Streik i verdens største saltgruve – barrikader mot streikebrytere

0
Gruvarbetarna har fått stöd av lokalsamhället i strejken. Foto: Unifor

Fra den svenske avisa Proletären:

348 gruvarbetare i Goderich, Kanada, strejkar mot företaget Compass Minerals mot försämringar i arbetstider och löneförmåner. Gruvarbetarna byggde förra veckan barrikader för att hindra strejkbrytare från att ta sig in i saltgruvan.

Gruvarbetarna i världen största saltgruva, i kanadensiska Goderich, Ontario, har sedan den 27 april strejkat mot gruvbolaget Compass Minerals försök att införa 12-timmarsskift samtidigt som flera förmåner avskaffats. Konflikten, som är den längsta i gruvan sedan 1970-talet, har trappats upp sedan företaget kallat in strejkbrytare.

För att hindra strejkbrytarna från att ta sig in i gruvan reste gruvarbetarna, som är medlemmar i industrifacket Unifor, förra veckan barrikader runt gruvan. Efter att en domstol dömt barrikaderna som olagliga tvingades arbetarna att ta ner dem, men barrikaderna ersattes snabbt av traktorer och jordbruksmaskiner, som traktens jordbrukare körde dit för att visa sitt stöd. Hela samhället Goderich har svarat med solidaritet och anordnat barbeques och andra solidaritetsarrangemang för de 348 strejkande gruvarbetarna.

– Allmänhetens stöd och den fackliga solidariteten har varit hjärtvärmande och det är uppenbart att allmänheten vill att vi ska behandlas rättvist så att vi kan återvända till arbetet och att livet kan bli som vanligt igen för alla, säger Gary Lynch, ordförande i Unifors fackklubb Local 16-0, i ett pressmeddelande från Unifor.

I ett videoklipp, som Unifor släppt, beskriver gruvarbetare och fackliga aktivister hur de tidigare alltid kunnat förhandla, men att företaget nu vägrar. Glenn Sonier från fackets nationella ledning säger i videoklippet att företaget förberett konflikten väl och att målet verkar vara att krossa fackklubben.

Även borgmästaren i Huron County, Jim Ginn, har uttalat sitt stöd för strejken och fördömt det USA-baserade företaget Compass Minerals användande av strejkbrytare från andra delar av Kanada.

– Det är vårt salt. Det är en ändlig resurs, nu går lönerna ut ur länet och det amerikanska företaget tar vinsterna samtidigt som det inte blir något kvar här i Huron County, säger Jim Ginn till lokaltidningen The London Free Press.

Se Unifors film om strejken här:

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHeismontører vant fram med krav etter to måneder i streik. – Det handler om å holde ut ett minutt lenger enn motparten
Neste artikkelTotal feilvurdering av USAs rolle i Syria gir svært uheldige konklusjoner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).