Insektene er i alvorlig krise

0
Polinerende insekter forsvinner. Det vil få store skadevirkninger for matproduksjonen på ganske kort sikt. (Shutterstock)

Insektene rundt om i verden er i en krise ifølge et økende antall langsiktige studier som viser dramatiske nedgang i insektpopulasjonene.

En ny rapport antyder at problemet er mer utbredt enn forskerne skjønte. Et stort antall insekter har forsvunnet i en uberørt skog i Puerto Rico, går det fram av studien, og skogens insektetere forsvinner også.

I 2014 anslo et internasjonalt team av biologer at gjennom de siste 35 årene var omfanget av virvelløse dyr som biller og bier blitt redusert med 45 prosent. På steder der det finnes langsiktige insektdata, hovedsakelig i Europa, faller insektstallene.

En studie i 2017 viste en nedgang på 75 prosent av flygende insekter de siste tiårene i et tysk naturreservat.

Den siste rapporten, publisert 15. oktober 2018 i Proceedings of the National Academy of Sciences, viser at dette oppsiktsvekkende tapet av insekter viser at dette i høyeste grad også gjelder i Amerika.

«Dette er en av de mest rystende rapportene jeg har lest,»  sier biologen David Wagner, som er forsker ved universitetet i Connecticut, og som er ekspert på dette feltet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGazas ekonomi i fritt fall
Neste artikkelDet autoritære Frankrike: Politiaksjon mot Jean-Luc Mélenchon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).