– Kina er klart til å støtte Syria mot terroristene i Idlib

0
Illustrasjonsbilde. Soldater fra det kinesiske flyvåpenet. Det er ikke sagt noe om hvilken del av det kinesiske militæret so eventuelt skal delta i Syria.

Kinas ambassadør til Syria, Qi Qianjin, sier ifølge rapporter at Kina er klart til å delta sammen med den syriske hæren i kampen for å frigjøre Idlib og andre steder i Syria fra terroristenes grep. Kinas militærattaché Wong Roy Chang sier det samme.

Dette betyr ikke nødvendigvis at Kina kommer til å delta i kampene, men at den muligheten definitivt er til stede. Det er veldig uvanlig at Kina gir signaler om å delta i kamp på denne måten. Men Kina har opplagte egeninteresser i kampen mot terroristene i Syria. For det første er det mange jihadister fra Xinjiang i Kina som deltar i terrorgruppene på nordfronten, og dessuten er Syria et nøkkelland for å føre Kinas «silkeveibelte» (BRI) fram til Middelhavet. Uttalelsene er en klar støtte til Syria (og Russland) og forsterker fronten mot jihadistene og deres bakmenn.
Vi har rapportert tidligere at kinesiske spesialsoldater er blitt utplassert i Syria på den syriske regjeringas invitasjon, men det har vært sparsomt med videre informasjon om dette. De to nevnte uttalelsene virker som å bekrefte dette.
Russland har tatt flere initiativer for å prøve å få jihadistene til å gi seg uten kamp, men landet har også gjort det klart at den forestående kampen for å frigjøre Idlib fra mange titusener av godt bevæpnede jihadister vil bli svært hard.
Russlands Syria-utsending Alexander Lavrentiev gikk ganske langt i retning av å utelukke et slag om Idlib da han uttalte seg til pressa 31. juli 2018.

Samtidig har Russland og Syria holdt fellesøvelser i Latakia med sikte på et snart slag om Idlib. Tyrkia har sine egne terrorister i provinsen, og prøver å hindre at de blir knust i et eventuelt avgjørende slag.

Det er ingen grunn til å tro at noen stormakter vil støtte jihadistene når et stort slag eventuelt kommer. De kan gi dem indirekte støtte, men alle stormaktene har innsett at denne krigen er tapt, så nå er det kampen om etterspill som tilspisser seg.

Støtte fra Japan

På et helt annet område kan det noteres at Japan vil være med på gjenoppbygging av Syria. Dette sier en talsmann for det russiske forsvarsdepartement. I første omgang er Japan interessert i å være med på en del mindre prosjekter, som blant annet gjenreisning av skoler, men Japan utelukker ikke at landet seinere vil vær interessert i å delta også med større prosjekter.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.