Trine Skei Grande vil vedta lov mot «falske nyheter»

57
Big Sister Grandse vil ha kontroll over mediene.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil regulere medienes ansvar gjennom en ny lov som blant annet gjør det lettere å saksøke journalister og redaktører. Dette skriver ABC Nyheter.

Nettavisa fortsetter:

«Slik ordningen er i dag, tar Pressens Faglige Utvalg (PFU) seg av det som måtte være av klager på etikken i norsk presse. Det finnes derfor ikke noe samlet lovverk.

Nå mener Grande, som omtaler seg selv som medie- og demokratiminister, at verdens mediebilde har gjort det nødvendig å vedta en medieansvarslov, sier hun til Dagsavisen. Spredningseffekten av falske nyheter, som den seneste tiden har økt i omfang, er årsaken til at statsråden mener det er nødvendig med juridiske tiltak.

Forslaget er allerede ute på høring, og kulturministeren håper den skal løfte de journalistiske idealene og presisere journalisters og redaktørers innholdsansvar.

– Det fungerer sånn at hvis du skriver noe som bryter med de prinsippene som ligger i loven, så kan jeg gå til sak mot deg og redaktøren din, sier hun til avisen.

Med loven håper Grande å gi et kvalitetsstempel til mediene som følger det etiske regelverket. Hun vil også ha en klargjøring av redaktøransvaret for det som publiseres i kommentarfeltene.

– Vi foreslår at det skal være redaktørens ansvar å ta bort ulovlige kommentarer innen rimelig tid, sier hun.»

Venstre skal liksom være et liberalt parti, men det gjelder bare liberalisering som er til fordel for kapitalen og til skade for arbeidsfolk. Når det kommer til ytringsfrihet og pressefrihet er partiet et illiberalt og autoritært parti. Eller kanskje er kanskje Grande motivert av at hun har fått en del tyn i det siste?

Spøk til side: Her føyer regjeringa seg inn i hele den amerikanske og europeiske trenden med kamp mot ytringer, kamp mot kritisk journalistikk og kamp for statlig styring av meningsdannelsen.

I Frankrike har Emmanuel Macron fremmet en lov som skal hindre «falske nyheter». I likhet med Trine Skei Grande vil han gi regjeringa myndighet til å skille mellom rett og galt, men som Foreign Policy skriver, betyr det egentlig bare at han vil regjeringa større kontroll over mediene.

I Malaysia kan folk som sprer angivelig falske nyheter bli dømt til seks måneder i fengsel. India og Storbritannia planlegger også lover som skal forby «falske nyheter».

Theresa May i Storbritannia vil opprette en fake news unit under regjeringa, et tiltak som slaktes i Wired.

Nå har jo May sjøl ganske god erfaring med fake news, siden hun sprer dem sjøl, ikke minst i den famøse Skripal-saka. Tyskland har vedtatt en lov mot «hatkriminalitet og falske nyheter».

Typisk for alle disse regjeringene som vil forby falske nyheter er at de er helt ute avstand til å definere hva de vil forby. Og lovene inneholder ingen «checks and balances», men gir all definisjonsmakt til myndighetene.

Og som kjent:
Det kreves sterk moral å selge strikk i metervis. Og den moralen tror vi ikke verken Skei Grande eller Macron har.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Spørsmålet blir om den alminnelige mann og kvinne lar seg opprøre om det innføres lover mot “falske nyheter”? Er folk flest egentlig interessert i noe som ikke griper inn i deres daglige liv? Om vi får et “sannhets-ministerium” som siler ut det som Makten ikke vil at folk skal vite, vil folk protestere?

  Vi vet at bare en 2-3% leser alt venstre, og hvis Makten blokkerer informasjonen fra alt venstre, vil de 97-98% prosent andre bry seg? “Jeg vil ikke kjempe for retten til ytringsfrihet for jeg har ikke noe å si”.
  Er dette dessverre en god beskrivelse på folk flest her til lands? De fleste har til salt i maten og vel så det, de fleste kan reise til Syden på ferie, og det ukentlige spørsmålet er for de fleste hva de skal ha som tilbehør til fredags tacoen.

  Med en så mett og trett befolkning etter så mange år i fred og velstand, er instinktene som skal varsle om fare utvannet, kan en slik befolkning advares i tide? Folk må se det for å tro det, og når de for eksempel ser at oljen, vannkraften og drikkevannet er solgt til private utenlandske selskaper er det for sent.

