”Northern Screen” – US Marines egen øvelse i Troms

66
USS Harry S. Truman. Foto: Shutterstock.
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Forut og parallelt med gigantøvelsen ”Trident Juncture” gjennomfører US Marines sin egen militærøvelse i Indre Troms. Norske soldater, som snart sendes til Irak, trener sammen med dem.

Dette har nok gått under radaren til de fleste: US Marines har fått godkjenning fra forsvaret til å kjøre sin helt egen militærøvelse i Indre Troms. Øvelsen startet 17. oktober og varer til 6. november. Øvelsen ”Northern Screen” styres av amerikanerne selv og har ingenting med ”Trident Juncture” å gjøre. Denne militærøvelsen er kommet i stand etter ønske fra amerikanerne, og planlegges og ledes av dem.

Mer enn 700 amerikanske soldater fra US Marines øver nå sammen med soldater fra Brigade Nord. De norske soldatene skal senere i år sendes til Irak og delta i amerikanskledede militæroperasjoner der. De 700 soldatene fra US Marines som deltar i «Northern Screen» er en blanding av soldater som allerede er stasjonert i Norge, og soldater som har kommet fra USA.

Amerikanske kampfly bomber i Troms

I følge Forsvarets Forum deltar F-18-fly fra det atomdrevne hangarskipet «USS Harry S. Truman» i øvelsen. F-18 fly tar daglig av fra skipet og flyr inn mot skytefeltene ved Setermoen i Indre Troms, hvor de skal trene på å angripe bakkemål. De amerikanske flyene bruker skarpe våpen under angrepene.

Russland ble ikke informert om at amerikanske kampfly skal bombe i Indre Troms. I følge Forsvaret er øvelsen for liten til at russerne må informeres. «– Jeg vil ikke spekulere i om det kommer reaksjoner fra russerne. De følger nok med», sier Sven Harald Halvorsen, talsmann for Forsvarsstaben.

 

Sjøsetting amfibiekjøretøy
Et amerikansk amfibiekjøretøy sjøsettes fra  «USNS 1st Lt. Baldomero Lopez» i Bogen 17. oktober. Foto: U.S. Navy photo – Kenneth Gardner

Det ble sent kjent at ”USS Harry S. Truman” skulle delta i ”Trident Juncture”. Det var tydeligvis viktig å holde dette hemmelig i det lengste. Det viser seg altså at hangarskipet har et dobbelt motiv for å besøke Norge. Hangarskipet ligger nå et sted i Vestfjorden, og det skal være første gang siden 1989 at et amerikansk hangarskip befinner seg så langt nord utenfor norskekysten.

Dette er nord for områdene som «Trident Juncture»-øvelsen skal finne sted. «Northern Screen» kan derfor lett oppfattes som en ekstra provokasjon i russernes øyne.

USA tar seg til rette

Klassekampen skriver at amerikanske myndigheter ikke vil svare på om hangarskipet frakter atomvåpen eller ikke. Tidligere har de imidlertid sagt at «USAs policy er at vi ikke rutinemessig deployerer atomvåpen om bord på skipet». Det er altså høyst sannsynlig at ”USS Harry S. Truman”, som befinner seg mellom Lofoten og Salten utenfor Nordland, har atomvåpen om bord.

Dette er bare det siste eksempelet på hvordan det amerikanske krigsmaskineriet tar seg til rette i Norge, og hvor ettergivende og lite selvhevdende den norske regjeringen opptrer. Ved å akseptere tilstedeværelsen av hangarskipet lar norske myndigheter amerikanerne, høyst sannsynlig, ta med seg atomvåpen helt inn til våre fjæresteiner.

Amfibiekjøretøy Bogen
To angrepsamfibiekjøretøy tilhørende 2nd Assault Amphibian Battalion, 2nd Marine Division, kjører opp på stranden i Bogen 17. oktober. Foto: U.S. Navy photo – Kenneth Gardner

I løpet av de siste to årene har Norge i realiteten brutt med helt sentrale prinsipper som har lagt til grunn for norsk forsvarspolitikk siden 1949, ved at vi har fått flere utenlandske militærbaser på norsk jord.

I januar 2017 fikk vi den første utplasseringen av 330 amerikanske soldater på Værnes. Siden er antallet utvidet til 700. Stasjoneringen på Værnes er sagt å kunne bli hovedbase for amerikanske soldater i Europa. Amerikanerne snakker også om å utplassere amerikanske marinesoldater permanent i Indre Troms. Her har britene muligens kommet amerikanerne i forkjøpet, da det nylig ble kjent at 800 britiske marinesoldater skal stasjoneres der fra 2019.

Videre har USA planer om å gjøre Værnes og Rygge til fungerende amerikanske flybaser. Amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly opererer allerede fra Andøya flystasjon.

Hva har Norge i Irak å gjøre?

De norske soldatene fra Brigade Nord, som deltar i «Northern Screen», utgjør den neste kontingenten som skal sendes fra Norge til Irak for å delta i «Operation Inherent Resolve». Norge er ett av tjue land som har sagt ja til USA og den irakiske regjeringen om å bidra til å bekjempe ISIL.

Norsk militært personell ble først utplassert i Erbil i Nord-Irak i 2015, for å trene kurdiske militser og irakiske sikkerhetsstyrker. Senere har nordmennene flyttet seg til Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Oppdraget i Irak er typisk for den type skarpe utenlandsoppdrag som Forsvaret har engasjert seg i de siste årene. Som i Afghanistan er det ingen utsikt til at «bidraget» har noe endepunkt, det er blitt et poeng i seg selv at Norge skal delta for å vise at vi er «en god alliert». Dette var hovedkonklusjonen i NOU 2016:8, som tok for seg Norges innsats i Afghanistan.

