Generalmajor i Ukraina: 80 prosent av innbyggerne i Donbass vil ikke tilbake til Ukraina

0
Foto: Doni press

Væpnet med våpen fra USA og andre vestlige land og med oppmuntrende tilrop fra NATO-sjef Stoltenberg driver Ukraina en truende opprustning mot demarkasjonslinja mot de opprørske republikkene i Donetsk og Luhansk. Ukraina har gjort det klart at landet ikke lenger respekterer den såkalte Minsk-avtalen og har truet med å gjenerobre Donbass.

Samtidig uttaler den tidligere sjefen for Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU, generalmajor Vasilij Vovk at det store flertallet av innbyggerne i Donbass hater Ukraina og ikke ønsker seg tilbake: I en uttalelse på TV som er gjengitt av ukrainske obozrevatel, sier generalmajoren:

”Vi har en konflikt mellom våre folk i Donbass på bakgrunn av den russiske okkupasjonen, sjøl om man sier at 60 prosent av dem ønsker å komme tilbake til Ukraina. Det finnes annen informasjon, som er nærmere sannheten – 80 prosent ønsker seg ikke tilbake til Ukraina, enda jeg er lei for å måtte si det. Jeg kunne si at ”de er alle patrioter, de er krenket”, men de har nesten alle sammen fått russiske pass.»

Vovk understreket også at ”de hater Ukraina” på Krim, og de har beholdt sine ukrainske pass bare for å kunne reise utenlands uten visum via Ukraina. ”Vi må fortelle folk sannheten, for at ikke folk skal le. … Vi kjenner den virkelige situasjonen – ikke bare i de okkuperte områdene, men i de områdene som er rundt dem, i ”grå sone” ser de mer mot Russland enn mot Ukraina,” la han til. Vovk er ikke sjøl på noen måte pro-russisk, men regner seg som ukrainsk patriot.

Kilder i Ukraina forteller om en sterk ukrainsk mobilisering mot en mulig offensiv. Ukrainske militære fortalte nettavisa Strana, som er basert i Kiev, at de væpnede styrkene forbereder seg på en offensiv.

”Det ryktes at vår generalstab planlegger en offensiv. Hvis våre menige soldater snakker om dette, må separatistene allerede vite om det.”

Avdelinger av politiet og nasjonalgarden er forlagt i Kramatorsk. Den ukrainske hæren har samlet flere tropper og militært materiell opp mot demarkasjonslinja, sa en innbygger i Kramatorsk til nettavisa.

En offiser fra generalstaben i Ukraina sa at de væpnede styrkene planlegger å doble antallet soldater i Donbass. Men han sa også at det ikke var snakk om en intens offensiv. ”Alle skjønner at hvis vi angriper Donbass, så blir det en større krig,” fortsatte offiseren. Han antydet også at det kan pågå hemmelige forhandlinger mellom USA og Russland om en mulig løsning.

Vladimir Putin har foreslått at konflikten i Donbass kan løses gjennom at de to utbryterrepublikkene får en spesialstatus innenfor Ukraina med vide fullmakter til sjølstyre.

Det har lenge vært frykt for at den ukrainske hæren eller de mest fascistiske elementene i den kan komme til å gjennomføre en militær provokasjon mot Russland under fotball-VM. Vladimir Putin fikk spørsmål om dette under sin store spørsmål-og-svar opptreden nylig. Han sa at han personlig håpet at dette ikke var tilfelle, for ”dersom noe slikt skulle skje, ville det føre til en massiv ødeleggelse av den ukrainske staten”.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.