Syrienkriget och det nya Mellanöstern – snart har vi facit

0
Edens lustgård är en triptyk av den nederländske målaren Hieronymus Bosch, målad 1503–1504.

Av Pål Steigan – oversatt av Knut Lindelöf.

Planen var att de sekulära arabiska staterna skulle hackas upp i religiösa bantustans i ständiga krig med varandra. Det skulle bana vägen för det slutgiltiga kriget med Iran och för USA:s och Israels fullständiga kontroll över Mellanöstern. Pål Steigan ger här en kvalificerad övesikt av händelserna i världen just nu med fokus på Mellanöstern.


Länge gick allt enligt plan. Irak blev krossat och samma sak med Libyen. Och för bara två år sedan såg det ut att gå på samma sätt i Syrien. Men det är nu evigheter sedan. Kriget i Syrien är inte över, men Syrien är i färd med att vinna. Och när dammet lägger sig ser vi konturerna av ett nytt Mellanöstern, och alls inte det man drömde om i Tel Aviv och Washington.

 

Första strategiska nederlaget för USA

Amerikanska väljare godtar inte längre att deras söner och döttrar ska offra livet i stor omfattning runt om på planeten. Därför har Pentagon satsat på en kombination av legosoldater från privata företag och jihadistiska miliser. Detta recept har visat sig kunna ödelägga länder, men till dags dato inte fört till en enda seger. Med Syrienkriget har det till och med lett till ett dödligt nederlag.

Interventionskriget i Syrien har varit ett slags världskrig i den meningen att soldater från mer än 100 länder har deltagit och mer än 60 länder har stöttat det finansiellt, materiellt och militärt. Oljediktaturerna, Turkiet, EU, Nato, Israel och USA har har på olika sätt satsat på att knäcka Syrien för att bana väg för sitt nya Mellanöstern. Och fram till 2015 såg de ut att kunna lyckas.

 

Les mer her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.