Den norske terroristen og Irak

0
Aisha Shezadi ble kjent for offentligheten da hun var medforfatter av boka «Utilslørt. Muslimske råtekster» i 2011. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Av Eva Thomassen.

Erling Folkvord har nettopp kommet hjem etter å ha oppholdt seg ulovlig i Syria. Han har tatt seg inn i Syria ved å krysse grensen fra Irak. I Syria møtte han en norsk dame som var tilknyttet IS. Hun holdes i varetekt hos kurdere nordøst i Syria. Folkvord hadde med et håndskrevet brev fra henne til UD hvor hun ber om hjelp til å komme tilbake til Norge.

Folkvord er bekymret for hva hun kan gjøre i Norge og har et forslag til løsning.

Han foreslår at Norge kan sende 2 politifolk til Erbil i Irak, for så å ta seg ulovlig inn i Syria, hente terroristen hos de Folkvord kaller «Nord- Syria- føderasjon»s «utenriksansvarlig» for så og ta henne ulovlig inn i Irak og hjem til Norge.

Det Folkvord glemmer er at denne kurdiske «føderasjonen» er et privat prosjekt iscenesatt av enkelte kurdiske grupper nord i Syria og har ingen legitimitet. De har ingen statsbærende myndighet.

PST opplyser i Klassekampen 2. juni at norske myndigheter ikke kan forholde seg til slike selvproklamerte «stater». Norge må ha en stat- til -stat – relasjon for å kreve å få nordmenn utlevert.

Norge har ingen utleveringsavtale med Syria. Norge har stengt ambassaden i Damaskus. Norge kan ikke yte konsulær bistand til folk som oppholder seg i Syria. Ikke til den norske terroristen. Ikke til Folkvord og ikke til meg.  Nærmeste norske ambassade er i Beirut i Libanon.

Forskjellen på den norske terroristen, Folkvord og meg er at jeg oppholder meg lovlig i Syria og får bistand fra syriske myndigheter.

Det kan synes som Folkvord ikke betrakter Syria som en suveren stat med egne grenser. Det kan synes som han heller ikke ser at en grensa mellom Syria og Irak også er en grense den suverene staten Irak har.

Det er ikke staten Irak som hjelper Folkvord inn i Syria. Ikke staten Syria heller. Det er grupper som har overtatt kontrollen med grenseoverganger.

Kampene den irakiske og den syriske hæren har kjempet i områdene de norske spesialsoldatene og USA oppholder seg i Al-Tanf, er kamper for å få kontroll over grensene mellom Jordan, Irak og Syria igjen. Grunnen til at USA og Norge er i disse områdene er nettopp å hindre at de irakiske og Syriske myndighetene skal få kontroll over grensene.

Syria er en suveren stat og man trenger visum for å komme inn i Syria. Det er kun en måte å komme seg lovlig inn i Syria og det er fra Libanon.

Man trenger også visum for å komme seg inn i Irak. Norge kan heller ikke gi bistand til nordmenn som oppholder seg i Irak. Nærmeste norske ambassade er i Amman i Jordan.

UD fraråder nordmenn å oppholde seg i Irak og nevner Erbil spesielt. Det gjelder nok også for norsk politi.

Den franske terroristen

La oss se på hvordan irakiske myndigheter ser på folk som tar seg ulovlig inn i landet.

AFP rapporterer i dag at en fransk dame tilknyttet IS tok seg ulovlig inn i Irak. Hun ble arrestert og fikk en dom på 7 måneder i februar i år for dette, samt ble dømt til deportasjon til Frankrike. Altså det er forbudt å ta seg ulovlig inn i Irak.

I tillegg er den franske statsborgeren dømt til livstid for å ha tatt seg ulovlig inn i Irak med formålet å knytte seg til IS. Risikoen for at den norske terroristen blir dømt tilsvarende om norsk politi tar henne ulovlig inn i Irak er derfor meget stor.

Forslaget til Folkvord er derfor håpløst selv om han appeller til at norske myndigheter «må ta ansvar». Denne saken og tilsvarende saker er kompliserte. Vestlige land vet ikke hva de skal gjøre med terroristene og barna deres som vil hjem. Terrorister de sponset med milliarder av dollar for å gjøre jobben med å styrte president Al-Assad, men som ikke lykkes med å nå helt i mål…

 


 

Erling Folkvord har stående invitasjon til å kommentere denne og andre artikler der han er nevnt på steigan.no.

Red.

 

Forrige artikkelItalias nye regjering godkjent – vil ha åpning mot Russland
Neste artikkelFransk lovforslag om falske nyheter kritiseres som farlig og mot sin hensikt