Trump: Ut med Tillerson og inn med CIA-sjefen og torturdronningen

0

Donald Trump har sparket Rex Tillerson fra posten som utenriksminister og satt inn CIA-sjef Mike Pompeo i jobben. Og inn i sjefsstolen i CIA kommer Gina Haspel, og hennes rulleblad er slik at New York Times på lederplass skriver «Having a Torturer Lead the C.I.A. For det er få personer som har vært så direkte involvert i USAs beryktede og kriminelle torturprogram som nettopp Haspel.

Direkte rolle i torturprogrammet

Som NYT skriver på lederplass var Haspel agent for CIA da det illegale arrest- og toturprogammet startet, og hun spilte en ledende rolle. Hun var til og med sjef for det første tortursenteret i Thailand og ledet personlig det brutale forhøret av fangene Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri. Zubaydah ble utsatt for vanntortur 83 ganger og torturistene fra CIA slo hodet hans mot veggen og utsatte ham for det NYT kaller «unspeakable brutalities». Alt dette ble dokumentert på video, så det hersker ingen tvil om hva som skjedde.

Det var Mike Pompeo som forfremmet Haspel i CIA og nå som han tar over som utenriksminister overtar altså torturdronningen sjefsjobben etter ham.

Mot Iran-avtalen

Mike Pompeo har gjort seg bemerket ved at han er motstander av atomavtalen med Iran. Rex Tillerson, derimot, som ble sparket, har sagt at Iran-avtalen «er til å leve med». Der var han uenig med Trump, noe presidenten også har sagt offentlig. Så nå har altså Trump skaffet seg en utenriksminister som er mer enig med ham overfor Iran enn forgjengeren. Den israelske avisa Haaretz skriver at Pompeo er kjent som en sterk støttespiller for Israel og en «hauk i Iran-spørsmålet». Times of Israel kaller ham «Jerusalem’s new darling».

Hyllet av Nikki Haley

USAs FN-ambassadør Nikki Haley, som har gjort seg beryktet for sin svært lite diplomatiske opptrdene og sine direkte trusler om at USA vil angripe Syria, har hyllet utnevnelsen av Pompeo og kalt den «a great decision». Haleys opptreden i FN var slik at den ellers så sindige russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov sa at han simpelthen «ikke hadde flere ord igjen til å beskrive alt dette». Og han advarte mot svært alvorlige konsekvenser hvis Haleys trusler blir satt ut i livet i praksis.

Et krigersk «dream team»?

Med Pompeo, Haspel og Haley rundt seg ser det ut som om Trump har skapt et neocon-dream-team av krigshissere i sin nærmeste krets. Det lover ikke bra, og særlig nå som det slenges ut påstander om giftgass-angrep i Syria og giftdrap i London uten skygge av bevis noen av gangene. Det virker som om noen er så beruset av sin egen krigsretorikk at de ikke en gang gidder å utstyre seg med noe som likner argumenter. Og det er liten grunn til å tro at torturdronning Haspel og skrivebordkriger Haley vil spille noen modererende rolle i Trump-administrasjonen.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.