Erik Byes Store tanke

23
I NRK-programmet "Vi går ombord" viste Erik Bye en fabelaktig evne til å snakke med vanlige folk om deres hverdag. Skjermdump fra NRK.
Bjarne Berg Wig

Av Bjarne Berg Wig.

– ”Det finnes en melodi i et hvert menneske. Å fremelske den er å arbeide for kultur”.
Dette var Erik Byes Store Tanke. Å fremelske talentet, drømmen, musikken i oss.  Og be om kurs mot Landet Som Skal-Bli.

Erik Bye var alltid tilstede i min barndom og oppvekst. Han var oppdrager, forteller, en poet og visesanger. Han viste oss poesien, han viste oss vanlige folk i bygd og by. Rui-jentene i Telemark og brunbarka sjøfolk, kvinnene som mestra alt mens mennene var på havet. Han tok kampen for krigsseilerne, for det hardt arbeidende norske folket.

Han viste oss Amerika sett fra utvandrende nordmenn og fra etterkommerne etter Mangas Coloradas og Geronimo. Han viste oss det fattige Afrika, ikke som hjelpeløst, men med varme og respekt for menneskene.  Han elska å prate med (og feste!) sammen med vanlige folk.

Han var en mester i å finne melodien i alle.

Når jeg nå har lest Asbjørn Bakkes glitrende biografi, står kontrasten til dagens journalistikk og kulturliv fram som skarpt lys en vårmorgen. Og det vi ser i dette skarpe lyset er et redselsbilde av tåpeligheter, kommersielt tulle TV, krigs TV med amerikanske superhelter og såpeoperaer som er lysår fra vanlige folks hverdag.   Vi ser en uendelighet av glatt kjendishysteri, matkonkurranser, stem hverandre ut reality TV, fjaseprat fra en sofa.

Nesten borte er hverdagsmenneskene, heltene som driver våre oljeplattformer,

Omslaget på Asbjrøn Bakkes biografi om Erik Bye.

fabrikker,  vårt landbruk, våre sykehus. Heltene i pleie og omsorg.  Kvinnene, mennene og alle arbeiderne fra Øst-Europa som holder Norge i gang.  Erik Bye beskrev Norge som et påbegynt dikt. Han ville vise oss fram og bygge stolthet og identitet.

Boka beskriver Erik Bye som en okse som pløya opp kulturlandskapet slik at nytt kunne vokse. Han løftet fram mange av våre musikere, og kvinner, poeter. Han lot nye unge skinne.  Hvor utrolig mange talenterløftet han fram!

Hovedstrøm mediene i Norge drives av folk som elsker å høre sin egen stemme. Når jeg skrur på radioen eller TV,  gremmes jeg av det overflatiske pludrepratet. Og alle mediekjendisene som snakker til og om hverandre.

Jo – det finnes enkelte verdige arvtakere i NRK og ellers i media og i musikkverden. Men de er forsvinnende få. I det store mørke, blir selv et lite lysglimt tydelig. Det er ennå håp.

– Finnes det tegn på intelligent liv på Marienlyst?.

Dikteren Tor Åge Bringsverd sa en gang til Dagbladet at Erik Byes programmer var det eneste synlige tegnet på intelligent liv på Marienlyst. – Hva nå NRK?

Det fordummende kjendis-kulturfjaset kan vi saktens skru av. Det finnes et filter.

Det vi ikke kan skru av er hvilke fortielser, usannheter  og slett journalistisk håndverk som utvises. Erik Bye (og min egen onkel Kjell Arnljot Wig) våget å gå mot strømmen. De tok opp krigsseilernes sak og satte dagsorden. De tok opp dobbelt moralen og utenomsnakket. Politikerne slapp ikke unna! Kringkastingsrådet skreik opp, men begge sto han av som det heter.

Erik Bye var konsekvent krigsmotstander og tok tak i det meningsløse krigshysteriet. Han rakk å markere seg mot USA, vestmaktenes og oljediktaturenes kriger for å kontrollere nøkkelressursene i Midtøsten. Kriger der Norge har deltatt aktivt med soldater, milliarder av kroner og våpen. (Se intervju med EB her)

Denne krigspolitikken fortsatte etter Erik Byes bortgang og tomheten etter han er slående.  Ja tomheten etter journalister av Erik Byes støpning er nærmest smertefull.

