Har Syria bestemt seg for endelig å frigjøre området rundt Daraa?

0
Den syriske hæren rykker fram mot terroristenes stillinger ved Dara'a. Foto: Sana news.

I det sørvestre Syria, i triangelen mellom de okkuperte Golan-høydene og grensa mot Jordan, har jihadister bitt seg fast lenge. De har fått støtte ikke bare fra USA og oljediktaturene, men også fra Israel, som ønsker at de skal danne en buffersone for å ytterligere styrke okkupasjonen av Golan.

Nå går meldinger fra regionen ut på at den syriske hæren har begynt å angripe terroristbasene rundt Daraa.

Almasdar News melder at den syriske hæren allerede hadde frigjort sju landsbyer 24. juni 2018. Og alt tyder på at de ikke vil gi seg med det. Det kommer også meldinger om at det russiske flyvåpenet deltar i offensiven. USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Syrias offensiv er en ”trussel mot de-eskaleringsavtalen”. Jerusalem Post skriver at Syrias offensiv i sørvest kan trekke USA djupere inn i krigen i Syria. Men det er ikke så sikkert.

23. juni 2018 sa USAs ambassade i Amman til terroristene i FSA at de sjøl må avgjøre hva de skal gjøre i denne situasjone og at de ”ikke må treffe beslutninger ut fra forventninger om en intervensjon fra USA”. Russlands ambassadør til Jordan, Alexander Zasypkin, bekreftet i et intervju at russiske styrker støtter den syriske hærens kamp for å gjenopprette den syriske statens kontroll over området i sørvest. Han kom også med en lett skjult advarsel mot Israel og sa at landet ”ikke har noen rett til å utføre handlinger som hindrer kampen mot terrorismen”.

Det har vært spekulert på om Russland skal ha drevet et spill bak ryggen til den syriske regjeringa når det gjelder Dara’a-regionen. Men det samlede inntrykket av disse meldingene tyder på at disse spekulasjonene er grunnløse. Det ser også ut til at USA vil nøye seg med protester og ikke vil konfrontere Syria og Russland i dette området, enda så mye Israel måtte ønske dette.

Det israelske nettmagasinet DebkaFile skriver at man i Israel er frustrert over denne utviklinga og at man frykter at den syriske offensiven vil kunne føre til en kjedereaksjon der USA blir nødt til å trekke seg fra al-Tanf-basen på grensa mellom Syria og Jordan noe lenger mot øst. Det er forresten et område der de norske spesialstyrkene har vært aktive.

Detaljkart over området nær Daraa og Golan.

Det sørvestre hjørnet av Syria er strategisk viktig, både på grunn av nærheten til Golan-høydene og fordi det er nøkkelen til forbindelsen mellom Syria og Jordan. Dersom også denne regionen blir frigjort vil det bety at hele hovedveien nord-sør i Syria fra den jordanske grensa til Damaskus og Aleppo vil være frigjort. Da gjenstår bare områdene i nord mot den tyrkiske grensa før hele den strategiske transportruta gjennom Syria er gjenopprettet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOm automatisering og økonomi
Neste artikkelNorge solgte våpen og militært utstyr for 5,4 milliarder i 2017
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).