Vladimir Putin foreslo for Donald Trump at det holdes folkeavstemning i Donbass

5
I Helsinki skal Vladimir Putin ha foreslått for Donald Trump at det holdes folkeavstemning i Donbass.

Ifølge flere kilder skal Russlands president Vladimir Putin ha foreslått for USAs president Donald Trump at det holdes internasjonalt kontrollert folkeavstemning i Donbass for å løse konflikten i Ukraina. Trump skal ikke ha kommentert forslaget og Putin sa i en kommentar at han ikke vil diskuterte forslaget i offentligheten, men gi Trump og hans stab tid til å vurdere det.

Etter det USA-styrte kuppet i Ukraina 22. februar 2014 vedtok kuppmakerne å diskriminere mot russisk språk. Dette ble den utløsende faktoren for opprøret i Donbass som førte til den sjøloppnevnte opprettelsen av de to folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Kiev-regimet svarte med en krig mot separatistene som har kostet tusenvis av menneskeliv og som har ført til store ødeleggelser og en vedvarende krigstilstand. Det var fryktet at de ekstreme nasjonalistene i Ukraina ville provosere til større krigshandlinger i år, men noen større krigshandlinger har uteblitt. Men krigen ulmer fortsatt og det er stadig trefninger.

Krigen i Øst-Ukraina har pågått i over fire år med vekslende styrke og har krevd store tap.

Kiev-regimet, som er tungt infiltrert av nazister og fascister, hadde håpet på USAs støtte til en opptrapping av krigshandlingene i øst, og USA har da også forsynt landet både med Javelin-missiler og annen krigsutrustning. Men Donald Trump later ikke til å ville arve denne konflikten fra forgjengeren. Bloomberg skriver at Trump skal være positiv til tanken om en folkeavstemning, men at verken Ukraina eller EU vil godta et slikt forslag. 20. juli 2018 sa Det hvite hus at man der ikke vurderer å støtte et forslag om folkeavstemning.

Både i Kiev, Brussel og Washington er man åpenbart klar over hva flertallet av befolkninga i Donbass ville ha kommet til å stemme i en slik folkeavstemning, så derfor vil man ikke ha den. I 2014 ble det holdt folkeavstemninger i både Luhansk og Donetsk over spørsmålet om uavhengighet fra Ukraina. Disse avstemningene ble ikke kontrollert av utenlandske observatører og de er ikke anerkjent internasjonalt. Organisatorene hevdet den gangen at 89 prosent stemte for uavhengighet i Donetsk og 96 prosent i Luhansk.

OSCE og vestlige regjeringer tok avstand fra disse folkeavstemningene og Vladimir Putin ba den gangen om at de skulle bli utsatt. Men de ble gjennomført, og sjøl om avstemningene ble avvist, er det nok en mistanke i vest om at flertallet i Donbass ønsker uavhengighet. Derfor vil man ikke risikere noen folkeavstemning.

Tradisjonelt er Ukraina djupt splittet språklig og kulturelt. I industriområdene rundt Don i øst, i Donbass, er befolkninga russisktalende, og de fleste ser på seg sjøl som russere. Før konflikten brøt ut for alvor var det under 30 prosent ukrainsktalende i øst og over 90 prosent i vest.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Folkeavstemninger burde være en helt selvfølgelig svar og løsning på kuppet 2014. Ikke bare i Donbass, men Kharkov, Odessa og ellers i Ukraina hvor folket faktisk ikke likte NATO-EU-Nazi-kuppet.

  Jeg har aldri beskyldt vesten, oligarki med prostituerte i politikken og propaganda, for å være opptatt av folkets vilje. Ekte folkestyre er jo veien til sosialisme det.

 2. Avatar for Olaf Olaf says:

  Pål Steigan. Hva slags blogg er det du bestyrer og hvor har du alt oppgulpdt ditt fra. Jeg har tidligere prøvd med litt voksenopplæring, men du er verre enn en trassig unge, og totalt uten forstand på russernes krigføring i Donbas (skriv med en s heretter.) Når du selv ikke kan noe om Ukraina, og du kun refererer til prefanrikkerte kilder fra St. Peterburga, hva er da ditt formål med alle de løgnene du serverer. Eneste forklaring er at du er betalt av den russiske oligark en som finansierer troll fabrikken, samt finansierer Wagner-gruppen som sender kriminelle leiesoldater inn i Donbas, som supplement til de russiske brigadene som opererer der. Jeg kan jo ikke forhindre deg i å spre så mye løgner om et land som blir terrorisert av Putin. Det kunne bare skjedd i Russland hvor all opinion blir kneblet. Men hvorfor ønsker du å la deg smøre av en fascist som Putin? Og så åpenlyst. Din hovedoppgave - som lakei av det antidemokratiske Russland - er å bekjempe demokratiet i vesten, noe du har vært eksponent for i din kommunistiske fortid, men nå som eksponent for fascismen. Og du må vel være stolt, når den russiske ambassaden anbefaler din blogg istedet for vår demokratiske presse. Så til slutt, Steigan: hadde du hatt litt ryggrad, hadde du i alle fall svart på kommentarene, og ikke bare lift av deg løgner, og gi blaffen.

 3. Avatar for Kjell Kjell says:

  Heisan, har nettopp stått opp etter nattevakt, tar en kopp kaffe og leser kommentaren til “Olaf” og fikk kaffen i halsen. Han som snakker om demokratisk presse, om lakeier og kunnskap. Herregud, hvem er det som betaler deg da, Olaf?

 4. Kan det tenkes at det er denne skapningen montro?:

  george_soros

 5. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Sjefen for den russiske generalstaben Valery Gerasimov befinner seg i Berlin sammen med utenriksminister Lavrov i møte med Märkel og utenriksminister Heiko Maas.

  Gerasimov pleier aldri å delta i diplomatiske sammenhenger. Er det dramatiske ting på gang i forhold til Ukraina undrer militæranalytikeren Andrei Martyanov.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere