Italias nye regjering godkjent – vil ha åpning mot Russland

0
Matteo Salvini fra Lega er den sterke mannen i Italias nye regjering. Foto: Reuters

Av Pål Steigan.

I Roma har parlamentet godkjent den nye regjeringa til Giuseppe Conte. Som kjent er den dannet av de to populistiske partiene Movimento 5 Stelle (M5S) og Lega. Og det var også disse to partiene som sikret flertall i Senatet med 171 stemmer for tillit, 117 mot og 25 avholdende. Det var det ”sosialdemokratiske” PD og Berlusconis Forza Italia som stemte imot. Det høyreekstreme partiet Fratelli d’Italia og noen småpartier stemte avholdende. Dette betyr at høyreblokka av Lega, Forza og Fratelli som gikk til valg sammen, er sprengt i stumper og stykker, og at det er skapt en helt ny politisk konstruksjon i Italia av M5S og Lega.

I sin tale til parlamentet sa Giuseppe Conte at ”dersom populisme er den holdninga å lytte til folkets behov, så er vi populister”.

Politiske hovedsaker

Conte forsikret om Italias fortsatte medlemskap i den atlantiske alliansen, samtidig som han tok sterkt til orde for en åpning mot Russland. På vegne av Italia krevde han en ”revisjon av sanksjonssystemet”. Italia er blant de landene som har tapt mest i form ar arbeidsplasser og eksportinntekter på de amerikanskstyrte sanksjonene mot Russland.

Den nye italienske statsministeren forsikret også om at Italia som en av grunnleggerde fortsatt ønsker ”et sterkt EU”, men det må være et mer likeverdig EU, når det gjelder den økonomiske balansen og når det gjelder å ta hensyn til folkets interesser. Dette er sprengstoff pakket inn i vatt, men ikke mer innpakket enn at det vekker bekymring i Berlin og Brussel.

Legas sterke leder Matteo Salvini har da også kastet en skiftenøkkel inn i Brussel-maskineriet ved å erklære at han og Ungarns leder Viktor Orbán sammen skal reformere EU. Orbán er som kjent ”varg i veum” i Brussel, og der diskuterer man gjerne sanksjoner og straffetiltak mot Ungarn. Salvini fortalte at han allerede har snakket i telefon med Orbán og at de var blitt enige om å jobbe sammen for å endre spillereglene i EU.

En annen hovedsak for den nye regjeringa i Roma er å ta et oppgjør med Angela Merkels ”åpne dører”-politikk. Det er Italia i første rekke som har fått betale prisen for en politikk som Merkel nesten egenhendig har satt gjennom som EUs politikk. Nå krever Conte slutt på det han kaller ”business migranti”. Og han har et poeng, fordi hele transportkjeden av migranter fra Afrika er kontrollert av jihadister og andre kriminelle. I Italia er det mafiaen som står som mottaker og de har sørget for at titusener, hvis ikke hundretusener havner i slaveliknende forhold, enten som reine slaver i landbruket i Sør-Italia, eller som prostituerte. Menneskesmugling er en av de mest suksessrike delene av internasjonal kriminalitet. Massemigrasjon er milliardindustri. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

Conte sier også at hans regjering vil bekjempe korrupsjon. Det er en populær uttalelse, siden korrupsjonen er så utbredt i Italia. Men her gjelder det, som på alle andre områder, at handlinger taler mer enn ord. Italienerne har hørt dette før, men sett få resultater.

Giuseppe Conte sa at det ”aldri har vært diskutert å tre ut av euroen”. Om ikke Conte har diskutert det, så har folk i hans regjering absolutt diskutert dette. Han har blant annet en EU-minister Paolo Savona, som for ikke lang tid tilbake utformet en ”Plan B” som skulle føre Italia ut av euroen.

Det skjer noe nytt i Italias politikk, men hva det vil føre til og hva det blir til i virkeligheten når de nye ministrene får satt seg godt til rette i stolene sine, er altfor tidlig å si.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNettavisen har trøbbel – klager på utfordring fra konkurrenter
Neste artikkelDen norske terroristen og Irak
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).