Hvorfor fortsetter Klassekampen å omtale jihadistene i Syria som opprørere?

0
Fra Klassekampens oppslag 11. juli 2018. Hvilken våpenhvile? Hvilke opprørere?

Man kan vanskelig si at Klassekampens utenriksredaksjon viser noen direkte begeistring over at Syria frigjør stadig større områder fra de utenlandskstøttede jihadistgruppenes kontroll. Men det er en smule underlig at avisa etter over sju år med intervensjonskrig fortsatt holder fast ved narrativet om de såkalte «opprørerne».

I en artikkel 11. juli 2018 har journalist Amal A. Wahab en framstilling av krigen både historisk og i den nåværende situasjonen som gjentar fortellinga om opprøret i 2011. Det innrømmes riktignok at det «ble en internasjonal stedfortrederkrig», men fortsatt skriver man at områder ved Daraa samt Idlib er «opprørskontrollert».

Kjære Klassekampens utenriksredaksjon og redaktør Braanen: Det er IS og al-Qaida dere skriver om på denne måten. Kan dere forklare hvorfor?

Wahab skriver:

«En ny allianse av elleve opprørsgrupper i de vestlige områdene i Deraa har gått sammen og etablert Den sørlige hæren. – Vi ber opprørere i sør om å slå seg sammen med vår hær, for å kunne forsvare vårt land og vårt verdighet, heter det i en uttalelse fra den nyetablerte hæren.»

Den såkalte «sørlige hæren» er ikke noe annet enn Den islamske staten med lett kamuflasje. Dette er hardkokte terrorister. Når ble de «opprørere» i Klassekampens politiske ordbok?

Wahab fortsetter også hovedstrømsmedienes språklige manipulasjon med å personalisere Syria. Landet omtales som «Assad»: «Russland deltar på Assads side i krigen. Det har ført til at Assad har gjenvunnet kontrollen over mesteparten av Syria.»

Bashar al-Assad er den lovlige presidenten i den sjølstendige staten Syria, som dessuten er FN-medlem. Trikset med å personifisere land er vanlig imperialistisk demonisering: Serbia blir Milosevic, Libya blir Gaddafi, Russland blir Putin og Syria blir Assad.

Vi trodde Klassekampen med sin stor satsning på kultur og litteratur ville være mer språklig bevisst enn som så og ikke så lett videreføre slike plattheter.

Overskriften på Wahabs artikkel er «Hvile opp i røyk», det vil si at våpenhvilen er gått opp i røyk. Men det er jo ikke sant. Det er ikke inngått noen våpenhvile med al-Nusra og IS. Det er inngått avtaler med de jihadistene som har lagt ned våpnene og kapitulert. De som fortsetter den væpnede kampen vil bli nedkjempet, og det finnes ingen avtale som vil beskytte dem mot dette. Nå har sjøl USA sluttet å beskytte dem.

Når skal Klassekampen endelig ta til seg at Syria fører en nasjonal forsvarskrig mot imperialistisk intervensjon? Sju år er lang tid. Det burde ha vært mulig å oppfatte dette nå.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.