Hjem Internasjonalt

Norge solgte våpen og militært utstyr for 5,4 milliarder i 2017

4
Gateteater som setter søkelys på norsk våpeneksport til Israel. Kilde: BDS Norway.

Norge forsetter å gjøre store profitter på krig og død. 22. juni 2018 kom stortingsmeldinga som viser hvor mye Norge eksporterte for i våpen og krigsutstyr i 2017. I pressemeldinga fra utenriksdepartementet skriver man stolt:

«Regjeringen la i dag fram den årlige meldingen om eksporten av forsvarsmateriell. I 2017 eksporterte Norge våpen og militært utstyr for om lag 5,4 milliarder, mot 3,6 milliarder i 2016.

Eksportverdien av våpen og ammunisjon utgjorde i underkant av 4,7 milliarder, og annet forsvarsmateriell om lag 680 millioner i 2017. Verdien av forsvarsrelaterte tjenesteytelser, reparasjoner, produksjonsrettigheter og formidling, utgjorde totalt 520 millioner kroner. Det ble i 2017 eksportert flerbruksvarer til militær sluttbruk for 450 millioner kroner. Flerbruksvarer er i utgangspunktet sivile varer som også kan ha viktige militære bruksområder. 

Med dette utgjorde den totale verdien av den forsvarsrelaterte eksporten i 2017 ca. 6,3 milliarder. Sammenlignet med i 2016, da den totale verdien av eksporten var om lag 4,8 milliarder, er dette en økning på 33 prosent. Samtidig utgjorde verdien av forsvarsrelaterte tjenesteytelser, reparasjoner, produksjonsrettigheter og formidling en nedgang på 42 prosent sammenliknet med 2016.»

Militæreksporten fra «fredsnasjonen» Norge har altså økt med en tredel fra ett år til et annet. Det store utslaget skyldtes spesielt store leveranser til Polen og Oman. Polen er et land USA satser på innenfor NATO og den polske regjeringa ønsker også å bygge opp landet til en mellomstor militærmakt med brodd mot Russland.

Norge var allerede før denne, skal vi si eksplosjonsartede veksten, en av verdens 20 største våpeneksportører. Norsk våpenindustri har vært kritisert internasjonalt for å drive indirekte eksport av våpen til Saudi-Arabias hensynsløse krig mot Jemen.

Etter at Jemen-krigen startet ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet, skrev avisa VG. i 2017 Avia fortsatte:

I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Hva med leveransene til Oman? Går de videre til tredjeland?

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Erklæringer om stans i eksport til land i Gulfen er misvisende. Hva hovedpressen og politkerne diskuterer en bare en detalj i et større eksportbilde. Debatten der er med vilje forskjønnende, for å opprettholde et godt selvbilde og image utad. Det er mange usynlige deler av norsk våpeneksport.

  • Hvis Nanmo har fabrikker eller partnerselskaper i utlandet, der (f.eks) Raufoss eller Kongsberg bare eksporterer ‘deler’, velger selskapet de letteste eksportreglene. Slik omgås norske eksportregler meget enkelt. Det som i realiteten er norske våpen havner i krigførende land.

  • Hvis eksporten skjer til USA (muligens også andre NATO-partnere), godtar de stort sett ikke sluttbrukererklæringer. Slik kan norske våpen og ammunisjon brukes hvor disse partnerne måtte ønske, inkludert forsendelser til tredjeland.
   F.eks er Raufoss sin ‘12.7 mm All Purpose’ geværammunisjon meget populær blandt skarpskyttere over hele verden. En fulltreffer kan rive en menneskekropp i to biter lett som bare det på mange tusen meters avstand. Det ville ikke være urimelig å anta at saudierne og deres leiesoldater bruker denne ammunisjonen og annen norsk jævelskap i Jemen, eksport som skjer nettopp via USA, Storbritannia og andre NATO-land.

  Det kraftige profittmotivet og hensynet til partnerland gjør at den offentlige debatten aldri skjer med åpne kort.

 3. Ikke glem de hellige skatteinntektene. Eller var det arbeidsplassene som var hellige? Personlig sliter jeg med å forstå hvorfor vi må lage våpen for eksport, når vi ikke klarer å foredle vår egen fisk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.