Har Syria bestemt seg for endelig å frigjøre området rundt Daraa?

10
Den syriske hæren rykker fram mot terroristenes stillinger ved Dara'a. Foto: Sana news.

I det sørvestre Syria, i triangelen mellom de okkuperte Golan-høydene og grensa mot Jordan, har jihadister bitt seg fast lenge. De har fått støtte ikke bare fra USA og oljediktaturene, men også fra Israel, som ønsker at de skal danne en buffersone for å ytterligere styrke okkupasjonen av Golan.

Nå går meldinger fra regionen ut på at den syriske hæren har begynt å angripe terroristbasene rundt Daraa.

Almasdar News melder at den syriske hæren allerede hadde frigjort sju landsbyer 24. juni 2018. Og alt tyder på at de ikke vil gi seg med det. Det kommer også meldinger om at det russiske flyvåpenet deltar i offensiven. USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Syrias offensiv er en ”trussel mot de-eskaleringsavtalen”. Jerusalem Post skriver at Syrias offensiv i sørvest kan trekke USA djupere inn i krigen i Syria. Men det er ikke så sikkert.

23. juni 2018 sa USAs ambassade i Amman til terroristene i FSA at de sjøl må avgjøre hva de skal gjøre i denne situasjone og at de ”ikke må treffe beslutninger ut fra forventninger om en intervensjon fra USA”. Russlands ambassadør til Jordan, Alexander Zasypkin, bekreftet i et intervju at russiske styrker støtter den syriske hærens kamp for å gjenopprette den syriske statens kontroll over området i sørvest. Han kom også med en lett skjult advarsel mot Israel og sa at landet ”ikke har noen rett til å utføre handlinger som hindrer kampen mot terrorismen”.

Det har vært spekulert på om Russland skal ha drevet et spill bak ryggen til den syriske regjeringa når det gjelder Dara’a-regionen. Men det samlede inntrykket av disse meldingene tyder på at disse spekulasjonene er grunnløse. Det ser også ut til at USA vil nøye seg med protester og ikke vil konfrontere Syria og Russland i dette området, enda så mye Israel måtte ønske dette.

Det israelske nettmagasinet DebkaFile skriver at man i Israel er frustrert over denne utviklinga og at man frykter at den syriske offensiven vil kunne føre til en kjedereaksjon der USA blir nødt til å trekke seg fra al-Tanf-basen på grensa mellom Syria og Jordan noe lenger mot øst. Det er forresten et område der de norske spesialstyrkene har vært aktive.

Detaljkart over området nær Daraa og Golan.

Det sørvestre hjørnet av Syria er strategisk viktig, både på grunn av nærheten til Golan-høydene og fordi det er nøkkelen til forbindelsen mellom Syria og Jordan. Dersom også denne regionen blir frigjort vil det bety at hele hovedveien nord-sør i Syria fra den jordanske grensa til Damaskus og Aleppo vil være frigjort. Da gjenstår bare områdene i nord mot den tyrkiske grensa før hele den strategiske transportruta gjennom Syria er gjenopprettet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det som är synnerligen intressant med kartan i slutet av artikeln är att IS (grått på kartan) har en direkt gräns med Israel via det av Israel ockuperade Golan-höjderna (lila på kartan).

 2. Golanhøydene er IKKE okkupert. De ble gitt tilbake til Israel. Det samme gjelder Øst-Jerusalem og Vestbredden.

 3. Du skriver: “Golanhøydene er IKKE okkupert. De ble gitt tilbake til Israel. Det samme gjelder Øst-Jerusalem og Vestbredden.” Detta kända jag inte till. Du får gärna ange en relevant källhänvisning.

 4. Gitt av hvem? Til hvem? Røverstaten Israel?

 5. Uten at jeg har mer strategisk erfaring enn jeg har ervervet meg gjennom dataspill, så er det akkurat hva jeg forventet. Det er slik en utrydder skadedyr. Først må en jage dem ut av hovedhuset, og deretter ut av hele eiendommen.
  Det virker som det er lite Israel kan gjøre bortsett fra å vekke S(IS)IS - sleeper cells. (Noen som har et godt norsk ord for fenomenet?)

 6. Israel og Jordan inngikk i 1994 en freds- og grenseavtale som i detalj definerer den internasjonalt anerkjente statsgrensen mellom de to land. I dag ligger Judea, Samaria og Øst-Jerusalem innenfor Israels grenser. Kilde: Dr. Michal Rachel Suissa.

 7. Inte mycket till källhänvisning. Saknar referens till bok eller dylikt med citat och sidhänvisning.

  Kärnan i min första kommentar var att Israel inte hade något problem med att bo direkt granne med terroristerna i IS.

 8. Hvis du ikke vet hvem Dr. Michal Rachel Suissa. er da kan jeg dessverre ikke hjelpe deg. Det går an å google vet du.-:slight_smile:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere