Det kjemiske landbrukets stille folkemord

4
Et barn i Argentina med antatte glyfosat-skader (Kehrer Verlag / Pablo Piovano).
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Argentina er en av verdens ledende produsenter av soya som eksporteres til dyrefor i Europa og Kina. Soyamarkene strekker seg over den enorme pampasen i områdene rundt Buenos Aires. Mengder av ugressmiddelet glyfosat sprøytes med fly over markene og fører til store helseproblemer for landsbybefolkningen. I realiteten foregår det et stille folkemord. 

I byen Chabás i provinsen Santa Fe er soya dyrka siden 1990-tallet. Byens borgermester Lucas Lesgart er også tannlege. Han oppdaga for mange år siden at mange pasienter hadde en sjelden type munnhulekreft.  Den viktigste dødsårsaken i byen er kreft.

Damian Verzeñassi er professor i medisin ved universitetet i Rosario, Argentinas tredje største by. Han har siden 2010 sammen med sine studenter gjennomført tusenvis av spørreskjemaundersøkelser i argentinske landsbyer. I de første evalueringer viste det seg at i de fleste landsbyer opptrådte bestemte sykdommer, og krefthyppigheten var nesten dobbelt så høy som landsgjennomsnittet. Hyppigste dødsårsak var tumorer og påfallende mange forekomster av aborter og misdannelser.

I noen uker ble plutselig Verzeñassi nekta adgang til sitt kontor, men etter press fra inn- og utland, fikk han igjen adgang til forskningsresultatene. Årsaken til utestengelsen er ikke kjent, men det er sterke økonomiske krefter som kjemper mot forskere som Verzeñassi og hans kolleger.

Tradisjonelt er det det Monsanto som har produsert ugressmiddelet Roundup der glyfosat er det aktive kjemiske middelet.  Seks multinasjonale selskaper – Bayer, Monsanto, BASF, Dow Chemical, Syngenta og DuPont – har til nå kontrollert 75% av verdensmarkedet for plantevernmidler og frø.

EU-kommisjonen har nå godkjent sammenslåingen av den tyske legemiddelgiganten Bayer og den amerikanske landbruksgiganten Monsanto som vil resultere i verdens største aktør innen frø og plantegift.  Samtidig har EU vedtatt å forlenge tillatelsen til å bruke glyfosat for fem år etter lobbyvirksomhet fra Monsanto og til tross for store protester.

På denne bloggen vil du finne en rekke artikler som handler om agrarselskapenes enorme makt og deres skitne forhistorie.

Kilde:

https://gylle.dk/bliver-man-syg-af-glyphosat/

 

Denne artikkeln ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Saken illustrerer også farene ved å tillate internasjonal konkurranse i jordbruket.

 2. Argentina har også nå nylig fått et lån på 400 Milliarder fra IMF, og det er forbindelser mellom IMF og Mosanto. IMF, Verdensbanken og Mosanto prøver bla å introdusere genetiske planter i Ukrainas jordbruk, som til nå har forbudt GMO mat. IMF forsøker å utnytte Ukrainas ustabile situasjon ved å tilby lån, mot at Mosanto får matjordareal til sitt prosjekt. Verdensbanken har gitt Ukraina lån mot at utenlandske investorer får kjøpe matjord.

  Tidligere i 2001 tok Argentina opp et stort lån fra IMF, og fem år senere brøt daværende Kirchner med IMF og sa aldri mer. Nå har altså nåværende president Merci sett seg nødt til å be IMF om 400 Milliarder, og vil det si at det er IMF som nå styrer Argentina, med Mercis regjering redusert til en rådgivende forsamling? I Mercis nærmeste sirkel av rådgivere skal høyere ledere fra Mosanto være representert.

  Hvordan kan nå Argentina komme seg ut det grepet som Mosanto har på landets jordbruk? Mosanto lovet i 96 at deres teknologi ville redusere bruken av sprøytemidler, men i dag bruker landbruket åtte ganger mer enn i 90. Bønder som protesterer har blitt utsatt for vold.

  Vil lånet fra IMF gjøre at Mosanto får gjøre som de vil, for Argentina må eksportere mer for å betale lånene. Mosanto har tilogmed bedt regjeringen å stoppe skip med Mosanto GM modifisert soya last til det er klart at eierne har betalt royalties til Mosanto.

  Som SHO påpeker: “Saken illustrerer også farene ved å tillate internasjonal konkurranse i jordbruket”. Det er alarmerende når Mosanto prøver å utnytte situasjonen i ustabile land som Ukraina ved å forsøke å få innpass med sin GMO teknikk i landbruket når landet har blitt hjelpeløst fanget av IMF lån.

  Det sier også en god del om hvor mektig Mosanto er når en tidligere leder av Mosanto ble leder av USAs Food and Drug Administration (FDA), USAs motsvarighet til Næringsmiddeltilsynet. Mosanto har da også stor innflytelse i kongressen og i det Hvite Hus.

  Den globale storkapitalen dikterer og bestemmer retningslinjene for matvareproduksjonen i mye av verden, og nå som Bayer har kjøpt opp Mosanto, kan presset på at Europa skal akseptere GMO mat øke, for EU har godkjent kjøpet.

  Demonstrasjoner i Argentina mot at Bayer fusjonerer med Mosanto viser at de forstår faren ved denne GMO giganten, mens det ikke er tema i vestlig MSM. Virkelige representanter for et lands befolkning vil aldri tillate GMO mat og sprøytemidler i mat eller produksjon som gjør befolkningen i landbruksområder syke, eller selge landets matjord.

 3. Som Kissinger sa det - den som kontrollerer oljen, kontrollerer nasjonene, den som kontrollerer maten, kontrollerer menneskeheten.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere