– Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria

11
Bashar al-Assad på Russia Today.

NTB har fanget opp intervjuet med Syrias president Bashar al-AssadRussia Today og skriver (her sitert etter ABC Nyheter):

«Syrias president Bashar al-Assad sier han ikke vil nøle med å bruke makt for å gjenerobre de delene av Syria som nå kontrolleres av USA-støttede kurdere.

I et intervju med Russia Today sier Assad at hvis ikke den USA-støttede militsen Syrian Democratic Forces (SDF) vil forhandle, så vil han gjenerobre den tredelen av Syria som kurderne kontrollerer, med makt.

– Det eneste problemet som gjenstår i Syria, er SDF, sier Assad om den kurdiskdominerte gruppen som har spilt en sentral rolle i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

I intervjuet ber Assad amerikanerne om å forlate Syria, samtidig som kurderne oppfordres til ikke å være nikkedukker for utlendinger.

– Fordi de fleste av dem er syrere, liker de formodentlig landet sitt. De har ikke lyst til å være nikkedukker for utlendinger. Vi har ett valg: Å leve sammen som syrere. Hvis ikke, vil vi ty til makt for å frigjøre disse områdene, sier Assad.

– Det er vårt land, vår rett og vår plikt å frigjøre det, og amerikanerne bør dra. På en eller annen måte kommer de til å dra, framholder han.»

Intervjuet i sin helhet kan man se her:

Det er opplagt at den såkalte Føderasjonen Nord-Syria hviler på amerikanske bajonetter. Mao Zedong sa en gang at Politisk makt vokser ut av geværløpene. I dette tilfelle tilhører de store geværløpene US Army og for ikke å snakke om US Air Force. Det er USA som er SDFs flyvåpen, eller omvendt, SDF er infanteri for US Air Force. Det er de ti ulovlige amerikanske basene som ugjør den reelle militære kontrollen i Nordøst-Syria, og det er USAs bombefly som hindrer den syriske hæren i å gjenerobre områdene øst for Eufrat. Det er klart at for Syria som uavhengig stat er det en helt uholdbar situasjon.

Appellen fra Assad til de kurdiske gruppene i Syria er at de må innordne seg i Syria og finne sine politiske løsninger og kompromisser der. I motsatt fall blir det en militær konfrontasjon når den syriske hæren vil gjenerobre også dette området.

Området øst for Eufrat er strategisk viktig for Syria, naturligvis. Der finnes de viktigste oljeforekomstene og der finnes den strategiske forbindelsen til Irak og Iran i øst og Tyrkia i nord. For Syria kan det umulig være aktuelt å gi avkall på disse områdene, hvis Syria skal ha noen mulighet til å overleve som stat.

Generalløytnant Kenneth McKenzie som er stabssjef i USA-koalisjonen advarer Syria mot å agripe USAs styrker eller deres allierte, skriver Middleeast Eye. Men det framgår også av artikkelen at det foregår underhåndskontakter mellom USA, Tyrkia og Syria som har med kontrollen over disse områdene å gjøre. Alt taler for at USA kommer til å svikte sine kurdiske allierte i det lange løp. Pentagons talsperson Dana White sa (sjølmotsigende nok) at «USA ønsker ikke å bli innblandet i en syrisk borgerkrig» og at landet vil støtte SDF bare der de slåss mot IS.

Fra den syriske regjeringas side er det all grunn til å tro at den vil foretrekke en forhandlingsløsning med de kurdiske gruppene framfor en krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  NTB siterer altså nyheter som kommer fra RT? verden går fremover.

 2. Avatar for Frimann Frimann says:

  Problemet USA, Frankrike og GB har er at syrerne holder en del krigsfanger fra disse nasjonene. De skal jo egentlig ikke være der. Så hva gjøres? Forhandlinger, samt bombing av mulig steder der fangene er, slik at de fangene opphører å eksistere. Assad er i realiteten må i førersetet.

 3. Avatar for aford aford says:

  Tankekors:

  Selv har jeg null egen førstehånds kjennskap til forholdene i Syria eller noe vedrørende de ulike allianser og agendaer, men må, som alle som ikke er tilstede selv, basere mine inntrykk kun på annen- og tredjehånds informasjon og andres fortolkninger. Jeg forsøker å innhente informasjonen hos ulike kilder, og av norskspråklige skribenter synes jeg jo f.eks. Steigan, Thomassen, Folkvord, Jaquesson og Herland har bidratt med mye interessant og lærerikt om Syria-situasjonen. I tillegg kommer et utall engelskspråklige journalister som, i likhet med de nevnte norske, står for et annet syn enn det som uttrykkes mest i hovedmediene. Som jeg jo også leser en del i.

  Og, ta-daa!, kjempeoverraskelse: Jeg stoler av forskjellige årsaker nesten alltid mer på disse alternative kildene og menerne enn på hovedmediene.

  Siden alle som leser her sannsynligvis vet hvem som er hhv. mest skurker, mest ofre og mest helter i mine/ våre foretrukne kilders Syria, skal jeg ikke bruke tid på det.

