– USA utplasserer radar- og missilsystem i Nord-Syria

0
USA-base i det nordlige Syria

Den tyrkiske avisa  Yeni Safak hevder at USA er i ferd med å opprette et radar- og missilsystem i det nordlige Syria med sikte på å skape en effektiv flyforbudssone øst for Eufrat. Avisas kilder sier at radarsystemet allerede er utplassert ved den millitære flyplassen i Ayn al-Arab military og i byen Rumeilan i Hasakah-provinsen.

Radarsystemet skal bestå av 13 portable og faste installasjoner og være i stand til å sikre effektiv luftkontroll over hele Nordøst-Syria. Dette viser igjen at USA ikke har gitt opp å kontrollere denne strategisk viktige delen av Syria der det finnes så store naturressurser både når det gjelder olje og gass, men også når det gjelder vann og landbruk. Dessuten går den strategisk viktige forbindelsen fra Irak til Tyrkia denne veien, og det er også her den beste forbindelsen mellom Iran og Syria går.

USA holder 27 prosent av Syria under ulovlig okkupasjon og bruker SDF som bakkestyrker for denne okkupasjonen. Men USA sender ut ulike signaler. Som vi  meldte 30. august 2018 har en delegasjon fra USA tilbudt Syria å trekke seg helt ut – på noen betingelser.

USA har tidligere basert seg på Incirlik-basen i Tyrkia for å kontrollere regionen. Men med de økende motsetningene mellom USA og Tyrkia har US Air Force nå trukket ut kampflyene sine derfra og plassert dem andre steder. Det skal bare være transportfly og overvåkingsfly igjen der. Det kan derfor godt tenkes at USA satser på å bygge ut de ulovlige basene sine i Syria til å bli operasjonsbaser for disse kampflyene, bevoktet av SDF naturligvis.

Når Idlib-provinsen en dag er frigjort og terroristene der er nedkjempet, vil den syriske hæren og dens allierte med sikkerhet vende seg mot området øst for Eufrat og USA vil da være i en svært utsatt posisjon. Enda verre vil posisjonen til SDF være, for dersom de kurdiske organisasjonene i Nordøst-Syria skal gjøre seg håp om å ha noen som helst posisjon i et frigjort Syria, kan de ikke framstå som de siste av USAs kollaboratører. Men det er den posisjonen de står i nå.

Det pågår imidlertid forhandlinger mellom SDFs sivile fløy og Syrias regjering. En delegasjon fra SDC var i Damaskus i august 2018 for å gjennomføre runde to i disse forhandlingene. Det er ikke meldt om noen resultater av disse samtalene, og det er SDF som har dårlig tid, ikke Damaskus.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.