Ukraina og trusselen fra de fascistiske gruppene

3
Nazi-gruppa C14 i Lviv gjennomfører reine pogromer mot roma-folk og andre minoriteter mens politiet står og ser på.

Vestlige medier, og blant dem de norske, omtaler nesten aldri den aggressive høyreekstremismen i Ukraina. Og blir den omtalt, blir den stort sett bagatellisert. Vi noterer oss derfor at magasinet Newsweek skriver at Ukraina er truet av høyreekstremismen. Newsweek skriver at Ukraina har et økende problem med høyreekstremister, og viser til en rapport fra Freedom House der det heter:

”I løpet av de siste månedene har ekstremistgrupper blitt stadig mer aktive. Det mest bekymringsfulle ved deres siste maktdemonstrasjoner er at de har fått pågå fullstendig ustraffet fra myndighetenes side.” ”Deres aktiviteter utfordrer statens legitimitet, undergraver de demokratiske institusjonene og diskrediterer landets politi og rettsvesen.”

Rapporten hevder at høyreekstremistene ikke har noen sjanse til å bli valgt til parlamentariske organer, uten at dette underbygges.

Nå er det det å tilføye at Freedom House var et av de organene USA brukte for å undergrave den ukrainske staten og legge til rette for det som ble statskuppet i Kiev 22. februar 2014. Tenketanken er en forlenget arm for CIA. Victoria Nuland fra US State Department ble stadig avbildet sammen med ledende høyreekstremister, blant annet fra nazipartiet Svoboda under og etter kuppet. Så Freedom House kan ikke ha vært uvitende om høyreekstremistenes rolle. Men de er altså likevel bekymret over dem nå.

Nazisten Oleh Tyahnybok innfelt sammen med Victoria Nuland

Likevel undervurderer de nazistenes rolle. Nazisten Vadym Troyan, som har bakgrunn fra den nazistiske Azov-bataljonen er for eksempel politisjef i Kiev-regionen, og i 2016 ble han dessuten oppnevnt til øverste sjef for nasjonalpolitiet i Ukraina. En mann som  Andriy Biletsky, lederen av Azov-bataljonen, som er kjent blant sine våpenbrødre som den «Hvite Fører», gjør seg stadig mer gjeldende i det ukrainske parlamentet. Han er dessuten sjef for Nasjonalgarden. Ukraina har gjort nazi-kollaboratøren Stepan Bandera til nasjonalhelt og hans ideologi propaganderes på nasjonalt nivå.

I forbindelse med fireårsdagen for nazistenes massakre av 48 mennesker i Fagforeningenes hus i Odessa holdt fascistorganisasjonen Pravij sektor en demonstrasjon der en av lederne deres, Tatyana Soykina, sa at landet ikke lenger skal tilhøre ”oligarkene og jødene” eller zhidi som hun kalte dem, med en sterkt nedsettende betegnelse.

I april 2018 marsjerte hundrevis av nazister gjennom gatene i Lviv til minne om en avdeling av Waffen SS med mange lokale frivillige. Demonstrantene ropte blant annet ”død over zhidi”. I byen Ternopil i Vest-Ukraina ble et Holocaust-minnested satt fyr på 26. april.

Innenriksminister Arsen Avakov er sjøl knyttet til de fascistiske miljøene og har sørget for å integrere folk fra den fascistiske Azov-brigaden i Nasjonalgarden.

Sjøl den USA-finansierte Radio Free Europe må nå melde om at de høyreekstreme gruppene som gjennomfører voldelige angrep på minoritetsgrupper støttes av den ukrainske staten og at volden får pågå uten at politiet griper inn.

Og fortsatt sier ikke HL-senteret på Bygdøy et ord i protest mot den framvoksende nazismen i Ukraina. Og fortsatt gir den norske staten rundhåndet støtte til et regime som ikke bare tillater disse nazigruppene, men som er djupt infiltrert av dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Steigan: er du døv eller blind? Gjennom mange kommentarer har jeg forsøkt å informere deg om fascisme i Ukraina, men du leser tydeligvis ikke kommentarer til dine egne artikler. Å sitere vestlige medier gjennom å “sakse halve setninger” er ikke spesielt informativt fra din side. Dessuten å skrive om et land/samfunn du overhodet ikke kjenner, er heller ikke spesielt informativt. Så hvorfor driver du med bevisste løgner om Ukraina? Hvorfor være rævslikker til diktatoren/imperialismen? i Moskva. Men hvis du synes det er så morsomt å spre løgner, så får du jo bare fortsette med det. Men menigheten din økes ikke med slik journalistikk! Men hvis du eropptatt av rettferdighet og menneskerettigheter, så burde du begynne å sette deg inn i hva som skjer i Russland. Der har du en reell fascisme. Der har du knebming av pressen. Der sitter det 71 ukrainere som politiske fanger. Der blir brysomme journalister drept. Og i Tsjetsnia myrdet Putin ca 200.000 som nyansatt president. Og Russland er det eneste land som harhærtatt og anektert andre lands områder siden 2. verdenskrig (som Sovjet startet sammen med Hitler). Kanskje du også burde bekymre deg over dette regimet, som er den største trussel mot verdensfreden i dag (om ikke Trump går helt amok).

 2. Avatar for Erland Erland says:

  Det er klart det finnes fascisme i Ukraina. Det er ikke rart. Det er mye rarere at fascismen står sterkere og sterkere i vestlige land. Sverigedemokratene, som har sitt opphav i nazi-aktig ekstremistland, bortforklarer sitt fascistiske opphav bare i den grad det er nødvendig. Til neste valg går de over 20 prosent og blir garantert et av landets 3 største partier - og kanskje det største.

  Flere land har opplevd det samme, fra demokratiets vugge Hellas til opplysningstidens fyrtårn Frankrike. De kan pynte seg med vakre ord, men i bunn og grunn er det fascisme i forkledning, en moderne fascisme, for historien gjentar seg jo ikke helt, må vite. Dette vet Steigan godt. Men han kan forklare det med elitens ignoranse og markedskreftenes spill, og at folk derfor har har utviklet en ektefølt fortvilelse over tingenes tilstand. Sosialdemokratiets desimering forklarer han med at de har solgt seg til globaliseringens apostler. Og alt dette kunne vi i og for seg sittet ved et kafébord og snakket om og vært fullstendig enige. Vi ville -håper jeg da- være enige om at det er mye mer fruktbart å forstå, enn å demonisere by guts. Dét er en strategi som er viktig å ha i krig. Men nå sitter vi her på kaféen, nå er vi er på bloggen eller nettstedet. Nå må vi prøve å forstå dette her, tenke selv og komme videre. Tenker jeg da.

  Men jeg blir forbløffet over at Steigan ser ut til å være i krig. Fascismen i Ukraina er ikke noe reflektere over. Det er et faktum. Fascismen i Ukraina er som en slags nisse eller djevel, et troll, og han prøver så godt han kan å skygge for lyset. For da kan trollet sprekke? Og fascismen i Ukraina vise seg som noe litt annet enn det RT vil ha oss til å tro? Vel, jeg tror ikke han er så kalkulerende. Jeg tror han mener det han sakser og sier.

  Det er legitimt å hate vestens hykleri. Mildt sagt!! Ikke misforstå meg!

  Men som du sier selv, Olaf - det er ganske merkelig å være vitne til at et menneske kan være så bombastisk sikker på tilstanden i et samfunn han aldri har satt sine bein i. Kina besøkte han tross alt. Albania også.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.