Norge på billigsalg: Utenlandske eiere tok ut 96 milliarder i utbytte i 2017

0
Rånåsfoss kraftverk, Akershus. Foto: Shutterstock

Aldri før har eiere i norske bedrifter hentet ut større utbytte enn i fjor. Hver fjerde utbyttekrone – totalt over 96 milliarder – ble tatt ut av landet. Dette melder NTB, som skriver:

«Til sammen betalte bedriftene ut 414 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer i fjor. Det er det høyeste beløpet som noen gang er utbetalt siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre aksjestatistikk i 2004. Økningen er på hele 18,6 prosent fra 2016.

Tallene viser dessuten at en betydelig andel av utbytteutbetalingene – over 96 milliarder kroner – ble tatt med ut av Norge av utenlandske eiere. Også dette er det høyeste beløpet i sin kategori – 17 milliarder kroner mer enn i 2016 – siden aksjestatistikken ble etablert.»

I rapporten fra Statistisk sentralbyrå heter det:

Utenlandske aksjonærer økte sitt utbytte med over 17 milliarder kroner og fikk så mye som 96,1 milliarder kroner. Av dette gikk hele 17 av 20 kroner til aksjonærer i europeiske land. Nederland og Sverige mottok mest med henholdsvis 24,9 og 19,7 milliarder kroner.

Fordelt etter næring er det Elektrisitet-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning som hadde den største økningen i utbetalt utbytte.

Den nåværende og de foregående regjeringene har lagt det norske arvesølvet ut på billigsalg og lar utenlandske eiere tappe landet for viktige ressurser. Her er det vanskelig å se forskjell på «rødgrønn» og «blå» politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.