Blir det forberedt en ny provokasjon med «kjemiske våpen» i Syria?

0
White Helmets er ikke noe annet enn terroristenes PR-avdeling.

Det russiske senteret for gjenforening i Syria rapporterte i sommer at de hadde fått informasjoner om at White Helmets forberedte en ny provokasjon med «kjemiske våpen» i Syria, denne gangen i Idlib-provinsen. Generalmajor Alexeij Tsygankov sa at senteret hadde fått melding om at White Helmets var ankommet Idlib med videoutstyr, beskyttelsesklær og tønner med uidentifisert væske, samt sju missiler.

Etter som den syriske hæren og deres allierte gjør seg klare til den endelige frigjøringa av Idlib kommer det stadig flere advarsler fra USA om at landet er klart til å angripe Syria igjen dersom regjeringshæren bruker kjemiske våpen. Dette kan også tyde på at en provokasjon er bestilt.

Bloomberg skriver 24. august 2018 at USA har advart Russland om at dersom syriske styrker skulle bruke kjemiske våpen i Idlib, så er USA klart for et alvorlig angrep på landet. Det var sikkerhetsrådgiver John Bolton som sa dette i et møte med sin russiske motpart, Nikolai Patrusjev.

Det russiske forsvarsdepartementet sa 25. august at al-Qaida, nå Hayat Tahrir al-Sham, forbereder et angrep på sivile i Idlib med bruk av kjemiske våpen og at dette vil bli framstilt som et angrep fra den syriske hæren. Militære kilder i Russland sier at konteinere med klor er blitt levert til byen Jisr al-Shigur og derfra til en landsby i nærheten. Kildene hevder også at HTS har fått hjelp av en spesialist fra et privat britisk militærfirma.

White Helmets er notorisk kjent for å ha produsert slike hendelser tidligere som har gitt USA påskudd til angrep på Syria. Disse begivenhetene har typisk blitt arrangert når terroristene har stått foran avgjørende nederlag, slik som i Øst-Ghouta og i Douma.

Russland har hevdet at Storbritannia har vært delaktig i å gjennomføre minst en av disse provokasjonene.

Forrige artikkelToppdiplomat fra USA: Vi er klare til å bli stående i Syria
Neste artikkelKnapt noen har ønsket seg krig mot flere land enn John McCain
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).