USA utstyrer Ukraina med flere dødelige våpen for å trappe opp konflikten

0

Av Pål Steigan.

Myndighetene i USA har bekreftet at landet vil levere de såkalte FGM-148 Javelin anti-tank-missiler til regimet i Kiev. Dette skriver USA-kanalen Radio Free Europa.

Dette er et resultat av hard lobbyvirksomhet fra Ukrainas president, sjokoladeoligarken Petro Porosjenko. Faktisk er våpnene allerede levert og ukrainske styrker vil begynne å trene med dem i mai 2018 har Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak skrevet på sin Facebook-side.

I februar 2018 vedtok Verkhovna rada i Kiev den såkalte «Donbass reintegreringsloven» som legger det formelle grunnlaget for en krig med sikte på å nedkjempe utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk. Militært har det naziinfiserte regimet i Ukraina sørget for å omorganisere styrkene sine slik at de skal kunne fungere under én kommando.

Ukrainas militærkampanje mot Donbass har også skiftet navn fra «antiterror operasjonen» (ATO til det som på engelsk kalles Joint Forces Operation, altså en regulær krigsorganisering.Med våpenleveransen følger som vanlig militære instruktører som skal sørge for å gjøre ukrainske soldater og offiserer så dyktige som mulig i bruken av de nye våpnene.

Ukraina er et av de mest korrupte regimene i verden, og muligheten for at våpnene faller i hendene på private militser er betydelig. Ukraina har oppnådd spesialstatus i NATO, slik at sjøl om landet ikke formelt er blitt tatt opp som medlem, så fungerer det under NATOs paraply og integreres mer og mer i NATOs øvelser og strategi.

Det hersker en frykt for at Ukraina vil utløse en mer omfattende krig mot Donbass etter dette. Det pågår en krig på relativt lavt bluss allerede. Det bombes, skytes og drepes folk, men det er stort sett mindre trefninger og stillingskrig. Omorganiseringa, lovvedtaket og de nye våpnene tyder på at det planlegges noe mye større.

Væpninga av Ukraina vil naturligvis også utløse en økt russisk væpning av utbryterrepublikkene. Russland har effektive våpen som kan overgå Javelin, og det er ikke usannsynlig at de vil bli levert.

Det som derimot er usannsynlig er at Russland vil godta at Ukraina nedkjemper Donbass-republikkene. Dels ville det ikke bli godtatt av befolkninga i Russland, og dels ville det bety å godta en enda større trussel mot Russland sjøl.

Er det noe EU ikke ønsker er det en økt krigføring i Ukraina. Mer krig vil heller ikke gjøre situasjonen noe bedre for den jevne ukrainer. Tvert om. Det de trenger er fred og demokratiske og politiske reformer. Økt krig vil derimot glede de nazistiske og fascistiske kreftene i Ukraina, og deriblant Pravij sektor, som allerede er djupt infiltrert i de militære styrkene og som lever på krig og vold.

The Guardian skriver at nynazistiske grupper i Ukraina jobber med å verve briter til å slåss i landet.

I et brev til US State Department ba over 50 kongressmedlemmer i USA 28. april 2018 om økt press mot Ukraina på grunn av landets statlige støtte til Holocaust-benektere og anti-semitter. Brevet peker på at Ukraina har vedtatt lover som glorifiserer nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og fascistiske organisasjoner som OUN og UPA.
Den fulle teksten til brevet finnes her.

Flere av de eksemplene på nazi-virksomhet i Ukraina som nevnes av kongressmedlemmene har vi for lengst omtalt og avslørt her på steigan.no. Men som vi gjentatte ganger har pekt på er dette en form for nazi-virksomhet som man overhode ikke er opptatt av i HL-senteret på Bygdøy, som liksom skal avsløre sånt. Og heller ikke Jens Stoltenberg nærer noen bekymring for nazismens sterke stilling i Ukraina. Han støtter Porosjenko-regimet helhjertet.

Les:

Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

 

Forrige artikkelOvervåkinga eksploderer i USA: NSA samlet data om over 530 millioner telefonsamtaler
Neste artikkelIsrael truer med å myrde Assad
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).