Vietnam krever erstatning fra Monsanto på vegne av ofrene for kjemisk krig

0
Et amerikansk helikopter sprøyter Agent Orange ut over jordbruksområder i Vietnam. Wikipedia.

Den epokegjørende dommen mot Monsanto og deres plantegift Roundup har fått myndighetene i Vietnam til å ta opp kravet om kompensasjon og erstatning til de utallige ofrene for en annen av deres plantegifter, nemlig Agent Orange. Det er Vietnam News som melder dette.

Agent Orange ble brukt av USAs okkupasjonsstyrker i Sør-Vietnam til å fjerne bladene på trærne i jungelen slik at det skulle være lettere å finne og bombe geriljatroppene til FNL. I alt 44 millioner liter Agent Orange ble pøst ut over skog og jordbruksområder i Vietnam og vietnamesiske myndigheter regner med at rundt 4,8 millioner vietnamesere ble utsatt for giften. Tre millioner har fått ulike former for skader fra kreft, nerveskader og alvorlige deformasjoner. Fortsatt fødes det barn i Vietnam med deformeringer og skader som skyldes Agent Orange.

Major Tự Đức Phang ble utsatt for Agent Orange og fikk disse skadene.

Det ble reist en sak mot Monsanto og 36 andre selskaper i USA i 2004  for deres medvirkning til disse krigsforbrytelsene. Saken ble avvist av retten med argumenter om at «produksjonen var lovlig» og at «leveransene ble bestilt av USAs regjering», så selskapene kunne «ikke bli holdt ansvarlig». Det ble også påstått at det ikke var vitenskapelig bevist at det var noen sammenheng mellom denne giften og de skadene som ofrene fikk i Vietnam.

Siden den gang er årsaksforholdet mellom Agent Orange og disse helseskadene godt dokumentert, og formaljussen fikk seg et skudd for baugen gjennom dommen mot Monsanto og Roundup, for også den produksjonen var lovlig.

I USA har Institute of Medicine of the National Academy of Sciences konstatert en forbindelse mellom Agent Orange og 13 forskjellige sjukdommer. Vietnamesiske forskere har påvist en forbindelse med 17 sjukdommer og lidelser.

Ved Monsanto-tribunalet i Haag i april 2017 ble det slått fast at selskapet var skyldig i økologiske forbrytelser gjennom omfattende skader på økosystemet i Sørøst-Asia.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.