  Bekvemt for Makten hvis de kan forby kritikk av ufattelige maktkonsentrasjoner innenfor bank og finans, næringsliv, politikk, presse og media med henvisning til rasisme fordi det alltid gjelder en viss etnisk gruppe. Anti-monopol lover, anti-kartell lover og anti-trust lover kan ikke brukes mot etnisitet, enda de utgjør kun 0,2% av menneskeheten, og det er gode grunner for å si at de er tribal og opptrer som en hive.

  Vil revisjonisters versjon av annen verdenskrig bli forbudt, sammen med nye analyser av 9/11, 2008 økonomiske krisen og utpeking av mer sannsynlige bakmenn bak disse hendelsene? Skal påstander om at krigene mot Libya, Irak og Syria ikke var frigjøringskriger, men imperialistiske kriger til fordel for den globale finanskapitalen forbys? Samfunnet blir litt etter litt orwelliansk uten at en nedsløvet befolkning oppdager at de lever i åpent fangenskap i en verden styrt av den globale finanskapitalen NWO.

 2. Hvordan skal Makten så håndheve lovene for “falske nyheter”, skal de ilegge blogg-eiere bøter og henge de ut? Vil de be Google om å blokkere tilgangen, vi ser hvordan Google med endrede søkealgoritmer for WSWS (world socialist website) gjorde at siten fikk sterkt redusert besøkstall. Dette har nok bekymret mange bloggeiere innen alt media som frykter hva Google kan finne på.

  De trodde at angrepet kom fra nord, men så kom det fra sør… Makten har funnet en annen måte å straffe blogg-eiere og YouTube channel eiere på, de blokkerer dem fra betalingssystemene for donasjoner. Betalingssystemene er eiet av den globale finanskapitalen selvsagt.

  Dette ser vi bla for noen YouTube kanaleiere som kraftig kritiserer den ikke-bærekraftige masseinnvandringen fra MENA land og som også kritiserer den globale finanskapitalen. De har blitt stemplet alt far right, og de har fått sin PayPal konto blokkert. Dette gjelder feks Red Ice TV og Faith Goldy så langt, men dette må også norske blogg-eiere være oppmerksom på.

 3. Avatar for Frimann Frimann says:

  Det er etterhvert mange som enten blir blokkert finansielt eller hele kommunikasjonsplattformen fjernet: Inforwars, Destroying the Illution, Natural News, Veritas Libertas, Veterans Today, Hagmann & Hagmann Report, X22, Caravan to Midnight mmfl. Bortsett fra sistnevnte, som er lagt ned, har de alle måtte finne alternative inntektskilder og de fleste skifter fra youtube til BitChute, der det ikke (foreløpig) er sensur. Veterans Today ble såpass mye hacket, at de måtte lage sitt eget datasystem på egen server med eget mailsystem. Dette er nok bare begynnelsen, for både dagens politikere og massemedia ser på alternativ media som en STOR trussel - fordi det er en kamp om å bestemme hva hjernen til folk skal bli fôret med.

 4. Avatar for KLN KLN says:

  Det är kanske någon annan som påpekat det - i så fall ber jag om ursäkt – men så här står det bland annat i punkt 23 i Tyska Nationalsocialisternas partiprogram från 1921:
  ”Vi kräver att rättsväsendet bekämpar den medvetna politiska lögnen och dess utbredande i pressen. ”
  Det är alltså nassisternas program som de gängse politikerna i västvärlden nu försöker genomföra
  Men som det stod som rubrik för en artikel av av Jan Myrdal i Aftonbladet 2004 “Förbjuder vi lögner förlorar sanningen”

 5. Avatar for baluba baluba says:

  Ta for eksempel den “nyheten” NTB rapporterte fra England om at de hadde funnet ut at det var russere som stod bak siste novitchuk greia. Så skriver norske aviser det. Etterpå kommer det fram at det var en engelskmann. Skal NTB og de norske avisene få bot da? Eller skal man saksøke de utenlandske løgnmaskinene? Selvsagt glir dette under radaren. Det er blogger som Steigan som skal saumfares og pålegges skyhøye bøter hvis man finner noe. Og ikke bare det - sålenge de skadinaviske rettssystemene er havarerte, lover som diskriminerer egne innbyggere er innført, får man en lett jobb.

 6. sura

  ‘‘If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever.’’

