– Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria

0
Bashar al-Assad på Russia Today.

NTB har fanget opp intervjuet med Syrias president Bashar al-AssadRussia Today og skriver (her sitert etter ABC Nyheter):

«Syrias president Bashar al-Assad sier han ikke vil nøle med å bruke makt for å gjenerobre de delene av Syria som nå kontrolleres av USA-støttede kurdere.

I et intervju med Russia Today sier Assad at hvis ikke den USA-støttede militsen Syrian Democratic Forces (SDF) vil forhandle, så vil han gjenerobre den tredelen av Syria som kurderne kontrollerer, med makt.

– Det eneste problemet som gjenstår i Syria, er SDF, sier Assad om den kurdiskdominerte gruppen som har spilt en sentral rolle i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

I intervjuet ber Assad amerikanerne om å forlate Syria, samtidig som kurderne oppfordres til ikke å være nikkedukker for utlendinger.

– Fordi de fleste av dem er syrere, liker de formodentlig landet sitt. De har ikke lyst til å være nikkedukker for utlendinger. Vi har ett valg: Å leve sammen som syrere. Hvis ikke, vil vi ty til makt for å frigjøre disse områdene, sier Assad.

– Det er vårt land, vår rett og vår plikt å frigjøre det, og amerikanerne bør dra. På en eller annen måte kommer de til å dra, framholder han.»

Intervjuet i sin helhet kan man se her:

Det er opplagt at den såkalte Føderasjonen Nord-Syria hviler på amerikanske bajonetter. Mao Zedong sa en gang at Politisk makt vokser ut av geværløpene. I dette tilfelle tilhører de store geværløpene US Army og for ikke å snakke om US Air Force. Det er USA som er SDFs flyvåpen, eller omvendt, SDF er infanteri for US Air Force. Det er de ti ulovlige amerikanske basene som ugjør den reelle militære kontrollen i Nordøst-Syria, og det er USAs bombefly som hindrer den syriske hæren i å gjenerobre områdene øst for Eufrat. Det er klart at for Syria som uavhengig stat er det en helt uholdbar situasjon.

Appellen fra Assad til de kurdiske gruppene i Syria er at de må innordne seg i Syria og finne sine politiske løsninger og kompromisser der. I motsatt fall blir det en militær konfrontasjon når den syriske hæren vil gjenerobre også dette området.

Området øst for Eufrat er strategisk viktig for Syria, naturligvis. Der finnes de viktigste oljeforekomstene og der finnes den strategiske forbindelsen til Irak og Iran i øst og Tyrkia i nord. For Syria kan det umulig være aktuelt å gi avkall på disse områdene, hvis Syria skal ha noen mulighet til å overleve som stat.

Generalløytnant Kenneth McKenzie som er stabssjef i USA-koalisjonen advarer Syria mot å agripe USAs styrker eller deres allierte, skriver Middleeast Eye. Men det framgår også av artikkelen at det foregår underhåndskontakter mellom USA, Tyrkia og Syria som har med kontrollen over disse områdene å gjøre. Alt taler for at USA kommer til å svikte sine kurdiske allierte i det lange løp. Pentagons talsperson Dana White sa (sjølmotsigende nok) at «USA ønsker ikke å bli innblandet i en syrisk borgerkrig» og at landet vil støtte SDF bare der de slåss mot IS.

Fra den syriske regjeringas side er det all grunn til å tro at den vil foretrekke en forhandlingsløsning med de kurdiske gruppene framfor en krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.