Aktor i Saudi-Arabia krever halshogging av kvinneaktivist

0
Halshogging i Saudi Arabia

Israa al-Ghomgham (29) ble arrestert i Saudi-Arabia i 2015 sammen med ektemannen sin. De deltok i en protestbevegelse mot regjeringa i den østlige Qatif-provinsen. Protesten var fredelig, men aktor i rettssaka mot al-Ghomgham anklager henne for å ha «hisset til protester», «ropt regjeringsfiendtlige slagord», «forsøkt å hisse opp opinionen», «filme protesten og publisere dette på sosiale medier» og gi «moralsk støtte til opprørere».

For dette krever aktoratet at hun og fem av hennes samarbeidspartnere dømmes til døden ved halshogging.

De internasjonale støttespillerne til al-Ghomgham hevder at aktivistene ikke har fått lov til å ha egen advokat i rettsaka. Aktivistene er sjiamuslimer, og sjiaene utsettes for systematisk forfølgelse i Saudi-Arabia. Qatif-provinsen er sjiadominert, og det har vært flere tilfeller av uro og opptøyer der.

Kronprins Mohammad bin Salman (MBS) har forsøkt å pynte på Saudi-Arabias katastrofale omdømme ved å tillate kvinner å kjøre bil. Dette har fått politikere og medier i Vesten til å påstå at det foregår en reformprosess i Saudi-Arabia som vil modernisere landet. Som kjent støtter de samme politikerne og mediene oljediktaturet i ett og alt, og vestlige land, slik som Norge, gjør store fortjenester på å selge våpen til hodekapperne i Riyadh.

De samme politikerne gjorde Saudi-Arabia til leder for FNs menneskerettspanel i 2015. Se også her. Norske myndigheter har ikke villet si hva de stemte den gangen, men sannsynligvis støttet de dette. I 2017 ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Som en kommentator sa: – Det er som å gjøre en pyroman til brannsjef.

Og nå vil pyromanen halshogge fredelige kvinnedemonstranter. Og glem ikke: Dette er våre allierte. Både den rødgrønne og den blå regjeringa har hatt gode forbindelser med dette regimet, og de er blant annet tause når Saudi-Arabia massakrerer skolebarn i Jemen.

Forrige artikkelVietnam krever erstatning fra Monsanto på vegne av ofrene for kjemisk krig
Neste artikkelACER – «Demokratisering av globale maktforhold»?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).