Jeg tenker om Erik Bye hadde levet når Norge brukte 430 millioner skattekroner på å ødelegge infrastrukturen i en av Afrikas mest fungerende land.  Basert på usannheter og uten formelt stortingsvedtak, satte Jens Stoltenberg i gang bombing av et land som aldri har truet oss.  I følge Fedrelandsvennen raserte bombene anlegg som vannforsyning, elektrisitet, fjernsynsstasjoner, sykehus, skoler samt sivilt nabolag. Norge brukte 430 millioner  brukt 430 millioner på å ødelegge et system det var mulig å leve i (med sine store mangler), til et system uten grunnleggende livsviktige funksjoner. Når statene Libya, Irak og Syria er nesten ødelagt, er svært vanskelig å bo og leve der. Mange måtte flykte til en tryggere tilværelse. I dag herjer bander av jihadister og menneskesmuglere i Libya.

 • Hvor var journalistene som satte søkelys på spillet der Norge ble en lydig vasall av krigshaukene i USA?
 • Hvor var journalistene i hovedmedia som viste grusomhetene på bakken?
 • Hvor var journalistene i hovedmedia som stilte de ansvarlige politikerne til ansvar?
 • Hvorfor avslører dere ikke de økonomiske interessene som tjener på krig? Hvorfor dekker dere over krigsforbrytelser utført av ”våre egne” ?

Høre dere! Hvor var dere! Det er denne grelle kontrasten som viser at hovedmedia er på en farlig veg.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Fra dokumentaren Giganten:


  Om å bli bombet


  Om politikere

 2. Avatar for aford aford says:

  Den form for håp og tro på et gudsrike der alt er så paradisisk, og derfor så langt unna vår nåværende tilstand – egentlig naturstridig, slik vi kjenner naturen inkl. oss selv (og derfor utvilsomt mirakuløst og av høyere makter), enten det predikes å skulle etableres her på jorda eller noe annet sted, er jeg overhodet ikke i stand til å dele. Det hadde muligens beriket tilværelsen å være i stand til det, men det er for meg altså helt klin umulig.

  Derimot tror jeg på at mennesket har et potensiale for større både indre og mellommenneskelig fred og harmoni, og ikke minst en sterkere opplevelse av samhørighet med den levende jordas mange aspekter, med den økte ydmykhet og respekt for livet det kan innebære, enn hva som nå er den typiske tilstand for et flertall i verden.

  Jeg har sagt det før, Jesus fra Nasareth skal ha sagt det lenge før meg, og jeg sier det igjen:

  Guds rike er inne i dere.

 3. Det er vel selfie-generasjonen som dominerer journalistikken nå. Bye og Steigan er fra før den tid. Heldigvis har vi fremdeles Steigan. Deretter går Norge i svart!

 4. Erik Bye var et gedigent ikon i det norske landskapet generelt.
  I dagens norske Lamestream media er det knapt noen som engang rekker ham til anklene.
  Bjarne Berg Wig’s artikkel understreker den verdien dette unike mennesket hadde - for en hel nasjon!

  (Som relativt ung sjømann, husker jeg spesielt lesingen av Erik Bye’s bok “Munnspill under åpen himmel” [der han beskrev sitt liv som vagabond i Amerika].
  Min avdøde pappa (tidligere hvalfanger, senere utenriksseiler), hadde en spesiell melodi som betydde mye for ham, - jeg tror du må ha hatt personlig befatning med sjøens liv for å fullt ut forstå hva som ligger ‘mellom linjene’ i denne visa) . . . . . . . .

  https://www.youtube.com/watch?v=xIK455xZ6YE
 5. Avatar for aford aford says:

  Nei. Jeg tror definitivt ikke den versjonen av et paradis på jorda dere snakker om, er noe vi har inni oss – skjønt, hvis det finnes noe sted, så må det vel forsåvidt være akkurat der; i fantasien inni dem som tror på det. Det blir dóg ikke helt det samme, og gjør ikke nytten som en ny og paradisisk, felles opplevd virkelighet.

