Italias nye regjering godkjent – vil ha åpning mot Russland

2
Matteo Salvini fra Lega er den sterke mannen i Italias nye regjering. Foto: Reuters

Av Pål Steigan.

I Roma har parlamentet godkjent den nye regjeringa til Giuseppe Conte. Som kjent er den dannet av de to populistiske partiene Movimento 5 Stelle (M5S) og Lega. Og det var også disse to partiene som sikret flertall i Senatet med 171 stemmer for tillit, 117 mot og 25 avholdende. Det var det ”sosialdemokratiske” PD og Berlusconis Forza Italia som stemte imot. Det høyreekstreme partiet Fratelli d’Italia og noen småpartier stemte avholdende. Dette betyr at høyreblokka av Lega, Forza og Fratelli som gikk til valg sammen, er sprengt i stumper og stykker, og at det er skapt en helt ny politisk konstruksjon i Italia av M5S og Lega.

I sin tale til parlamentet sa Giuseppe Conte at ”dersom populisme er den holdninga å lytte til folkets behov, så er vi populister”.

Politiske hovedsaker

Conte forsikret om Italias fortsatte medlemskap i den atlantiske alliansen, samtidig som han tok sterkt til orde for en åpning mot Russland. På vegne av Italia krevde han en ”revisjon av sanksjonssystemet”. Italia er blant de landene som har tapt mest i form ar arbeidsplasser og eksportinntekter på de amerikanskstyrte sanksjonene mot Russland.

Den nye italienske statsministeren forsikret også om at Italia som en av grunnleggerde fortsatt ønsker ”et sterkt EU”, men det må være et mer likeverdig EU, når det gjelder den økonomiske balansen og når det gjelder å ta hensyn til folkets interesser. Dette er sprengstoff pakket inn i vatt, men ikke mer innpakket enn at det vekker bekymring i Berlin og Brussel.

Legas sterke leder Matteo Salvini har da også kastet en skiftenøkkel inn i Brussel-maskineriet ved å erklære at han og Ungarns leder Viktor Orbán sammen skal reformere EU. Orbán er som kjent ”varg i veum” i Brussel, og der diskuterer man gjerne sanksjoner og straffetiltak mot Ungarn. Salvini fortalte at han allerede har snakket i telefon med Orbán og at de var blitt enige om å jobbe sammen for å endre spillereglene i EU.

En annen hovedsak for den nye regjeringa i Roma er å ta et oppgjør med Angela Merkels ”åpne dører”-politikk. Det er Italia i første rekke som har fått betale prisen for en politikk som Merkel nesten egenhendig har satt gjennom som EUs politikk. Nå krever Conte slutt på det han kaller ”business migranti”. Og han har et poeng, fordi hele transportkjeden av migranter fra Afrika er kontrollert av jihadister og andre kriminelle. I Italia er det mafiaen som står som mottaker og de har sørget for at titusener, hvis ikke hundretusener havner i slaveliknende forhold, enten som reine slaver i landbruket i Sør-Italia, eller som prostituerte. Menneskesmugling er en av de mest suksessrike delene av internasjonal kriminalitet. Massemigrasjon er milliardindustri. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

Conte sier også at hans regjering vil bekjempe korrupsjon. Det er en populær uttalelse, siden korrupsjonen er så utbredt i Italia. Men her gjelder det, som på alle andre områder, at handlinger taler mer enn ord. Italienerne har hørt dette før, men sett få resultater.

Giuseppe Conte sa at det ”aldri har vært diskutert å tre ut av euroen”. Om ikke Conte har diskutert det, så har folk i hans regjering absolutt diskutert dette. Han har blant annet en EU-minister Paolo Savona, som for ikke lang tid tilbake utformet en ”Plan B” som skulle føre Italia ut av euroen.

Det skjer noe nytt i Italias politikk, men hva det vil føre til og hva det blir til i virkeligheten når de nye ministrene får satt seg godt til rette i stolene sine, er altfor tidlig å si.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Det ser ut som 70 år med globalisering nå går mot sin slutt. Dagens internasjonale system er på vei til å gå i (fullstendig) oppløsning. Men man har en fraksjon av land og politikere som tviholder på dagens løsning og som av den grunn bla legger an til skarp konflikt med USA. Det er kanskje på tide å innse at globaliseringen har hatt visse negative konsekvenser, men istedenfor ønsker man å gå til det ekstreme skritt å iverksette økonomisk krigføring (bla mot USA) for å opprettholde dagens system. Litt ydmykhet burde være på sin plass, man bør prøve å moderere systemet før det er for sent. Det som nå skjer kan bli veldig farlig. Det dreier seg om internasjonal handelskrig, og om sanksjoner mot Russland og Iran. EU burde bla vært opptatt å sikre sin fremtidig forsyning av energi fra disse to energistormakter.

    Tyskland og Kina konkurrerer om hvem som har verdens største handelsoverskudd. Tyskland er en del av problemet. Hva har Tyskland tenkt å gjøre for å redusere sitt store handelsoverskudd? Og hva med å redde Hellas fra undergangen og kanskje også nå Italia? EU burde også endre sine handelsavtaler med Afrika for å bedre de økonomiske forholdene i Afrika hvis man ønsker å redusere flyktningestrømmene. Tyskland vil trolig kjempe med nebb og klør for å opprettholde sitt handelsoverskudd og alle sine økonomiske fordeler, og vil trolig tvinge EU til å støtte sitt syn. Samtidig ser vi at EU underkaster seg USA når det gjelder krigføring og sanksjoner mot Russland og Iran. Det er vel storkapitalen som egentlig bestemmer i EU og den har ikke noe fedreland.

  2. Ludvig says:

    Det er vel riktig at storkapitalen bestemmer det meste i EU, men i forholdet til Russland later det til at statene trumper kapitalen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere