Ukraina og trusselen fra de fascistiske gruppene

0
Nazi-gruppa C14 i Lviv gjennomfører reine pogromer mot roma-folk og andre minoriteter mens politiet står og ser på.

Vestlige medier, og blant dem de norske, omtaler nesten aldri den aggressive høyreekstremismen i Ukraina. Og blir den omtalt, blir den stort sett bagatellisert. Vi noterer oss derfor at magasinet Newsweek skriver at Ukraina er truet av høyreekstremismen. Newsweek skriver at Ukraina har et økende problem med høyreekstremister, og viser til en rapport fra Freedom House der det heter:

”I løpet av de siste månedene har ekstremistgrupper blitt stadig mer aktive. Det mest bekymringsfulle ved deres siste maktdemonstrasjoner er at de har fått pågå fullstendig ustraffet fra myndighetenes side.” ”Deres aktiviteter utfordrer statens legitimitet, undergraver de demokratiske institusjonene og diskrediterer landets politi og rettsvesen.”

Rapporten hevder at høyreekstremistene ikke har noen sjanse til å bli valgt til parlamentariske organer, uten at dette underbygges.

Nå er det det å tilføye at Freedom House var et av de organene USA brukte for å undergrave den ukrainske staten og legge til rette for det som ble statskuppet i Kiev 22. februar 2014. Tenketanken er en forlenget arm for CIA. Victoria Nuland fra US State Department ble stadig avbildet sammen med ledende høyreekstremister, blant annet fra nazipartiet Svoboda under og etter kuppet. Så Freedom House kan ikke ha vært uvitende om høyreekstremistenes rolle. Men de er altså likevel bekymret over dem nå.

Nazisten Oleh Tyahnybok innfelt sammen med Victoria Nuland

Likevel undervurderer de nazistenes rolle. Nazisten Vadym Troyan, som har bakgrunn fra den nazistiske Azov-bataljonen er for eksempel politisjef i Kiev-regionen, og i 2016 ble han dessuten oppnevnt til øverste sjef for nasjonalpolitiet i Ukraina. En mann som  Andriy Biletsky, lederen av Azov-bataljonen, som er kjent blant sine våpenbrødre som den «Hvite Fører», gjør seg stadig mer gjeldende i det ukrainske parlamentet. Han er dessuten sjef for Nasjonalgarden. Ukraina har gjort nazi-kollaboratøren Stepan Bandera til nasjonalhelt og hans ideologi propaganderes på nasjonalt nivå.

I forbindelse med fireårsdagen for nazistenes massakre av 48 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa holdt fascistorganisasjonen Pravij sektor en demonstrasjon der en av lederne deres, Tatyana Soykina, sa at landet ikke lenger skal tilhøre ”oligarkene og jødene” eller zhidi som hun kalte dem, med en sterkt nedsettende betegnelse.

I april 2018 marsjerte hundrevis av nazister gjennom gatene i Lviv til minne om en avdeling av Waffen SS med mange lokale frivillige. Demonstrantene ropte blant annet ”død over zhidi”. I byen Ternopil i Vest-Ukraina ble et Holocaust-minnested satt fyr på 26. april.

Innenriksminister Arsen Avakov er sjøl knyttet til de fascistiske miljøene og har sørget for å integrere folk fra den fascistiske Azov-brigaden i Nasjonalgarden.

Sjøl den USA-finansierte Radio Free Europe må nå melde om at de høyreekstreme gruppene som gjennomfører voldelige angrep på minoritetsgrupper støttes av den ukrainske staten og at volden får pågå uten at politiet griper inn.

Og fortsatt sier ikke HL-senteret på Bygdøy et ord i protest mot den framvoksende nazismen i Ukraina. Og fortsatt gir den norske staten rundhåndet støtte til et regime som ikke bare tillater disse nazigruppene, men som er djupt infiltrert av dem.

Forrige artikkelSlakten i Jemen är ingen proxykonflikt med Iran utan ett angreppskrig
Neste artikkel«Saka har ikkje to sider. Det er to sider som ser på saka.»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).