Jordan sier opp landavtale med Israel og innstiller seg på samarbeid med Syria

0
Israelsk landbruk i Aravadalen. Fjellene i Jordan i bakgrunnen. Foto: Shutterstock.

I 1994 inngikk kong Hussein av Jordan og Israels statsminister Yitzhak Rabin en 25 års leiekontrakt der Israel fikk leie et landområde på 405 hektar for å drive jordbruk der. Området har vært dyrket av israelske bønder siden da. Kong Husseins sønn Abdullah, som nå er konge av Jordan har sagt opp denne avtalen.

Det israelske nettmagasinet Debka, som har spesialisert seg på sikkerhets- og militærspørsmål mener at dette er en del av en større omlegging av Jordans utenrikspolitikk der landet vil søke en allianse med Tyrkia, Syria og Qatar. Jordans statsminister Omar al-Razzaz har holdt intense forhandlingsmøter med tyrkiske myndigheter der han har forsøkt å få Tyrkia til ikke å eksportere varer via havna i Haifa og i stedet sende dem via Syria og Jordan.

Til sterke protester  fra Israel og USA har Jordan gjenåpnet grensestasjonen Nassib for å få i gang igjen transporten og handelen mellom Jordan og Syria. Kong Abdullah har også invitert en større syrisk delegasjon ledet av Syrias utenriksminister Walid Moallem til Amman i nær framtid.

Qatar er Saudi-Arabias hovedmotstander på den arabiske halvøya og en alliert av Tyrkia. Saudi-Arabia har forsøkt å kladkvele landet gjennom sanksjoner og trusler, men det har fått støtte fra Tyrkia til å stå imot. Qatar deler verdens største gassfelt med Iran og har lenge lett etter muligheter til å eksportere denne gassen til Europa uten å være avhengig av Saudi-Arabia. Qatar har vært en av hovedaktørene i krigen mot Syria, men ser nå ut til å vende kappen etter vinden etter som den syriske hæren nedkjemper de siste befestningene til terroristene og frigjøre stadig større deler av landet.

Det kan altså gå mot en akse Doha, Amman, Ankara, noe som ville være et betydelig nederlag for både Saudi-Arabia, Israel og USA – og en tilsvarende seier for Syria.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDe sivile tapene i Jemen øker når saudikoalisjonen angriper veier og transportsystemer
Neste artikkelTil og med USA må reagere på det saudiorganiserte drapet på Jamal Khashoggi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).