Bjørnar Moxnes: – Si hva Norge gjorde i Syria, Solberg

0
Hva gjør norske styrker i Syria, spør Bjørnar Moxnes, og krever svar fra statsministeren.

Leder i Rødt, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, går sterkt i rette med statsminister Erna Solberg og stiller henne en del direkte spørsmål om Norges rolle i Syria som han krever svar på. Moxnes skriver:

«I 2016 fikk Solberg-regjeringa med seg Stortinget på å sende norske soldater inn i Syria, under den USA-ledede Operation Inherent Resolve. Ifølge regjeringa gikk oppdraget ut på å trene lokale militser som skulle kjempe mot terrororganisasjonen IS. Både statsminister Solberg og andre statsråder forsikret gjentatte ganger at de norske soldatene bare skulle trene grupper som utelukkende kjempet mot IS, og absolutt ikke bidra til noen regimeskiftekrig mot Assad-styret. Ellers ville treningsoppdraget bryte med folkeretten.

Siden har det imidlertid kommet fram informasjon som tyder på at regjeringa ikke har fortalt sannheten om Syria-intervensjonen. Flere kilder fra Den revolusjonære kommandohæren (MaT) uttaler at de ble trent av norske styrker, samtidig som de hele tida har fortalt at deres mål var å krige for regimeskifte. I så fall har Solberg dratt Norge inn i et folkerettsstridig amerikansk krigseksperiment på falske premisser. Solbergs reaksjon på avsløringene har vært nervøs og defensiv. Hun tør ikke en gang å si navnet på de syriske militsgrupper hun har viklet Norge inn i.»

I artikkelen viser Bjørnar Moxnes til at flere eksperter på internasjonal lov, fagmilitære som oberstløytnant Tormod Heier og Norges tidligere NATO-ambassadør Kai Eide, har bedt regjeringa redegjøre for hvilke militser Norge har trent i Syria og hvilken rolle disse gruppene nå spiller i krigen.

Han viser også til at bare måneder før Solberg dro Norge inn i en USA-leda operasjon for å trene militser i Syria, rapporterte internasjonale medier at USA-trente militser hadde overlevert militært utstyr til den Al-Qaida-allierte terrorgruppa al-Nusra i Syria.

Kommentar:

De lojale mediene har vært svært forsiktige med å stille noen som helst kritiske spørsmål ved den ulovlig norske krigføringa i Syria. Den ble i sin tid begrunnet med det syltynne argumentet at Syria ikke sjøl var i stand til å slåss mot terroristene. Norges krigføring i Syria bryter med den juridiske vurderinga som UDs rettsavdeling gjorde i 2016. 29. april 2016 skrev juristene i UD:

«Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.

Det må fortsatt foreligge et angrep mot Irak fra ISILs side med utgangspunkt i ISILs tilstedeværelse i Syria som syriske myndigheter ikke har evne eller vilje til å forhindre.»

Moxnes står altså på svært trygg grunn når han nå fillerister Erna Solberg for å ha sendt norske spesialsoldater til Syria og for ikke å ha informert Stortinget om hva disse styrkene foretar seg der.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyria og den drepande columbismen
Neste artikkelNorge på billigsalg: Utenlandske eiere tok ut 96 milliarder i utbytte i 2017
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).