Europeisk domstol: – Romania og Litauen drev bevisst hemmelige CIA-fengsler

0

Den europeiske menneskerettsdomstolen har slått fast at Romania og Litauen med viten og vilje var delaktige i CIAs system med hemmelige fengsler, skriver Reuters. Washingtons såkalte ”rendition program” eller program for ”ekstraordinær bortføring” er fortsatt omhyllet av hemmelighold, men noe av sannheten om det har kommet ut stykkevis. Dommen mot Romania og Litauen er også omtalt i New York Times.

Ekstraordinær bortføring er i utstrakt bruk i forbindelse med USA sin bortføring og uttransportering av personer mistenkt for terrorisme, både fra steder hvor de er involvert i aktiv krigføring og i stater som samarbeider med dem. Personer som blir bortført holdes på et antall forskjellige steder, men hovedsakelig utenfor USA. Wikipedia skriver:

”Avisen Aftenbladet startet i 2005 å skrive om landingene av CIA-fly på Sola til CIA-fly på Sola, hvor de mellomlandet med fanger som ble transportert til og fra fengsler i Romania og Polen. De har også fotografert og identifisert, og senere også publisert bilder av et av flyene som er brukt.”

The Rendition Project anslår at flere enn 130 personer har blitt holdt og torturert som del av CIAs program for bortføring, fengsling og forhør. De det gjelder ble holdt fanget i ett eller flere av CIAs hemmelige fengsler som var i drift verden over mellom 2001 og 2001, eller ble overført fra CIA til hemmelig fengsling på amerikanske militærbaser, eller til regjeringer, blant annet Egypts, kjent for rutinemessig bruk av tortur.

De skriver også at en gjennomgang av CIAs arkiver gjort av det amerikanske senatets etterretningskomité viste at 26 av 119 personer det var kjent hadde vært i CIAs varetekt, ikke utgjorde noen pågående og alvorlig trussel – ifølge CIAs egen vurdering.

Romania og Litauen har ikke offisielt innrømt at de har deltatt i dette programmet, men nå har Europa-domstolen i Strasburg slått fast at Litauen drev et slikt CIA-fengsel mellom februar 2005 og mars 2006 og at Romania gjorde det mellom september 2003 og november 2005. Begge deler var brudd på den europeiske menneskerettskommisjonens regler som forbyr tortur, illegal fengsling og dødsstraff.

Det illegale fengslings- og torturprogrammet til USA er blitt aktualisert igjen i og med at den ansvarlige for etableringa av dette programmet, Gina Haspel, ble utnevnt til sjef for CIA. Hennes rulleblad er slik at New York Times på lederplass skriver «Having a Torturer Lead the C.I.A.

Haspel var agent for CIA da det illegale arrest- og toturprogammet startet, og hun spilte en ledende rolle. Hun var til og med sjef for det første tortursenteret i Thailand og ledet personlig brutale forhør av fangene der.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.