Barenboim: – Israels nye lov er «en klar form av apartheid»

0
Dirigenten Daniel Barenboim mener at den nye nasjonsloven i Israel er en klar form for apartheid.

Den internasjonalt berømte pianisten og dirigenten Daniel Barenboim skrev et innlegg i den israelske avisa Haaretz 22. juli 2018 der han kalte den nye loven om Israel som den «jødiske nasjonalstaten» for en «veldig klar form for apartheid». Barenboim skrev i Haaretz at «I dag skammer jeg meg over å være israeler.»

Loven ble vedtatt med 62 mot 55 stemmer i Knesset, som har 120 delegater. Loven gir jøder forrang på alle måter i Israel og er en markant diskriminering mot det palestinske mindretallet. I artikkelen skriver Barenboim:

«We now have a law that confirms the Arab population as second-class citizens. It therefore is a very clear form of apartheid.

I don’t think the Jewish people survived for 20 centuries, mostly through persecution and enduring endless cruelties, on order to now become the oppressors, inflicting cruelty on others. This new law does exactly that.

That is why I am ashamed of being an Israeli today.»

 Barenboim regner seg som innbygger av Argentina, Israel, Palestina og Spania. Han har jobbet en menneskealder for å prøve å skape forsoning mellom israeler og palestinere. Han er dirigent ved La Scala i Milano, Berlin statsopera og Staatskapelle Berlin.

Det er velkjent at Israel har drevet diskriminering mot palestinerne helt siden staten ble opprettet i 1948, men nå er altså jødenes forrang og overhøyhet slått fast i lovs form. Jøder i mange land har fordømt den nye loven, og til og med EU har kritisert den. Hva har Erna Solberg sagt?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVladimir Putin foreslo for Donald Trump at det holdes folkeavstemning i Donbass
Neste artikkelGallup: Svært få amerikanere mener Russland-situasjonen er det største problemet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).