  Der jeg bor, i en liten by sør i landet, har jeg så langt fått snakket litt ordentlig med to mannlige syriske flyktninger som har fått sine nye hjem her i løpet av de siste par årene. Jeg har jo selvfølgelig prøvd å spørre dem om hva de opplevde, hvordan de tolker situasjonen mht. alliansene i konflikten og hvem de selv vil si at de først og fremst rømmer fra, utover at de selvfølgelig rømmer fra “krigen” som sådan. Hvem er den verste og mest fryktede skurken i deres Syria?

  Og det er her mitt tankekors oppstår - ok, to er bare to, og derfor et håpløst dårlig statistisk datagrunnlag, men det er i hvert fall to av to hittil: To av to syrere her sier uten å nøle at de flyktet fra Assad. Den ene sier i tillegg at alle de store krigsmaktene som er tilstede, både USA og Russland, på ulike vis støtter Assad”, dvs. vil ha ham sittende så de kan påberope seg sine ulike grunner til egen tilstedeværelse.

  Hva skal jeg tro?

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Det er ingen som støtter Assad av de som kommer til Norge. Du kan jo selv tenke deg hvem de støtter og hva de er nødt til å si for å ha grunnlag for få være her. Antagelsene har vist seg å stemme gang etter gang. Jeg anbefaler jiinge.se med Anders Romelsjø som den som dokumenterer best. Finn fram noen taler av Assad på youtube. Det er en sekulær stat som gir amnesti og har flere kvinner i regjeringen. Veldig få har klart å å temme så mange folkegrupper. Nå har ikke jeg vært der, men det har ikke mange som rapporterer i norsk presse heller. Jeg hadde ihvrtfall såpass innsikt at jeg forutså set siste false flag gassangrepet to dager før det skjedde basert på b la at Trump sa at han skulle trekke seg ut… noe som djupstaten aldri ville tolerere. Men det skal sies at Lavrov hadde advart mot noe slikt tidligere. Det har skjedd for mye djevelskap der nede i regi av USA til at man kan si at de vil ha Assad sittende.

 5. Avatar for aford aford says:

  Har allerede tenkt gjennom dette med hvem som får komme inn i Norge utfra politisk ståsted og villighet til å være “sannhetsvitne” for vårt eget regimes versjon av virkeligheten i Syria. Hadde jeg ikke snakket med noen av dem personlig, ville dette argumentet kanskje vært tilstrekkelig for meg til å anta at de forsåvidt kunne være hvem som helst, og kanskje med en faktisk Syriabakgrunn som ikke tåler veldig mye gransking uten å bli stående i grell kontrast til rollen som offer og flyktning - ja hvem vet, kanskje var de blant den uhellige alliansen USA/ Israel/ Saudi-Arabia/ (Norge)s fotsoldater under et IS- eller Al Nusra-banner i sitt tidligere liv?

  Men det er ikke lett å mistro folk som viser en så “mild mannered personality”, sympatisk natur og ustoppelig sosialt engasjement i sine nye omgivelser som det her er snakk om. Det er ikke mye soldat eller terrorist igjen i noen av dem, det virker i hvert fall helt sikkert. At alt arbeidet for Frivillighetssentralen og andre former for ubetalt, samfunnsnyttig arbeide, på toppen av lange, ordinære arbeidsdager, av dem selv begrunnes med at de føler at “de er satt til å gjøre gode gjerninger i Norge for at Allah skal ta vare på deres gjenlevende familiemedlemmer i Syria”, virker i sammenhengen også bare som en vinn-vinn-situasjon og et uttrykk for oppriktighet vedr, egne motiver. De understreker jo også at de føler en enorm takknemlighet og at de gode gjerningene derfor ikke er vanskelige å gjøre.

  Jeg tar også høyde for at ikke alle som kommer hit fra Syria nødvendigvis er 100% klar over alle forhold i Syria, og at deres personlige inntrykk og meninger ikke alltid sier hele sannheten om hvorfor de er i den situasjonen de er i.

  Saken er under konstant revisjon og åpen for info for min del.

 6. Her forteller en amerikansk soldat om hvordan han opplevde Syria før krigen : https://www.zerohedge.com/news/2018-05-27/memorial-day-marine-remembers-syria-war

  Jeg har en syrisk “sønn”, og han flyktet nok først og fremst fra verneplikten. Han tilhører en av de mange shia-muslimske gruppene i Syria, Assad tilhører en annen. For disse gruppene har Assad-regimet vært en garantist mot sunni-aggresjon. Også de over ti prosent av befolkningen som er kristne, setter sin lit til Assad.
  Hva de har lidd i områder kontrollert av opprørerene, har vi bare så vidt begynt å ane.

 7. Avatar for aford aford says:

  Får man komme inn i Norge som flyktning fra Syria med begrunnelsen “å slippe verneplikten”?

 8. There’s Big Fat Jewish fingerprints all over this sorry mess, - Israhell’s jewed down bitch America and her cohorts are fighting Israhell’s wars all over the place. This is a stone cold fact. (And dead American soldiers? Well, brougth up with “Call Of Duty” and the like, it’s a piece of cake making immature boys ‘Pawns to be used in [Israeli] foreign policy’!) . . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere