Eksperter i den tyske forbundsdagen: – Et angrep på Syria vil være ulovlig

3
CDU vil gjerne være med på å bombe Syria, men Merkels regjering står ikke samlet bak dette. Eksperter i Forbundsdagen sier at det ville være et brudd på folkeretten og grunnloven.

Den tyske regjeringa har antydet at den vil slutte seg til USA, Frankrike og Storbritannia i et eventuelt angrep på Syria. De tre landene har som kjent sagt at «dersom Syria bruker giftgass i Idlib» vil de rette harde luftangrep mot Syria. På den måten har de nærmest bestilt en ny giftgassprovokasjon fra jihadistenes side. Regjeringa Merkel har signalisert at den kan tenke seg å være med på dette.

Men nå har et ekspertutvalg i den tyske forbundsdagen slått fast at et slikt angrep ville være i strid med folkeretten, og for Tysklands del ville det også være imot grunnloven. Dette skriver blant annet Die Welt. Ekspertene sier at et slikt angrep ville være i strid med folkeretten også selv om det skulle ha funnet sted et giftgassangrep. Folkeretten inneholder ingen slike rettigheter til hevnaksjon, sier de.

Dette har de naturligvis rett i, siden FN-pakten er krystallklar på at det bare er Sikkerhetsrådet i FN som har adgang til å vedta militæraksjoner mot medlemsland. Dette er en klausul som kom inn i FN-pakten på bakgrunn av de bitre erfaringene fra annen verdenskrig. Nettopp for å hindre stater i å begå selvtekt ble FNs medlemsland enige om at slike aksjoner ville kreve vedtak i Sikkerhetsrådet.

Den tyske grunnloven gjenspeiler også erfaringene fra annen verdenskrig når den forbyr slike aksjoner. Det er da heller ingen samlet tysk regjering som står bak ønsket om å gå til angrep på Syria. Merkels koalisjonspartnere i SPD står ikke samlet bak dette. SPDs leder Andrea Nahles har tatt avstand fra å delta i en slik aksjon, mens hennes partikollega Norbert Röttgen har sagt at Tyskland «under bestemte forhold bør vurdere å delta sammen med sine allierte».

Militarismen er på sterk frammarsj igjen i Tyskland, og det er sterke krefter som ønsker at landet igjen skal skal begi seg ut på militære eventyr i utlandet. Men motstanden mot krig henger igjen, både i lovverket og ikke minst i befolkninga. Det er ingen krigsentusiasme i det tyske folket. Partiene Linke og Alternative für Deutschland (AfD) går kategorisk imot et angrep på Syria. Linke sier at det vil være en et brudd mot folkeretten og en krigsforbrytelse og AfD sier at det ville være et brudd mot folkeretten og at det «alltid er feil å gå til krig uten å ha en strategi». De grønne gir nølende støtte til et angrep.

Ekspertene i Forbundsdagen avviser punkt for punkt Storbritannias argumentasjon for et angrep på Syria. For det første slår de fast at et slikt angrep er i strid med folkeretten. For det andre sier de at det heller ikke er noen «humanitær intervensjon», siden eventuelt dreier seg om en hevnaksjon for et eventuelt giftangrep, noe som folkeretten ikke åpner for. Og for det treje sier de at «en tysk deltakelse i en folkerettsstridig militærinnsats kan aldri være i samsvar med grunnloven». Det vil ikke en gang være tillatt etter grunnloven om Tyskland skulle gi logistikkstøtte til et slikt angrep, sier de.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Hele rettsvitenskapen har sviktet som profesjon rundt Krigene i Irak, Afghanistan, Libya og Syria. Profesjonen har ikke evnet å gjøre hevd på sitt mandat i forhold til å holde orden i inernasjonal rettspraksis. Her hjemme på bjerget har vi vår egen Cecilie Hellestveit, som fikk sin kritiske røst solgt til høyestbydende Atlantic Council, og dermed også stilnet. Som følge av rettsvitenskapens svikt har internasjonal rett gått fullstendig i oppløsning. John Bolton truer nå med å arrestere dommere i den internasjonale domstolen, dersom de dømmer amerikanere. Det er denne typen svinepelser vi har med å gjøre! -Og hele jævla feige landet vårt gjør ingenting! Drit og dra feiginger!!!

  2. Avatar for Frimann Frimann says:

    Det sier litt om “de grønne”, som burde vite at krig er den mest ressurskrevende og ødeleggende menneskelige aktiviteten av dem alle. De er, som alle andre politikere, bare ute etter å innynde seg de med mer makt, slik at de kan klatre karrièrestigen og få mer makt. Men etterhvert som de klatrer oppdager de at det stadig er flere rom der avgjørelser taes, og de må stadig fire på egen moral, samvittighet og tålegrense for å komme dit, og på veien blir konkurransen tilspisset, kynisk og brutal. Kaninhullet går dypt…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.