Europeisk domstol: – Romania og Litauen drev bevisst hemmelige CIA-fengsler

0

Den europeiske menneskerettsdomstolen har slått fast at Romania og Litauen med viten og vilje var delaktige i CIAs system med hemmelige fengsler, skriver Reuters. Washingtons såkalte ”rendition program” eller program for ”ekstraordinær bortføring” er fortsatt omhyllet av hemmelighold, men noe av sannheten om det har kommet ut stykkevis. Dommen mot Romania og Litauen er også omtalt i New York Times.

Ekstraordinær bortføring er i utstrakt bruk i forbindelse med USA sin bortføring og uttransportering av personer mistenkt for terrorisme, både fra steder hvor de er involvert i aktiv krigføring og i stater som samarbeider med dem. Personer som blir bortført holdes på et antall forskjellige steder, men hovedsakelig utenfor USA. Wikipedia skriver:

”Avisen Aftenbladet startet i 2005 å skrive om landingene av CIA-fly på Sola til CIA-fly på Sola, hvor de mellomlandet med fanger som ble transportert til og fra fengsler i Romania og Polen. De har også fotografert og identifisert, og senere også publisert bilder av et av flyene som er brukt.”

The Rendition Project anslår at flere enn 130 personer har blitt holdt og torturert som del av CIAs program for bortføring, fengsling og forhør. De det gjelder ble holdt fanget i ett eller flere av CIAs hemmelige fengsler som var i drift verden over mellom 2001 og 2001, eller ble overført fra CIA til hemmelig fengsling på amerikanske militærbaser, eller til regjeringer, blant annet Egypts, kjent for rutinemessig bruk av tortur.

De skriver også at en gjennomgang av CIAs arkiver gjort av det amerikanske senatets etterretningskomité viste at 26 av 119 personer det var kjent hadde vært i CIAs varetekt, ikke utgjorde noen pågående og alvorlig trussel – ifølge CIAs egen vurdering.

Romania og Litauen har ikke offisielt innrømt at de har deltatt i dette programmet, men nå har Europa-domstolen i Strasburg slått fast at Litauen drev et slikt CIA-fengsel mellom februar 2005 og mars 2006 og at Romania gjorde det mellom september 2003 og november 2005. Begge deler var brudd på den europeiske menneskerettskommisjonens regler som forbyr tortur, illegal fengsling og dødsstraff.

Det illegale fengslings- og torturprogrammet til USA er blitt aktualisert igjen i og med at den ansvarlige for etableringa av dette programmet, Gina Haspel, ble utnevnt til sjef for CIA. Hennes rulleblad er slik at New York Times på lederplass skriver «Having a Torturer Lead the C.I.A.

Haspel var agent for CIA da det illegale arrest- og toturprogammet startet, og hun spilte en ledende rolle. Hun var til og med sjef for det første tortursenteret i Thailand og ledet personlig brutale forhør av fangene der.

 

 

 

 

 

Forrige artikkel– Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria
Neste artikkelJødehetsen vokser i Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).