Visst drives det massiv påvirkning av valg i USA

0
Saudi-Arabia er blant de mange utenlandske statene som har prøvd å påvirke valgene i USA.

Det vandrende sirkuset som kalles Russiagate nærmer seg sitt toårsjubileum, uten at det er særlig mer avklaring nå enn da det hele startet. Og hvis man først vil se på problemet med utenlandsk påvirkning av politikken i USA, så kunne man jo også se på følgende:

USA driver som kjent og blander seg inn i valg over hele verden, men det betyr ikke at landet sjøl er immunt mot det. Faktisk kommer innblanding fra utlandet i mange former. Fremtredende tenktanker i Washington finansieres av Gulfstater. De forente arabiske emirater bidrar sjenerøst til kupongene fra Middle-East Institute (MEI) og Center for American Progress (CAP). The Brookings Institute aksepterer uten å blunke millioner av dollar fra Qatar. The Atlantic Council and Center for Strategic and International Studies har lignende arrangementer med andre undertrykkende regimer som Saudi-Arabia. Det samme kan sies for mange andre undertrykkende regjeringer utenfor Gulfen. Og så er det militærindustrien, Wall Street-bankene og Silicon Valley giganter, som alle har gått sammen med slike regjeringer i å fange intellektuelle posisjoner i akademia også.

USAs politikere blir selvsagt oversvømmet med penger fra utenlandske interesser. Pro-Israel milliardærer som Sheldon Adelson og Haim Saban har kjøpt seg uproporsjonalt stor innflytelse i begge partier, og Adelson har med hell lykkes i å finansiere Trumps oppstigning til makten, og Saban blokkerer effektivt Keith Ellisonsforsøk på å bli leder for Democratic National Committee. Den tyrkiske lobbyen fortsetter også å vise seg selv en annen aktør overfor begge partier, med alle fra tidligere leder i Representantenes hus Dick Gephardt til skandalisert nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som ble oppnådd for å sikre Ankara støtte for sine saker, mens de hvitvasket ulike forbrytelser mot armenerne og kurderne. Når det gjelder eksplisitt valgpåvirkning, har Saudi-Arabia og UAE blitt involvert i tvilsomt spill i 2016-valget. Det samme gjelder for Ukraina. Det samme gjelder for Israel i 2012. Og dette er bare tilfeller så er så grove at de har kommet seg inn i Wikipedia.

Til slutt er hele USAs mediebransje eid og drevet av en global kapitalistisk elite som ikke bryr seg om velgerne i USA og deres naive patriotisme. Det er i hovedsak fem multinasjonale selskaper som eier nyhetsmediene. Dette er ned fra seks for bare noen få år siden. I 1983 var det 50.


 

Disse eksemplene er hentet fra Current Affairs.

Og for ikke å snakke om at Israels påvirkning av politikken i USA overgår det meste annet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelLuresnakk i Norge og Ecuador
Neste artikkelFacebooks russerfrykt gikk ut over amerikanske anti-rasisme-aktivister
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).