Detaljer om forhandlinger mellom USA og Syria

0
Syria generalmajor Ali Mamlouk skal ha hatt et viktig møte med offiserer fra USA.

Den libanesiske avisa al-Akhbar har publisert det som skal være et sammendrag av diskusjoner mellom sikkerhetsfolk fra USA og Syria. Møtet skal ha funnet sted i Damaskus i slutten av juni 2018. De amerikanske offiserene kom med et privat fly fra Emiratene og landet på Damaskus internasjonale flyplass. De skal ha hatt møte med sjefen for Syrias sikkerhetsbyrå, generalmajor Ali Mamlouk samt to andre syriske offiserer.

Offiserene fra USA skal ha tilbudt å trekke tilbake USAs styrker i Syria, inkludert al-Tanf-området og den nordøstre delen av landet – øst for Eufrat. De stilte tre motkrav:

1) Full iransk tilbaketrekking fra Syria,

2) Skriftlige garantier om at selskaper fra USA skulle få del i oljefeltene i Øst-Syria og

3) At Syria skulle gi USA alle sine informasjoner om terrorister på syrisk grunn.

De syriske offiserene skal ha svart ganske kaldt at:

  • Dere er okkupanter i Syria som oppholder dere ulovlig her. Kom dere ut, og inntil det skjer behandler vi dere som okkupanter.
  • Syria er ikke alene i regionen, vi er en del av en akse. Iran, Hezbollah og de andre allierte står sammen med oss. Det er ikke noe dere kan endre.
  • Når det gjelder økonomisk virksomhet i Syria vil vi prioritere selskaper fra land som er vennligsinnet og ikke han konspirert mot Syria. Men deres selskaper kan komme inn på et seinere tidspunkt via vestlige eller russiske selskaper. Dette er vårt høflige tilbud.
  • Vi skjønner at dere trenger informasjon om terroristene. Vi har svært omfattende informasjon om dem. Men vi kan ikke dele den med dere før det politiske forholdet mellom våre land er stabilisert.

Er dette referatet korrekt? Sannsynligvis er det riktig. To ledende representanter for USA har sagt til Reuters under løfte om anonymitet at an delegasjon fra USA var i Damaskus på det tidspunktet og andre kilder i USA-alliansen sier til Reuters at de fleste detaljene i referatet fra al-Akhbar er korrekte.

Forrige artikkelBrukte bilde av John McCain sammen med nazist for å hylle hans «arbeid for menneskerettigheter»
Neste artikkel– USA utplasserer radar- og missilsystem i Nord-Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).