Aktor i Saudi-Arabia krever halshogging av kvinneaktivist

18
Halshogging i Saudi Arabia

Israa al-Ghomgham (29) ble arrestert i Saudi-Arabia i 2015 sammen med ektemannen sin. De deltok i en protestbevegelse mot regjeringa i den østlige Qatif-provinsen. Protesten var fredelig, men aktor i rettssaka mot al-Ghomgham anklager henne for å ha «hisset til protester», «ropt regjeringsfiendtlige slagord», «forsøkt å hisse opp opinionen», «filme protesten og publisere dette på sosiale medier» og gi «moralsk støtte til opprørere».

For dette krever aktoratet at hun og fem av hennes samarbeidspartnere dømmes til døden ved halshogging.

De internasjonale støttespillerne til al-Ghomgham hevder at aktivistene ikke har fått lov til å ha egen advokat i rettsaka. Aktivistene er sjiamuslimer, og sjiaene utsettes for systematisk forfølgelse i Saudi-Arabia. Qatif-provinsen er sjiadominert, og det har vært flere tilfeller av uro og opptøyer der.

Kronprins Mohammad bin Salman (MBS) har forsøkt å pynte på Saudi-Arabias katastrofale omdømme ved å tillate kvinner å kjøre bil. Dette har fått politikere og medier i Vesten til å påstå at det foregår en reformprosess i Saudi-Arabia som vil modernisere landet. Som kjent støtter de samme politikerne og mediene oljediktaturet i ett og alt, og vestlige land, slik som Norge, gjør store fortjenester på å selge våpen til hodekapperne i Riyadh.

De samme politikerne gjorde Saudi-Arabia til leder for FNs menneskerettspanel i 2015. Se også her. Norske myndigheter har ikke villet si hva de stemte den gangen, men sannsynligvis støttet de dette. I 2017 ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Som en kommentator sa: – Det er som å gjøre en pyroman til brannsjef.

Og nå vil pyromanen halshogge fredelige kvinnedemonstranter. Og glem ikke: Dette er våre allierte. Både den rødgrønne og den blå regjeringa har hatt gode forbindelser med dette regimet, og de er blant annet tause når Saudi-Arabia massakrerer skolebarn i Jemen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for erfolk erfolk says:

  Dødsstraffrapporten 2017 frå Amnesty oppga at minst 146 vart avretta i Saudi Arabia det året. Men vi bør ikkje glømme at Kina er verst. Fleire tusen avrettingar skriv Amnesty. Dei fleste er hemmelege. Og på andreplass finn vi Iran med minst 577. Det er meir enn tre gonger så mange som Saudi Arabia. Og “topp tre” er alle på offensiven i Midtausten, militært og/eller økonomisk.

 2. Avatar for erfolk erfolk says:

  Det vart ein skrivefeil i innlegget mitt. Amnesty skriv at Iran avretta minst 507 i 2017, ikkje 577 som eg skreiv. Minst fem av dei var mindreårige.

 3. Avatar for steigan steigan says:

  Det er all mulig grunn til å kritisere Iran og Kina for dette. Den viktige forskjellen sett fra Norge er at vi ikke er allierte med Iran og Kina, slik vi er med Saudi-Arabia, og ikke selger vi dem heller store mengder våpen. Men de som dreper aller flest sivile uten lov og dom er naturligvis vår store allierte USA.

 4. Jeg undres oppriktig talt på, hva i all verden som skal til for å vekke den norske befolkningen???

  Må det eksplodere bomber og granater på norsk jord (med tap av norske sivile liv) til - før ‘lysene tennes’ rundt om i det ganske land . . . . . .?

  Den politikk våre ‘folkevalgte’ opererer med, og det politiske løp de på vegne av oss alle kjører - inkluderer intet mindre enn krigsforbrytelser mot land vi overhodet ikke har noen ‘truck’ med, - det å tjene grovt på religiøse fundamentalisters samme [krigsforbrytelser/Yemen], ved å bistå disse med salg av våpenteknologi i fremste klasse, investere våre penger [“Statens Pensjonsfond Utland”] i lugubre forretninger over hele fjøla, - jeg vet sannelig ikke; er det dette landsmorder Gro mente med utsagnet:

  “Det er typisk norsk å være god!”???

  groa

  • Kjøss meg i ryggsekken, lliksom . . . . . . . .
 5. Avatar for baluba baluba says:

  Vi burde også hatt dødstraff. Selvsagt med lov og dom.

 6. Avatar for aford aford says:

  Som du sier er det ille hva som unngår folks kritiske oppmerksomhet. Problemet er nok ikke at det evt. er typisk norsk å være god, men at det tydeligvis er blitt altfor typisk norsk å være Gro.

  Her et skummelt bilde (bruk solbriller) tatt på Utøya midt på 1970-tallet, omtrent på den tiden Gro og hennes kumpaner av Den Nye Vin i Arbeiderpartiet bestemte formelt at Norge hadde som uttalt mål å bli et flerkulturelt samfunn, der anything goes, og alle andre kulturinnslag enn det typisk norske skal hjelpes praktisk og økonomisk til å få fotfeste og armslag nok i sine nye omgivelser til at de ikke trenger å strekke seg en millimeter, men trygt kan dyrke og leve i sin egen kulturelle boble og skape paralellsamfunn – stortingsmeldingen ligger der ute et sted, mulig jeg leter den opp etter hvert, og Jensegutt var NATO-motstander.

  jensegro

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Har du lagt merke til at Saudi Arabia kun selger olje i dollar? Avtalene mellom USA og Saudi Arabia går i flere retninger, bla har Saudi Arabia forpliktet seg til å bruke oljepenger til å kjøpe verdipapirer i USA. USA ga Saudi Arabia et valg mellom å bli okkupert av USA eller å underordne seg USAs interesser mht salg av olje i dollar og kjøp av verdipapirer i USA, til gjengeld har USA forpliktet seg til å beskytte Saudi familiens makt og innflytelse. EU er nok mye mer motakelig for press fra Saudi Arabia pga sin enormt store oljeimport og også pga et dysfunksjonelt valutasystem (euro).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere