Norge på billigsalg: Utenlandske eiere tok ut 96 milliarder i utbytte i 2017

5
Rånåsfoss kraftverk, Akershus. Foto: Shutterstock

Aldri før har eiere i norske bedrifter hentet ut større utbytte enn i fjor. Hver fjerde utbyttekrone – totalt over 96 milliarder – ble tatt ut av landet. Dette melder NTB, som skriver:

«Til sammen betalte bedriftene ut 414 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer i fjor. Det er det høyeste beløpet som noen gang er utbetalt siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre aksjestatistikk i 2004. Økningen er på hele 18,6 prosent fra 2016.

Tallene viser dessuten at en betydelig andel av utbytteutbetalingene – over 96 milliarder kroner – ble tatt med ut av Norge av utenlandske eiere. Også dette er det høyeste beløpet i sin kategori – 17 milliarder kroner mer enn i 2016 – siden aksjestatistikken ble etablert.»

I rapporten fra Statistisk sentralbyrå heter det:

Utenlandske aksjonærer økte sitt utbytte med over 17 milliarder kroner og fikk så mye som 96,1 milliarder kroner. Av dette gikk hele 17 av 20 kroner til aksjonærer i europeiske land. Nederland og Sverige mottok mest med henholdsvis 24,9 og 19,7 milliarder kroner.

Fordelt etter næring er det Elektrisitet-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning som hadde den største økningen i utbetalt utbytte.

Den nåværende og de foregående regjeringene har lagt det norske arvesølvet ut på billigsalg og lar utenlandske eiere tappe landet for viktige ressurser. Her er det vanskelig å se forskjell på «rødgrønn» og «blå» politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg mener at regelen er slik at utenlandske selskap (eller private selskap) har lov til å kunne eie inntil 1/3 av norske vannkraftverk. Etter oljealderen hadde det vært gunstig for den norske befolkning om slike overskudd isteden blir brukt i Norge. De som investerer i norske vannkraftverk regner nok med at det skal bygges stadig flere utenlandskabler fremover, noe som vil presse opp strømprisen i Norge og som vil gjøre deres investeringer enda mer lønnsomme. Hva ville ha skjedd hvis Norge feks stoppet bruken av en utenlandskabel og således presset strømprisen nedover? Da ville det vel ha haglet med rettssaker mot den norske stat i form av erstatningssaker om fremtidig lavere profitt.

 2. Hvordan skal en få det norske folk til å forstå at arvesølvet er på vei over på private hender, og som vi ser er de i utlandet, så overskuddet går ut av Norge også. Når NRK unnlater å omtale dette, så går det nordmenn hus forbi at det som vår velstand er bygget på selges ut. For en så mett og trett befolkning som den norske, må det omtales på Dagsrevyen jevnlig for å få nordmenns fulle oppmerksomhet,

  Råderett over vannkraften gis bort av den borgerlige regjeringen litt etter litt, med støtte fra “opposisjonen” AP.
  De vil oppheve hjemfallsretten, selge drikkevannskildene og privatisere vannverkene, og “selge seg ned” i Equinor, tidligere kjent som Statoil. Inntektene fra statselskapene ble brukt til å fordele velstanden som har gjort at nordmenn flest har den høyeste velstanden i verden.

  Når disse selskapene snikselges litt etter litt til private som er regjeringens og APs mål, vil inntektene gå utenlands og til private, og det blir mindre inntekter som staten kan fordele til velferd og det sosiale sikkerhetsnettet. Politikerne har EØS direktiv å gjemme seg bak når de skal forsvare store statlige kutt. Det finnes mye penger, men nå går de til private eiere og ikke til offentlige formål.

  Nordmenn flest har det så godt at deres største bekymring er hvor de skal reise på utenlandsferie i år, og hva de skal ha som tilbehør til fredags tacoen. Etter så mange tiår i velstand er instinkter som skal varsle om fare vannet ut, og nordmenn flest har ingen kriseforståelse. De skal se det først før de tror det, men når arvesølvet først er solgt ut, er det vanskelig til umulig å få det tilbake.

  Partier som vil ut av EØS/EU og si nei til alle tilsvarende overnasjonale avtaler som har til hensikt å lure europeiske land til å selge sine aktiva til NWO, partier som vil ha full råderett og suverenitet over egne grenser og territorialgrenser, som vil ha grenser og kontroll på dem, må få stemmene ved neste valg, ellers får vi britiske og tyske tilstander.

  Hvordan skal nordmenn kunne advares når NRK og MSM tjener storkapitalen og underslår at Norge selges ut og norsk selvråderett undermineres hele tiden? Alt venstre media leses bare av 2 til 3% av befolkningen. Nå er det ferietid og snart fellesferie, og det blir interessant å se hva regjeringen skal legge under Brussel mens nordmenn er på ferie. For to år siden var det Finanstilsynet, hva blir det i år?

 3. Norge er på vei i dass. Spørsmålet blir, hvem som skrur av lyset…

 4. Dette er jo direkte farlig propaganda. Selvfølgelig tar “utenlandske eiere” utbytte fra norske firmaer. Firmaene er jo børsnoterte, og om ikke Norge skal bli Nord-Korea så ja er børsen inkluderende og ønsker alle kjøpere av aksjer velkommen. Også dem som bor i utlandet. Videre, hvor mange milliardærer som har flyttet utenlands men egentlig er “norsk” som er en del av disse eierne. F.eks. Fredriksen som er kypriot, men eier norske firma som og får utbetalt utbytte når styret i firmaet vedtar utbytte. Eller kanskje forfatter av denne teksten ikke ønsker firmaer som Clas Ohlson, Biltema, Jula, Teknikk Magasinet, Espresso House, etc etc velkommen i Norge. For hvem med hodet på plass vil ta sine milliarder inn i Norge for så å ikke kunne ta en eneste krone ut av landet igjen hvis investeringen/risikoen ble en suksess. At kategorien El, Gass, varmtvann blandes inn i artikkel teksten her bare for å skape sympati for artikkelforfatterens kommunistiske propaganda. Og for å latterliggjøre artikkelen enda mer. En utenlandsk aksjeeier betaler 25% skatt på utbytte, en norsk 23%… Men en norsk eier er mer enn velkommen og flytte hele utbyttet ut av landet til ett skatteparadis etter utbytteskatten er betalt. :wink: Og med logikken i denne artikkelen så burde Oljefondet nektet å ta utbytte i dem aksjene Norge eier i resten av verden (ca 2% av hele verdens børsnoterte firma).

 5. Flott at du tilfører litt saklighet til dette temaet.

  Men for balansens skyld ville det jo vært fint om du også da tar med de poeng som har noe med seg.

  Som feks at deler av energiproduksjon selges billig. Og at griskhet har ført til at vi eksporterer miljøvennlig energi som fører til økte strømpriser for befolkningen.

  Og at den selvråderett vi burde ha på energipolitikk er i ferd med å ødelegges totalt. Først ved å bli deler av samlet EU strøm “pool” og saker som ACER o.l…

  Det er sterke sentrale politiske krefter som åpenbart bryr seg ingenting om vanlige folk sine behov for energi i et kaldt land.
  Og det er et paradoks for mange av oss at vi har plassert oss slik at vi selger unna miljøvennlig energi for så å importere energi fremskaffet av kull, som er det absolutt mest miljøfientlige.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere