Generalmajor i Ukraina: 80 prosent av innbyggerne i Donbass vil ikke tilbake til Ukraina

0
Foto: Doni press

Væpnet med våpen fra USA og andre vestlige land og med oppmuntrende tilrop fra NATO-sjef Stoltenberg driver Ukraina en truende opprustning mot demarkasjonslinja mot de opprørske republikkene i Donetsk og Luhansk. Ukraina har gjort det klart at landet ikke lenger respekterer den såkalte Minsk-avtalen og har truet med å gjenerobre Donbass.

Samtidig uttaler den tidligere sjefen for Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU, generalmajor Vasilij Vovk at det store flertallet av innbyggerne i Donbass hater Ukraina og ikke ønsker seg tilbake: I en uttalelse på TV som er gjengitt av ukrainske obozrevatel, sier generalmajoren:

”Vi har en konflikt mellom våre folk i Donbass på bakgrunn av den russiske okkupasjonen, sjøl om man sier at 60 prosent av dem ønsker å komme tilbake til Ukraina. Det finnes annen informasjon, som er nærmere sannheten – 80 prosent ønsker seg ikke tilbake til Ukraina, enda jeg er lei for å måtte si det. Jeg kunne si at ”de er alle patrioter, de er krenket”, men de har nesten alle sammen fått russiske pass.»

Vovk understreket også at ”de hater Ukraina” på Krim, og de har beholdt sine ukrainske pass bare for å kunne reise utenlands uten visum via Ukraina. ”Vi må fortelle folk sannheten, for at ikke folk skal le. … Vi kjenner den virkelige situasjonen – ikke bare i de okkuperte områdene, men i de områdene som er rundt dem, i ”grå sone” ser de mer mot Russland enn mot Ukraina,” la han til. Vovk er ikke sjøl på noen måte pro-russisk, men regner seg som ukrainsk patriot.

Kilder i Ukraina forteller om en sterk ukrainsk mobilisering mot en mulig offensiv. Ukrainske militære fortalte nettavisa Strana, som er basert i Kiev, at de væpnede styrkene forbereder seg på en offensiv.

”Det ryktes at vår generalstab planlegger en offensiv. Hvis våre menige soldater snakker om dette, må separatistene allerede vite om det.”

Avdelinger av politiet og nasjonalgarden er forlagt i Kramatorsk. Den ukrainske hæren har samlet flere tropper og militært materiell opp mot demarkasjonslinja, sa en innbygger i Kramatorsk til nettavisa.

En offiser fra generalstaben i Ukraina sa at de væpnede styrkene planlegger å doble antallet soldater i Donbass. Men han sa også at det ikke var snakk om en intens offensiv. ”Alle skjønner at hvis vi angriper Donbass, så blir det en større krig,” fortsatte offiseren. Han antydet også at det kan pågå hemmelige forhandlinger mellom USA og Russland om en mulig løsning.

Vladimir Putin har foreslått at konflikten i Donbass kan løses gjennom at de to utbryterrepublikkene får en spesialstatus innenfor Ukraina med vide fullmakter til sjølstyre.

Det har lenge vært frykt for at den ukrainske hæren eller de mest fascistiske elementene i den kan komme til å gjennomføre en militær provokasjon mot Russland under fotball-VM. Vladimir Putin fikk spørsmål om dette under sin store spørsmål-og-svar opptreden nylig. Han sa at han personlig håpet at dette ikke var tilfelle, for ”dersom noe slikt skulle skje, ville det føre til en massiv ødeleggelse av den ukrainske staten”.

 

 

 

 

Forrige artikkelIMF: Advarer mot norsk gjeldsbombe
Neste artikkelEr det fare for fred på den koreanske halvøya?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).