Silkeveien: Kina bygger akse med araberstatene

5

Mens handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp, fortsetter Kina ufortrødent å bygge ut sitt store «silkeveibelte». Nå er turen kommet til de arabiske statene. 10. juli 2018 ble det holdt en stor kinesisk-arabisk samarbeidskonferanse i Beijing.

President Xi Jinping var vert for konferansen og sa i sin tale at målet er å skape et strategisk kinesisk-arabisk samarbeid, skriver Beijing Review.

Xi ser dette samarbeidet som et vesentlig bidrag til å skape fred og stabilitet i Midtøsten, og hvis Kina skal lykkes med sitt silkeveibelte, er det en forutsetning at Midtøsten ikke er i brann, men tvert om deltar for fullt. Alle de sørlige greinene av silkeveibeltet går tross alt gjennom Midtøsten.

Store deler av «silkeveibletet» går gjennom Midtøsten.

Det ble også lagt merke til at Xi framhevet Palestina i denne sammenhengen og lovte både politisk og økonomisk støtte for å skape forutsetninger for en tostatsløsning. Det betyr at Xi må være blant de få gjenværende som tror at en tostatsløsning fortsatt er mulig. Xi lovte 105 millioner dollar i støtte til Palestina, Jemen, Jordan og Syria. Xi lovte også kinesiske lån til araberstatene på 20 milliarder dollar. I 2017 var den arabisk-kinesiske handelen på rundt 200 milliarder dollar etter å ha økt med 11,9 prosent fra året før. Skulle de klare å opprettholde en sånn vekst, vil handelen dobles på seks år. Kina bygger også produksjonsanlegg i Midtøsten. Et kinesisk selskap har for eksempel startet med produksjon av glassfiber i Sues i Egypt. Det har gitt 2000 jobber og gjort Egypt til den største glassfiberprodusenten i Afrika, og nummer tre i verden.

Kina beveger seg altså inn i det største minefeltet i verden og håper at tilbudene om samarbeid, handel, industriutvikling og infrastruktur vil bidra både til fred og økonomisk vekst.

Kina håper altså å inkludere krigsherjede land som Afghanistan, Jemen og Syria i silkeveiprosjektet og ønsker at samarbeidet skal omfatte dødsfiender som Saudi-Arabia og Iran – samt Israel! Det er i hvert fall ikke mulig å hevde at ambisjonene er små.

Kina har allerede sagt klart fra at landet ønsker å være med på gjenoppbygginga av Syria, og nå som hovedveien mellom Damaskus og Amman er frigjort er allerede en viktig hindring fjernet på veien mot igjen å gjøre Damaskus til en krumptapp i den vestlige enden av silkeveibeltet. Og i mens gjør USA seg stadig mindre relevant som global supermakt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Viktig artikel om hur Kina-Arabmötet blev strategisk storsatsning på ekonomisk utveckling i Sydvästasien. Frågan är om inte det är samordnat med kommande fredsinitiativ från Putin-Trump-mötet?

    Kina och Ryssland ser Trump som en möjlighet till fred. Du behöver inte vara så cynisk mot Trump även det är politiskt korrekt i Norge. Han är vald på ett program att dra sig ur krigen i Sydvästasien, men har hindrats av den brittiskledda kampanjen på att avsätta honom och/eller stoppa hans möte med Putin och av amerikanska krigshökars försök att sabotera urdragning ur krigen.

  2. Avatar for SHO SHO says:

    President Roosevelt hadde som visjon at hele verden skulle industrialiseres. Marshallhjelpen var bare begynnelsen. Det ser ut som dette prosjektet havarerte en gang på 1970-tallet ifbm gjeldskrisen i u-landene. Jeg har mistanke om at noen den gang innså at det var umulig for resten av verden å kunne klare å kopiere the-american-way-of-live pga det enormt store forbruk av energi, olje og ressurser som livsformen i USA var basert på. Det blir spennende å se om Kina vil lykkes bedre med sitt prosjekt om å industrialisere verden.

  3. Jeg tror ikke lenger på historien om ressurs-knapphet. Det er bare å se seg rundt, så er det åpenbart at det ikke er noe vi plages særlig med. Problemet er at vi har overlatt økonomien til de såkalte kapitalistene, og de oppfører seg som geiter. Foran dem ligger et frodig land, bak dem en ødemark.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.