  • Eric Arthur Blair
 7. Hvor kommer dette som Grande holder på med her ifra ?
  Kan det som skjer her, ha noe med dette som denne forfatteren skriver om her som handler blandt annet om Pentagons revolusjon innen millitære saker som inkluderer kontroll med propaganda?
  Bokanmeldelse, ( Amazon ) på Full Spectrum dominance.
  Google oversettelse, utdrag.

  "Hvis du leser Full Spectrum Dominance: Totalitært demokrati og den Nye Verdensorden blant andre viktige ting du vil lære er:

  Pentagon-strategien, kalt “Full Spectrum Dominance”

  For fraksjonen som kontrollerer Pentagon, militærindustrien og oljeindustrien, avsluttet den kalde krigen aldri. Det gikk videre under radaren, og skapte et globalt nettverk av baser og konflikter for å fremme deres langsiktige mål om Full Spectrum Dominance, total kontroll av planeten: land, sjø, luft, rom, rom og cyberspace.

  Deres metoder inkluderte kontroll av propaganda, bruk av frivillige organisasjoner for regimeskifte, fargerevolusjoner og utvidelse av NATO mot øst, og et stort utvalg av psykologiske og økonomiske krigføring teknikker, en revolusjon i militære saker som de kalte det.

 8. Avatar for Limert Limert says:

  Det er tre store saker som har versert i mediene de siste månedene som hvis man går litt i dybden og graver i bevisene, fort vil finne ut at det er noe som ikke stemmer. Det gjelder Skripal–saken (novichok), Det angivelige gass-angrepet i Douma i Syria i april, og hele ståheien rundt Russiagate.

  Det alle disse sakene har til felles, er at de etter all sannsynlighet aldri har funnet sted… i alle fall ikke på den måten som myndighetene påstår, og som er den eneste måten som i hovedsak blir formidlet av lydige masse-media. Det er altså egentlig «falske nyheter».

  En annen ting de har til felles, er at skandalen om at politikere og statlige organisasjoner og maktpersoner bruker sin makt for å skape falske narrativer, i seg selv er en LANGT STØRRE skandale enn de påståtte hendelsene i den opprinnelige saken, isolert sett, skulle tilsi. Spionasje og «innblanding i andre lands indre anliggender» er, tross alt noe flere stater gjør, ikke minst USA. Russiagate som beskrevet i artikkelen under, (https://consortiumnews.com/2018/07/23/moon-strzok-no-more-lisa-page-spills-the-beans/) har derfor i økende grad, i enkelte kretser, gått over til å bli kalt for FBI-gate. Det er naturligvis en større sensasjon hvis det viser seg at FBI og andre aktører har konspirert for å få det til å se ut som om presidenten har gjort noe ulovlig, enn om han faktisk har gjort det han blir beskyldt for. Artikkelen sier at det ikke er noe «big there there», altså at det ikke finnes noe grunnlag for de opprinnelige beskyldningene, og at de VET det. Det hele er altså en «falsk nyhet», en fjær som har blitt til en stor hønse-farm. Hvordan vil Trine Skei Grande at det skal reageres mot dette?

  Det er mange gode grunner for å kritisere Trump, og man burde ta han for den politikken han fører og ikke ved å framsette falske beskyldninger. Til tross for at mange av disse tingene har vært kjent lenge, fortsetter de ivrige formidlerne av disse sakene, upåvirket å pushe for lengst tilbakeviste eller i det minste høyst tvilsomme fortellinger.

  Og heri ligger den tredje og kanskje største skandalen; medienes villighet til å la seg bruke i et politisk spill, og til dels konspirerer med krefter i samfunnet som er nærmere et usynlig statskupp og fascisme, enn demokrati og frihet.

  Hvis Trine Skei Grande mener hun har en løsning som skal forhindre at MSM slipper unna med sånt som disse eksemplene viser, og som undergraver fundamentet for vårt «demokrati», skal jeg lytte nøye til hva hun har å si. Men jeg tror ikke egentlig det er hva hun har i tankene. Tvert imot vil jeg anta at det hun har i tankene er at nyheter, som eksemplene over, ikke skal kunne utfordres av «useriøse» nyhetsformidlere, som dermed ødelegger for det foretrukne narrativet, som igjen gjør det vanskelig for staten/politikere/eliten å selge sin propaganda.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

49 flere kommentarer

Deltakere