Hva vet vi om attentatet mot Venezuelas president Maduro?

7
Presidendt Nicolás Maduro. Innfelt Instagrammeldinga fra Maradona og et produktbilde av den dronetypen som ble brukt.

Det var to fjernstyrte droner (modell DJIM600), skriver TeleSUR, hver lastet med 1 kg C4 eksplosiver. Den første dronen ble avledet av signaler fra bakken. Den andre dronen ble også avledet av signaler, mistet kontrollen og eksploderte mot en nærliggende bygning. Eieren av en av leilighetene i den bygningen som ble truffet har funnet splinter etter dronen i leiligheten sin.

I internasjonale medier er det blitt hevdet at det var en gasseksplosjon. Det later til å være feil. Det er til og med tatt bilder av dronen som eksploderte i lufta.
Presidenten kom uskadd fra attentatforsøket, men soldater som deltok i miitærparaden ble skadd. Nicolás Maduro har sagt på venezuelansk TV at det var ei hemmelig gruppe med tilknytning til USA og Colombia som sto bak droneangrepet. Noen rapporter sier at gruppa kaller seg «flanellsoldatene«. Medlemmer av denne gruppa skal allerede være arrestert.

USA og noen av deres allierte har innført svært lammende sanksjoner mot Venezuela i håp om å utløse ei politisk krise. USA har også truet med militær intervensjon. Med det materialet som foreligger fra hendelsen virker det å være dokumentert at det dreide seg om et droneangrep, og at dette var rettet mot presidenten. Anklagene om at det er grupper eller ei gruppe med tilknytning til USA og Colombia som står bak, virker tilforlatelig. Cubas Fidel Castro overlevde et stort antall attentatforsøk som eksilkubanere og CIA sto bak, så det kan sies å være en viss tradisjon for slike angrep fra USA. Det eneste nye er egentlig at det ble brukt droner.

Den argentinske fotballegenden Diego Maradona har uttalt sin sterke støtte til Maduro og kaller mordforsøket et angrep på nasjonen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for Quijote Quijote says:

    NRK åtvarer mot nyhende som kjem frå Venezuela, “spesielt frå presidentpalasset”. Her må ein vere kjeldekritiske blir det sagt. Joar Hoel Larsen meir enn insinuerer at det ikkje var snakk om droner. Eit underliggande premiss synest vere at “Maduro must go”.

    https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA03080518/05-08-2018#t=11m48s

  2. NRK er en skam. Anbefaler alle å la være å betale lisensen. NRK har alltid vært regimetro, men de har blitt merkbart verre de siste årene.

  3. Avatar for SHO SHO says:

    Det er på tide å få ryddet opp i NRK, feks begynne med å sparke sjefen pga DAB satsingen som har ført til et meget stort fall i lyttertall på radio (noe lignende i et privat firma dvs at man hadde mistet så mange kunder/lyttere ville ha ført til noe slikt). Trolig har Svensk TV (SVT) har en bedre styringsmodell enn NRK, ved at det er flere organisasjoner som har styremedlemmer sittende i styret til SVT (slikt som LO, NHO, husmorforbund etc). Iflg norsk grunnlov er myndighetene forpliktet til å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Man kan feks begynne med å få NRK til å ha en bredere, mer allsidig og mer objektiv dekning av det som skjer i verden. Vi lever nå i en stadig mer turbulent verden og det er viktig at media dekker dette på en skikkelig måte. NRK risikerer nå å bli irrelevant.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.