Barenboim: – Israels nye lov er «en klar form av apartheid»

6
Dirigenten Daniel Barenboim mener at den nye nasjonsloven i Israel er en klar form for apartheid.

Den internasjonalt berømte pianisten og dirigenten Daniel Barenboim skrev et innlegg i den israelske avisa Haaretz 22. juli 2018 der han kalte den nye loven om Israel som den «jødiske nasjonalstaten» for en «veldig klar form for apartheid». Barenboim skrev i Haaretz at «I dag skammer jeg meg over å være israeler.»

Loven ble vedtatt med 62 mot 55 stemmer i Knesset, som har 120 delegater. Loven gir jøder forrang på alle måter i Israel og er en markant diskriminering mot det palestinske mindretallet. I artikkelen skriver Barenboim:

«We now have a law that confirms the Arab population as second-class citizens. It therefore is a very clear form of apartheid.

I don’t think the Jewish people survived for 20 centuries, mostly through persecution and enduring endless cruelties, on order to now become the oppressors, inflicting cruelty on others. This new law does exactly that.

That is why I am ashamed of being an Israeli today.»

 Barenboim regner seg som innbygger av Argentina, Israel, Palestina og Spania. Han har jobbet en menneskealder for å prøve å skape forsoning mellom israeler og palestinere. Han er dirigent ved La Scala i Milano, Berlin statsopera og Staatskapelle Berlin.

Det er velkjent at Israel har drevet diskriminering mot palestinerne helt siden staten ble opprettet i 1948, men nå er altså jødenes forrang og overhøyhet slått fast i lovs form. Jøder i mange land har fordømt den nye loven, og til og med EU har kritisert den. Hva har Erna Solberg sagt?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er ikke bare en klar form av apartheid.
  Det ER apartheid !
  Og den er religiøst begrunnet derfor er den farlig.
  Det står klart i Bibelen at alle hedninger og avgudsdyrkere skal drives ut…
  Så kives det kanskje om hvem som er hedninger og avgudsdyrkere da , men jødene sier jo selv at de er ‘utvalgt’…
  Israel uber alles in der Welt , og apartheid , er en religiøs doktrine og planlagt over tusenvis av år !!

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Jeg nevner det minst et par ganger i uka; det veteran-varslere har advart mot i flere tiår rulles nå ut i åpent lende. Israel og deres nyttige idioter - det er mange av dem - kan slakte unger i beste sendetid og nåde den som ytrer et pip om det. Da er man antisemitt, må vite. Hylekoret er i døgnkontinuerlig beredskap. Zionistene får gjøre akkurat som de vil. Og ja - det har vært planlagt lenge.

 3. Jeg synes det er greit at de toner flagg for hele verden. Kanskje de kan begynne å forholde seg til ideologien religionen deres er tuftet på.
  Det er ikke bare hud-fargen som er annerledes med de etiopiske og jemenittiske jødene, de anerkjenner heller ikke rabbienes herredømme, men forholder seg til det vi kaller det gamle testamentet. Det faller ikke i god jord hos israelerne, som ikke bryr seg så mye om HVEM du ber til, bare hvordan. Og hvordan, forteller rabbiene, ofte mot betaling.
  For religionen som er dominerende hos jøder, har ingenting med den kristne bibelen å gjøre. I den understrekes det at en ikke skal trekke fra eller legge til Ordet. Jødene derimot, forholder seg til det de kaller den muntlige tradisjonen, som de hevder ble gitt samtidig med Mose-bøkene, til spesielt utvalgte (fariseere og skriftlærde). Dette er det Jesus kalte Satans synagoge, og som tilsynelatende vant da de fikk romerne til å korsfeste han.
  Fram til Pentagon-Jesus tok over TV-skjermen, var kristne klar over denne sammenhengen. Nå orker de ikke å tenke på det lenger og overlater det til sine ledere. Selv er de mest opptatt av å høste fruktene av sitt forhold til Jesus nå, mens de venter på at han skal komme for å hente dem, mens vi andre (som ikke elsker Israel) blir dømt til å brenne evig (sammen med nesten alle jødene).

 4. Det er iallefall klart at jødedommen ikke er tuftet på Det Nye Testamentet og Jesus.
  Jesus er ikke deres Messias og kommer aldri heller til å bli det.
  Der er jeg enig med jødene som mener GT og NT er to forskjellige bøker.
  Jødene sin religion er basert på GT og Talmud.
  Talmud er mere som et oppslagsverk der alt som rabbinere har sagt av ‘visdomsord’ er samlet.
  Den jødiske religion blir til mens de går og alt som jødene historisk har opplevd av pogromer og ‘brent offer’ er bare en fortsettelse av deres religion.
  Vi lever ikke i en rasjonell verden​ men i en verden som er bygd på myter.

 5. Avatar for aford aford says:

  Jepp, det er en veldig grunnleggende forskjell på jødedommen og kristendommen som kan beskrives omtrent som følger:

  Kristendommens viktigste fortellinger er i stor grad metaforiske, og de er ment å ha gyldighet for alle som ønsker at de skal ha det og handler riktig. For kristne er det overordnede målet for ethvert troende individ såkalt personlig frelse og et liv i det hinsidige for en selv i selskap med guddommen og de andre frelste menneskene.

  Jødedommens viktigste fortellinger er historiefortellinger med krav på å være sanne – primært en jødisk slektskrønike, og det overordnede målet for enhver troende jøde er å få flest mulig jødiske barnebarn, altså barnebarn med samme, sterke jødiske identitet som dem selv. At et folks religion favoriserer dette folket og har som kjernefunksjon å styrke, alltid styrke deres identitet som jøder, er selvfølgelig en genistrek, og man kan spørre seg hvordan man kan ha noe å stille opp mot sånt når man som befolkning er utstyrt med en viss beskjedenhet og egalitær tankegang i dåpsgave fra kulturen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.