Mange måter å juge på

2
Lars Birkelund

Av Lars Birkelund.

Det er mange måter å juge på. Som når Aftenposten/NTB mellom linjene hevder at nesten hele Latin-Amerika presser Venezuela til å ta imot nødhjelp, når det i virkeligheten bare er en tredjedel av landene. 11 land av over 30. Jeg sikter til formuleringen «de 13 landene i regionen rundt Venezuela», der 2 av de 13, Bolivia og Costa Rica, ikke undertegnet henstillingen til president Nicolás Maduro om å ta imot humanitær hjelp.

Hvis Aftenposten/NTB virkelig hadde vært opptatt av å hjelpe Venezuela (og Syria), hadde de tatt til orde for å oppheve sanksjonene som forårsaker høy inflasjon, matvaremangel etc.

«Ifølge FN har 1,6 millioner venezuelanere forlatt landet sitt siden 2015 på grunn av den økonomiske krisen der, med mangel på mat og medisiner. (…) Venezuelas regjering mener FN overdriver situasjonen for å rettferdiggjøre en internasjonal intervensjon,» skrives det. Aftenposten/NTB sier ikke noe om hvilket FN-organ dette er. Men regjeringen i Venezuela har sikkert rett, da dette er sanksjoner som ikke er godkjent av FNs øverste organ, sikkerhetsrådet. Og dermed er sanksjonene ulovlige.

Men det at de er ulovlige, er sjølsagt ikke til hinder for at Aftenposten og de andre NATO-mediene støtter sanksjonene som nettopp USA/NATO/EU står bak. Ja, Aftenposten tok 28. august til orde for statskupp/krig mot Venezuela.

I Norge og NATO-landenes krigføring mot Syria har sanksjoner vært et av midlene siden 2011. Ja, USA har sanksjonert Syria siden 1979.

Sanksjonene mot Venezuela er også krigføring. Og norske medier tier unisont om dette, som de tier om sanksjonene mot Syria. Og alt dette skal liksom være tilfeldigheter?

Nei, det er ikke tilfeldigheter. Det er en sammensvergelse eller en konspirasjon, om du vil, uten at jeg vet nøyaktig hvordan den foregår. Men det er ikke for ingenting at mange har begynt å kalle disse mediene for NATO-mediene. Og det er ikke for ingenting at NATO-mediene behandler NATO som en hellig ku.

Peter M. Johansen skriver i Klassekampen om hvordan sanksjonene, som ødelegger Venezuelas økonomi, fører til flyktningestrømmer osv: «FNs uavhengige menneskerettsekspert Alfred de Zayas betegner USAs sanksjoner mot Venezuela som ‘forbrytelse mot menneskeheten’ og oppfordrer president Nicolás Maduro til å bringe USA inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).»

I rapporten Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive Measures, skrevet på oppdrag for UN Economic and Social Commission for Western Asia, kan vi lese at sanksjoner har drept syrere og drevet syrere på flukt siden 2011: «The sanctions and war have destabilized every sector of Syria’s economy, transforming a once self-sufficient country into an aid-dependent nation. But aid is hard to come by, with sanctions blocking access to blood safety equipment, medicines, medical devices, food, fuel, water pumps, spare parts for power plants, and more.»

Og nå er det også bekreftet at USA drøftet et kupp i landet.

 

Denne artikkelen ble først publisert på Resett.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. TerjeM says:

    Aner jeg en krassere linje i Aftenposten i det siste? Den kalde krigen 2.0 og skaping av fiendebilder er i full gang i redaksjonen, de formelig fryder seg over hver store eller lille kinesiske økonomiske problem i andre land.

    Nå ivrer de også for et Pinochet-lignende kupp i Venezuela, det er jo verdt å huske. Nå har avisen for alltid bundet seg til et kupp og alt det innebærer - der gikk menneskerettigheter ut vinduet i redaksjonen, nå er det maktpolitikk som gjelder.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

  1. […] Jeg skrev dette på basis av den første av to reportasjer Engdal har laget om Venezuela de siste ukene. Den var svært ensidig og jeg spurte til å begynne med hvorfor Engdal utelot den antagelig viktigste årsaken til Venezuelas problemer, nemlig USA/EUs sabotasje og sanksjoner mot landet de siste 20 åra, nærmere beskrevet her: «Det er mange måter å juge på.» […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.