  Og det samme er det sånn sett en del utpreget relativistisk anlagte folk som mener at man kan si om alt annet også; “there’s nothing out there, it’s all in the mind”, som det heter der i gården. Og gjerne med tillegget “– there’s not even an “out there” out there”. Jeg vet godt at og hvordan man kan komme til en slik konklusjon hvis man tenker langs en viss linje, men jeg mener at også dette er feil, da. Den tar utgangspunkt i en altfor begrenset modell av virkeligheten, og denne viser seg noe overraskende, ved en nærmere sjekk, å være en variant av materialistisk determinisme – den samme, velkjente som samtiden i stor grad, men med bare måtelig hell, for tiden har som dominerende ledestjerne for fortolkning av verden. Jesus’ ord om at vi kan finne guds rike inni oss, har jeg flere tolkninger av som jeg liker å tro er relevante, og som ikke utelukker hverandre. Men det er nok ikke akkurat det guds rike du peker mot, med veganske løver og det hele, jeg ser for meg.

  En dag er jeg i beste fall kanskje noe nærmere en slags evne til å formidle i ord, ord som gir mening for flere enn de som vet det fra før, hvordan dette med gud, ånd, intellekt, følelser, liv, materie, vilje og konseptene indre versus ytre egentlig henger ihop, alt ihop. Men jeg tviler. Min erfaring så langt – og jeg har i all beskjedenhet ofte dradd’n ganske langt mht. å løsne fortøyningene og legge ut på de eksistensielle erfaringers hav uten kart og kompass, er at det ligger bakenfor språket; det kan ikke uttrykkes språklig. Og alt jeg har lest av filosofiske, esoteriske, mystiske og religiøse tekster, europeiske, indiske, øst-asiatiske, rubbet, bekrefter i all sin ordrikdom alltid dette; alt roterer rundt grøten, sirkler den inn, men kommer ikke helt innpå.

  For øvrig nok en av moderne, materialistisk determinismes store, erkjennelsesmessige brølere, at det hevdes at intet kan tenkes eller vites bak eller før språket, at vi tenker med ordene og ikke kan tenke uten dem. Intet kunne være mer feil.

 6. Avatar for Roffe Roffe says:

  Herlig, befriende å lese dine dype ateistiske betraktninger. Imens de andre hadde barnetro, var jeg en ung agnostiker og etter nøye vurdering har jeg mer tro på det «tomme intet» enn hvilket som helst paradis. Kroppen resirkuleres kun som fjernvarme eller langtidskompostering og skal du føre noe videre må du få barn og skrive ned tankene dine!

 7. Avatar for aford aford says:

  Ja, kanskje.

  Eller kanskje min time har vært inne en stund allerede, men så er jeg en fordømt tosk og stabukk og striesekk som hele livet har lagt så mye energi og innsats i å ikke skulle dit hen, at jeg for kølsvarte – selv , med alle bortforklaringsforsøk fallende patetisk som stein til marken på sin egen urimelighet for alle med noe mer egnet enn gammel, skjemt fiskekabarét å se med inni øyenhulene sine – ikke vil vedkjenne meg noe Extatica Mystica, om jeg så brant fingra på det og det lyste så blendende sterkt at jeg ikke fikk sove om natta. “Gud…? N-nei … ha-han har vi I-I-IKKE sett!”, liksom.

  Gud veit – det er neimen ikke godt å si. Snarere sitter det, som du skjønner, usedvanlig langt inne. Hadde hun/ han/ hen/ denna ikke hatt guddommelig humor og en engels tålmodighet og vel så det, er det heller ikke godt å si hvordan og hvor dette ville kommet til å ende, men man tror kanskje det ikke ender der heller.

  Ei spinnvill og ofte litt ustø dame, men fjellstø reglesmed jeg alltid har trodd veldig på, var Inger Hagerup. Også tror jeg bestemt at Inger Hagerup likte veldig godt å være en gåte – være mørk og mystisk, så og si:

  Jeg%20tror%20h%3D600%20crop

  Bedre blir det for kølsvarte knapt. Flinke damen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere