Vladimir Putin foreslo for Donald Trump at det holdes folkeavstemning i Donbass

0
I Helsinki skal Vladimir Putin ha foreslått for Donald Trump at det holdes folkeavstemning i Donbass.

Ifølge flere kilder skal Russlands president Vladimir Putin ha foreslått for USAs president Donald Trump at det holdes internasjonalt kontrollert folkeavstemning i Donbass for å løse konflikten i Ukraina. Trump skal ikke ha kommentert forslaget og Putin sa i en kommentar at han ikke vil diskuterte forslaget i offentligheten, men gi Trump og hans stab tid til å vurdere det.

Etter det USA-styrte kuppet i Ukraina 22. februar 2014 vedtok kuppmakerne å diskriminere mot russisk språk. Dette ble den utløsende faktoren for opprøret i Donbass som førte til den sjøloppnevnte opprettelsen av de to folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Kiev-regimet svarte med en krig mot separatistene som har kostet tusenvis av menneskeliv og som har ført til store ødeleggelser og en vedvarende krigstilstand. Det var fryktet at de ekstreme nasjonalistene i Ukraina ville provosere til større krigshandlinger i år, men noen større krigshandlinger har uteblitt. Men krigen ulmer fortsatt og det er stadig trefninger.

Krigen i Øst-Ukraina har pågått i over fire år med vekslende styrke og har krevd store tap.

Kiev-regimet, som er tungt infiltrert av nazister og fascister, hadde håpet på USAs støtte til en opptrapping av krigshandlingene i øst, og USA har da også forsynt landet både med Javelin-missiler og annen krigsutrustning. Men Donald Trump later ikke til å ville arve denne konflikten fra forgjengeren. Bloomberg skriver at Trump skal være positiv til tanken om en folkeavstemning, men at verken Ukraina eller EU vil godta et slikt forslag. 20. juli 2018 sa Det hvite hus at man der ikke vurderer å støtte et forslag om folkeavstemning.

Både i Kiev, Brussel og Washington er man åpenbart klar over hva flertallet av befolkninga i Donbass ville ha kommet til å stemme i en slik folkeavstemning, så derfor vil man ikke ha den. I 2014 ble det holdt folkeavstemninger i både Luhansk og Donetsk over spørsmålet om uavhengighet fra Ukraina. Disse avstemningene ble ikke kontrollert av utenlandske observatører og de er ikke anerkjent internasjonalt. Organisatorene hevdet den gangen at 89 prosent stemte for uavhengighet i Donetsk og 96 prosent i Luhansk.

OSCE og vestlige regjeringer tok avstand fra disse folkeavstemningene og Vladimir Putin ba den gangen om at de skulle bli utsatt. Men de ble gjennomført, og sjøl om avstemningene ble avvist, er det nok en mistanke i vest om at flertallet i Donbass ønsker uavhengighet. Derfor vil man ikke risikere noen folkeavstemning.

Tradisjonelt er Ukraina djupt splittet språklig og kulturelt. I industriområdene rundt Don i øst, i Donbass, er befolkninga russisktalende, og de fleste ser på seg sjøl som russere. Før konflikten brøt ut for alvor var det under 30 prosent ukrainsktalende i øst og over 90 prosent i vest.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.