Norge på billigsalg: Utenlandske eiere tok ut 96 milliarder i utbytte i 2017

0
Rånåsfoss kraftverk, Akershus. Foto: Shutterstock

Aldri før har eiere i norske bedrifter hentet ut større utbytte enn i fjor. Hver fjerde utbyttekrone – totalt over 96 milliarder – ble tatt ut av landet. Dette melder NTB, som skriver:

«Til sammen betalte bedriftene ut 414 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer i fjor. Det er det høyeste beløpet som noen gang er utbetalt siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre aksjestatistikk i 2004. Økningen er på hele 18,6 prosent fra 2016.

Tallene viser dessuten at en betydelig andel av utbytteutbetalingene – over 96 milliarder kroner – ble tatt med ut av Norge av utenlandske eiere. Også dette er det høyeste beløpet i sin kategori – 17 milliarder kroner mer enn i 2016 – siden aksjestatistikken ble etablert.»

I rapporten fra Statistisk sentralbyrå heter det:

Utenlandske aksjonærer økte sitt utbytte med over 17 milliarder kroner og fikk så mye som 96,1 milliarder kroner. Av dette gikk hele 17 av 20 kroner til aksjonærer i europeiske land. Nederland og Sverige mottok mest med henholdsvis 24,9 og 19,7 milliarder kroner.

Fordelt etter næring er det Elektrisitet-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning som hadde den største økningen i utbetalt utbytte.

Den nåværende og de foregående regjeringene har lagt det norske arvesølvet ut på billigsalg og lar utenlandske eiere tappe landet for viktige ressurser. Her er det vanskelig å se forskjell på «rødgrønn» og «blå» politikk.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBjørnar Moxnes: – Si hva Norge gjorde i Syria, Solberg
Neste artikkelEU-lederne undertegnet diffus migrasjonsavtale for å redde Merkel
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).