Norske soldater fungerer som en type leiesoldater, som «takk for innsatsen» forventer Regjeringen at USA skal stille opp for når invasjonsalarmen går. Men nå er våre leiesoldater tydeligvis ikke lenger nok, med Regjeringens aksept legger vi store deler av landet åpent for amerikanske militærøvelser.

Kilder:

«Øvelse Northern Screen», informasjon fra Bardu kommune 11.10.18, «US Marines launch exercise in northern Norway ahead of Trident Juncture”, The Barents Observer 15.10.18, ”Amerikanske fly skal skyte med skarpt i Indre Troms”, forsvaretsforum.no 16.10.18, ”US Marines kjører egen militærøvelse i Nord-Norge”, tv2.no 16.10.18, ”Russland ikke informert om kampflybombing i Troms”, nrk.no 18.10.18, ”Rullet i land sjøveien”, forsvaretsforum.no 18.10.18, «Nato kommer, Dovre faller», Klassekampen 20.10.18, «Irak/Kuwait/Jordan», forsvaret.no

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  De som arrangerer demonstrasjon mot ”Trident Juncture” bør også få fram i klartekst at de også demonstrerer mot “Northern Screen”. For makteliten vil det være vanskeligere å forsvare øvelsen “Nothern Screen” (som veldig få i Norge har hørt om) mens det derimot er lettere for makteliten å forsvare “Trident Juncture” (da denne øvelsen i større grad involverer norske soldater og soldater fra andre europeiske land og som også skjer på lenger avstand fra Russland og som har blitt varslet på ordinært vis på forhånd). Slik det ligger an til nå så vil de fleste her i Norge tro at det som skjer i Indre Troms også er en del av Trident Juncture og dette kan dermed lettere bli akseptert og det vil komme minimalt av protester mot denne øvelsen i Indre Troms.

 2. Avatar for INK INK says:

  Milde himmel, “Northern Screen” har jeg aldri hørt om før nå. Og jeg leser ganske mye nyheter.

  Tenk at US Marines gjennomfører sin egen militærøvelse på norsk jord uten at stor-media finner det verdt å omtale!

 3. Her er noe om kyr og millitærøvelse .
  Bekymret for kyrne når 32 jagerfly skal suse over dem
  – Det verste som kan skje er at kyrne sprenger gjerdet, stikker av, og i redsel kaster seg utfor et av stupene i nærheten.
  kyr og 32 jagerfly

 4. Det er Hareide og Farmen som gjelder.

 5. Avatar for aford aford says:

  Til enhver tid. I svermer. Og neppe bare amerikanske. Tipper det har vært flere interessante møter på havsens bunn i norske fjorder enn vi dødelige/ unnværlige noensinne vil få høre om. Man er bare litt flinkere til å unngå å feilrapportere egne og allierte ubåter som russiske her enn i Östersjön, som pga. sin fysiske nærkontakt med svensk sokkel er et farvann der mye dumt og pinlig har større statistisk sannsynlighet for å inntreffe enn ellers i det salte element.

  I tillegg har vi altså i disse dager et atom ved navn Truman på visitt.

  Og hvis noen lurer på om norske myndigheter har fått med seg den temporært forhøyede risiko for sk. atomulykker og stråling på avveie i forbindelse med det økede nærværet av, og treningen med alle disse NATOs av drapsvitenskapen ektefødte barn, velsigne våpnene, så ta i hvert fall i betraktning at Storebror i dag gikk ut med gjentatte oppfordringer til alt folket via Nors Krikskringkasting om snarest å gå til innkjøp av jodtabletter til personlig beredskap i tilfelle atomulykker som kunne tenkes å true liv og helse i Norge. Uten spesifikk begrunnelse for valg av tidspunkt for å minne oss om dette. For få dager siden gjaldt det personlig kriseberedskap av alt annet man påstås av Staten å trenge for en lun og trygg tilværelse uten strøm i minimum tre dager. Bli bedre på å skaffe dette i tide, var budskapet. Hva de nå legger i minimum tre dager, utover pålydende. Ingen maks varighet, nei? Det ante meg i grunnen.

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Går det an å drikke jodtinktur? I tilfelle angrep, tenkte jeg. Det ser så dumt ut å stå nedi fjæra å tygge tang tross atomangrep.

 7. Avatar for K11 K11 says:

  Lokalavisen her rapporterte faktisk allerede for noen måneder siden (muligens over et halvår) at kommunen nå har gått til innkjøp av jod-tabletter til alle(?) innbyggerne. Atomberedskap ble oppgitt som begrunnelse for innkjøpet. Jeg mener å huske at det ble nevnt at andre kommuner hadde gjort det samme.

  Bare sånn apropos.

  Man skal heller ikke glemme at myndighetene i en rekke vestlige land, for et år eller to siden, advarte om en mulig katastrofe, og ba innbyggerne forberede seg. Selv Aftenposten omtalte vel dette, og postet sågar en liste med “prepper supplies”, om jeg ikke husker feil.

  Jeg må innrømme at jeg selv har begynt å ta det hele med knusende ro, kanskje fordi det er MSM som kommer med advarslene. (“Alt news” kommer også med dem, men jeg stoler ikke på dem heller.)
  Så får det bare våge seg at jeg sånn halvveis var både prepper og dommedagsprofet for noen år siden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

58 flere kommentarer

Deltakere