Hvorfor fortsetter Klassekampen å omtale jihadistene i Syria som opprørere?

0
Fra Klassekampens oppslag 11. juli 2018. Hvilken våpenhvile? Hvilke opprørere?

Man kan vanskelig si at Klassekampens utenriksredaksjon viser noen direkte begeistring over at Syria frigjør stadig større områder fra de utenlandskstøttede jihadistgruppenes kontroll. Men det er en smule underlig at avisa etter over sju år med intervensjonskrig fortsatt holder fast ved narrativet om de såkalte «opprørerne».

I en artikkel 11. juli 2018 har journalist Amal A. Wahab en framstilling av krigen både historisk og i den nåværende situasjonen som gjentar fortellinga om opprøret i 2011. Det innrømmes riktignok at det «ble en internasjonal stedfortrederkrig», men fortsatt skriver man at områder ved Daraa samt Idlib er «opprørskontrollert».

Kjære Klassekampens utenriksredaksjon og redaktør Braanen: Det er IS og al-Qaida dere skriver om på denne måten. Kan dere forklare hvorfor?

Wahab skriver:

«En ny allianse av elleve opprørsgrupper i de vestlige områdene i Deraa har gått sammen og etablert Den sørlige hæren. – Vi ber opprørere i sør om å slå seg sammen med vår hær, for å kunne forsvare vårt land og vårt verdighet, heter det i en uttalelse fra den nyetablerte hæren.»

Den såkalte «sørlige hæren» er ikke noe annet enn Den islamske staten med lett kamuflasje. Dette er hardkokte terrorister. Når ble de «opprørere» i Klassekampens politiske ordbok?

Wahab fortsetter også hovedstrømsmedienes språklige manipulasjon med å personalisere Syria. Landet omtales som «Assad»: «Russland deltar på Assads side i krigen. Det har ført til at Assad har gjenvunnet kontrollen over mesteparten av Syria.»

Bashar al-Assad er den lovlige presidenten i den sjølstendige staten Syria, som dessuten er FN-medlem. Trikset med å personifisere land er vanlig imperialistisk demonisering: Serbia blir Milosevic, Libya blir Gaddafi, Russland blir Putin og Syria blir Assad.

Vi trodde Klassekampen med sin stor satsning på kultur og litteratur ville være mer språklig bevisst enn som så og ikke så lett videreføre slike plattheter.

Overskriften på Wahabs artikkel er «Hvile opp i røyk», det vil si at våpenhvilen er gått opp i røyk. Men det er jo ikke sant. Det er ikke inngått noen våpenhvile med al-Nusra og IS. Det er inngått avtaler med de jihadistene som har lagt ned våpnene og kapitulert. De som fortsetter den væpnede kampen vil bli nedkjempet, og det finnes ingen avtale som vil beskytte dem mot dette. Nå har sjøl USA sluttet å beskytte dem.

Når skal Klassekampen endelig ta til seg at Syria fører en nasjonal forsvarskrig mot imperialistisk intervensjon? Sju år er lang tid. Det burde ha vært mulig å oppfatte dette nå.

Forrige artikkelTrump: Hvorfor har dere begynt å betale mer? Stoltenberg: På grunn av din ledelse.
Neste artikkelSilkeveien: Kina bygger akse med araberstatene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).