Facebooks russerfrykt gikk ut over amerikanske anti-rasisme-aktivister

0

Facebook kunngjorde på tirsdag at de stengte flere brukerkontoer og sider mistenkt for å være falske og misbruk av plattformen. I begrunnelsen henviste de flere ganger til påstander om at en russisk organisasjon prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Men noen av de som fikk sin Facebookvirksomhet stengt sier de er helt ekte amerikanere, og mener de på feil grunnlag er blitt beskyldt for å være del av en ondsinnet påvirkningsoperasjon.

«Vi er ikke bots. Vi er ikke påvirket av noen russere. Vi er lokale organisatorer», sier Andrew Batcher, en representant for gruppen Shut It Down DC. De fikk stengt en arrangementside for sin planlagte demonstrasjon mot hvite nasjonalister, som ble vurdert av Facebook som mistenkelig.

Facebook sier at noen med tilknytning til siden som fremmet arrangementet var identifisert som potensielle trusler, og var antatt å ville forsøke å påvirke amerikansk politisk utenfra. De sier de har jobbet med FBI og andre etterretningsbyråer for å avdekke påvirkningsoperasjoner.

Det har vært mye press på Facebook etter presidentvalget 2016, og kritikere mente de skulle ha avdekket og stoppet russiske påvirkningsforsøk tidligere.

En av arrangørene bak den planlagte demonstrasjonen sier at stengningen av siden var et korttenkt trekk forsøk på å blidgjøre lovgivere, unngå reguleringer, samt beskytte rikdommen til Facebooks aksjonærer. Vedkommende noterte seg også at både demokrater og republikanere gav ros til den sosiale mediegiganten for tiltaket.

En utbredt teori er at russerne spesifikt ville hjelpe Trump til makten, og at påvirkningsoperasjonen var styrt av Putin og russisk etterretning – mulig også i sammensvergelse med Trumps valgkampsorganisasjon.

Russerne mistenkes for å ikke bare ha fremmet Trump-vennlige saker eller arrangementer, men også for å ha stått bak innhold som gav inntrykk av å ha en venstresidesympati. Målet skal ha vært å skape uro og konflikt i amerikansk politikk.

En anti-Trump-demonstrasjon der den kjente progressive filmskaperen og aktivisten Michael Moore deltok, er for eksempel blitt hevdet å ha vært organisert av russiske statsborgere som skal tilhøre en «troll-fabrikk». 13 medlemmer i den mistenkte påvirkningsoperasjonen har blitt tiltalt av spesialetterforsker Robert Mueller.

Noen mener at denne mistenkte russiske innblandingen er å regne som krigshandlinger, og at den truer demokratiet. Andre igjen, som skribenten Thomas Frank mener derimot at reaksjonene er hysteriske.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVisst drives det massiv påvirkning av valg i USA
Neste artikkel– Kina er klart til å støtte Syria mot terroristene i Idlib