Trump: Ut med Tillerson og inn med CIA-sjefen og torturdronningen

0

Donald Trump har sparket Rex Tillerson fra posten som utenriksminister og satt inn CIA-sjef Mike Pompeo i jobben. Og inn i sjefsstolen i CIA kommer Gina Haspel, og hennes rulleblad er slik at New York Times på lederplass skriver «Having a Torturer Lead the C.I.A. For det er få personer som har vært så direkte involvert i USAs beryktede og kriminelle torturprogram som nettopp Haspel.

Direkte rolle i torturprogrammet

Som NYT skriver på lederplass var Haspel agent for CIA da det illegale arrest- og toturprogammet startet, og hun spilte en ledende rolle. Hun var til og med sjef for det første tortursenteret i Thailand og ledet personlig det brutale forhøret av fangene Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri. Zubaydah ble utsatt for vanntortur 83 ganger og torturistene fra CIA slo hodet hans mot veggen og utsatte ham for det NYT kaller «unspeakable brutalities». Alt dette ble dokumentert på video, så det hersker ingen tvil om hva som skjedde.

Det var Mike Pompeo som forfremmet Haspel i CIA og nå som han tar over som utenriksminister overtar altså torturdronningen sjefsjobben etter ham.

Mot Iran-avtalen

Mike Pompeo har gjort seg bemerket ved at han er motstander av atomavtalen med Iran. Rex Tillerson, derimot, som ble sparket, har sagt at Iran-avtalen «er til å leve med». Der var han uenig med Trump, noe presidenten også har sagt offentlig. Så nå har altså Trump skaffet seg en utenriksminister som er mer enig med ham overfor Iran enn forgjengeren. Den israelske avisa Haaretz skriver at Pompeo er kjent som en sterk støttespiller for Israel og en «hauk i Iran-spørsmålet». Times of Israel kaller ham «Jerusalem’s new darling».

Hyllet av Nikki Haley

USAs FN-ambassadør Nikki Haley, som har gjort seg beryktet for sin svært lite diplomatiske opptrdene og sine direkte trusler om at USA vil angripe Syria, har hyllet utnevnelsen av Pompeo og kalt den «a great decision». Haleys opptreden i FN var slik at den ellers så sindige russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov sa at han simpelthen «ikke hadde flere ord igjen til å beskrive alt dette». Og han advarte mot svært alvorlige konsekvenser hvis Haleys trusler blir satt ut i livet i praksis.

Et krigersk «dream team»?

Med Pompeo, Haspel og Haley rundt seg ser det ut som om Trump har skapt et neocon-dream-team av krigshissere i sin nærmeste krets. Det lover ikke bra, og særlig nå som det slenges ut påstander om giftgass-angrep i Syria og giftdrap i London uten skygge av bevis noen av gangene. Det virker som om noen er så beruset av sin egen krigsretorikk at de ikke en gang gidder å utstyre seg med noe som likner argumenter. Og det er liten grunn til å tro at torturdronning Haspel og skrivebordkriger Haley vil spille noen modererende rolle i Trump-administrasjonen.

 

 

 

Forrige artikkelSju nye støtteabonnenter i uka?
Neste artikkelUSAs biologiske våpen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).