Silkeveien: Kina bygger akse med araberstatene

0

Mens handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp, fortsetter Kina ufortrødent å bygge ut sitt store «silkeveibelte». Nå er turen kommet til de arabiske statene. 10. juli 2018 ble det holdt en stor kinesisk-arabisk samarbeidskonferanse i Beijing.

President Xi Jinping var vert for konferansen og sa i sin tale at målet er å skape et strategisk kinesisk-arabisk samarbeid, skriver Beijing Review.

Xi ser dette samarbeidet som et vesentlig bidrag til å skape fred og stabilitet i Midtøsten, og hvis Kina skal lykkes med sitt silkeveibelte, er det en forutsetning at Midtøsten ikke er i brann, men tvert om deltar for fullt. Alle de sørlige greinene av silkeveibeltet går tross alt gjennom Midtøsten.

Store deler av «silkeveibletet» går gjennom Midtøsten.

Det ble også lagt merke til at Xi framhevet Palestina i denne sammenhengen og lovte både politisk og økonomisk støtte for å skape forutsetninger for en tostatsløsning. Det betyr at Xi må være blant de få gjenværende som tror at en tostatsløsning fortsatt er mulig. Xi lovte 105 millioner dollar i støtte til Palestina, Jemen, Jordan og Syria. Xi lovte også kinesiske lån til araberstatene på 20 milliarder dollar. I 2017 var den arabisk-kinesiske handelen på rundt 200 milliarder dollar etter å ha økt med 11,9 prosent fra året før. Skulle de klare å opprettholde en sånn vekst, vil handelen dobles på seks år. Kina bygger også produksjonsanlegg i Midtøsten. Et kinesisk selskap har for eksempel startet med produksjon av glassfiber i Sues i Egypt. Det har gitt 2000 jobber og gjort Egypt til den største glassfiberprodusenten i Afrika, og nummer tre i verden.

Kina beveger seg altså inn i det største minefeltet i verden og håper at tilbudene om samarbeid, handel, industriutvikling og infrastruktur vil bidra både til fred og økonomisk vekst.

Kina håper altså å inkludere krigsherjede land som Afghanistan, Jemen og Syria i silkeveiprosjektet og ønsker at samarbeidet skal omfatte dødsfiender som Saudi-Arabia og Iran – samt Israel! Det er i hvert fall ikke mulig å hevde at ambisjonene er små.

Kina har allerede sagt klart fra at landet ønsker å være med på gjenoppbygginga av Syria, og nå som hovedveien mellom Damaskus og Amman er frigjort er allerede en viktig hindring fjernet på veien mot igjen å gjøre Damaskus til en krumptapp i den vestlige enden av silkeveibeltet. Og i mens gjør USA seg stadig mindre relevant som global supermakt.

Forrige artikkelHvorfor fortsetter Klassekampen å omtale jihadistene i Syria som opprørere?
Neste artikkelEksperter i den tyske Forbundsdagen: – USAs tilstedeværelse i Syria er illegal
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).