå til krig mot landet, og som alle vet vil en slik krig bety atomkrig.

På møtet i Valdai-klubben i Sotchi 18. oktober 2018 sa Putin at Russland ikke har et system for førsteslag med atomvåpen, men «dersom en aggressor skulle gjøre noe slikt, skal han vite at gjengjeldelsen ville bli umiddelbar og at han vil bli utslettet. Og siden vi vil være ofre for hans aggresjon, vil vi gå til himmelen som martyrer. Han vil ikke en gang få tid til å angre, men vil falle død om.»

Etter at Helsinki-møtet bar bud om en mulig avspenning mellom de to største atommaktene, opplever vi altså det som ser ut som begynnelsen på et rustningskappløp og en økende fare for kjernefysisk krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.