Valg i Tyrkia: Erdoğan erklærer seier. Opposisjonen: Juks!

0
Erdoğan ser seg sjøl som nærmest en reinkarnasjon av sultan Suleyman den store.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan erklærte seg som seierherre i valget i Tyrkia 24. juni 2018. Da 97 prosent av stemmene var telt opp hadde han sikret seg et flertall med 52,5 prosent ifølge valgmyndighetene. Opposisjonen protesterer og hevder at det har vært begått valgfusk. Det var sagt på forhånd at Erdoğan risikerte å tape dette valget mot hovedutfordreren Muharrem İnce. İnce oppnådde bare 30,7 prosent. Derfor er skuffelsen i opposisjonen stor.

De offisielle kartene over valgresultatet viser at Ince har vunnet områdene i vest, inkludert storbyområdet Istanbul. I resten av landet har imidlertid Erdoğan sikret seg et solid flertall. Unntakene er i de kurdiske områdene i øst og i regionen Tunceli, også i øst, der Ince sikret seg 58 prosent av stemmene.

Enda mer autoritært styre?

Det opposisjonen frykter er at Tyrkias sterke mann med dette mandatet og med grunnloven som gir presidenten svært vide fullmakter, vil utøve et enda mer autoritært styre. Erdoğan sikret seg riktignok ikke reint flertall for AK-partiet. Han er nødt til å styre i allianse med partiet MHP, Folkealliansen. Men med den makten han har etter grunnloven, vil det likevel være presidenten som styrer landet.

Erdoğan ser seg sjøl som en slags reinkarnasjon av sultan Suleyman den store (The Magnificent, som de sier på engelsk). I spissen for sin hær erobret Suleyman Beograd, Rhodos, nesten hele Ungarn, beleiret Wien og la store deler av Nord-Afrika så langt vest som til Marokko under seg, samt store deler av det vi i dag kaller Midtøsten.

Presidenten ønsker åpenbart å ta tilbake kontrollen over områder som han mener rettmessig bør tilhøre Tyrkia, eller i det minste sikre seg innflytelse over dem. Dette gjelder overfor Syria og overfor Balkan. Valgresultatet gir ham mandat til å fortsette en utenrikspolitikk i dette sporet.

Les:

Erdoğans stormaktsdrømmer

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGribbenes tidsalder
Neste artikkelTrump driver høyt spill i handelskrigen mot Kina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).