USA utstyrer Ukraina med flere dødelige våpen for å trappe opp konflikten

3

Av Pål Steigan.

Myndighetene i USA har bekreftet at landet vil levere de såkalte FGM-148 Javelin anti-tank-missiler til regimet i Kiev. Dette skriver USA-kanalen Radio Free Europa.

Dette er et resultat av hard lobbyvirksomhet fra Ukrainas president, sjokoladeoligarken Petro Porosjenko. Faktisk er våpnene allerede levert og ukrainske styrker vil begynne å trene med dem i mai 2018 har Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak skrevet på sin Facebook-side.

I februar 2018 vedtok Verkhovna rada i Kiev den såkalte «Donbass reintegreringsloven» som legger det formelle grunnlaget for en krig med sikte på å nedkjempe utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk. Militært har det naziinfiserte regimet i Ukraina sørget for å omorganisere styrkene sine slik at de skal kunne fungere under én kommando.

Ukrainas militærkampanje mot Donbass har også skiftet navn fra «antiterror operasjonen» (ATO til det som på engelsk kalles Joint Forces Operation, altså en regulær krigsorganisering.Med våpenleveransen følger som vanlig militære instruktører som skal sørge for å gjøre ukrainske soldater og offiserer så dyktige som mulig i bruken av de nye våpnene.

Ukraina er et av de mest korrupte regimene i verden, og muligheten for at våpnene faller i hendene på private militser er betydelig. Ukraina har oppnådd spesialstatus i NATO, slik at sjøl om landet ikke formelt er blitt tatt opp som medlem, så fungerer det under NATOs paraply og integreres mer og mer i NATOs øvelser og strategi.

Det hersker en frykt for at Ukraina vil utløse en mer omfattende krig mot Donbass etter dette. Det pågår en krig på relativt lavt bluss allerede. Det bombes, skytes og drepes folk, men det er stort sett mindre trefninger og stillingskrig. Omorganiseringa, lovvedtaket og de nye våpnene tyder på at det planlegges noe mye større.

Væpninga av Ukraina vil naturligvis også utløse en økt russisk væpning av utbryterrepublikkene. Russland har effektive våpen som kan overgå Javelin, og det er ikke usannsynlig at de vil bli levert.

Det som derimot er usannsynlig er at Russland vil godta at Ukraina nedkjemper Donbass-republikkene. Dels ville det ikke bli godtatt av befolkninga i Russland, og dels ville det bety å godta en enda større trussel mot Russland sjøl.

Er det noe EU ikke ønsker er det en økt krigføring i Ukraina. Mer krig vil heller ikke gjøre situasjonen noe bedre for den jevne ukrainer. Tvert om. Det de trenger er fred og demokratiske og politiske reformer. Økt krig vil derimot glede de nazistiske og fascistiske kreftene i Ukraina, og deriblant Pravij sektor, som allerede er djupt infiltrert i de militære styrkene og som lever på krig og vold.

The Guardian skriver at nynazistiske grupper i Ukraina jobber med å verve briter til å slåss i landet.

I et brev til US State Department ba over 50 kongressmedlemmer i USA 28. april 2018 om økt press mot Ukraina på grunn av landets statlige støtte til Holocaust-benektere og anti-semitter. Brevet peker på at Ukraina har vedtatt lover som glorifiserer nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og fascistiske organisasjoner som OUN og UPA.
Den fulle teksten til brevet finnes her.

Flere av de eksemplene på nazi-virksomhet i Ukraina som nevnes av kongressmedlemmene har vi for lengst omtalt og avslørt her på steigan.no. Men som vi gjentatte ganger har pekt på er dette en form for nazi-virksomhet som man overhode ikke er opptatt av i HL-senteret på Bygdøy, som liksom skal avsløre sånt. Og heller ikke Jens Stoltenberg nærer noen bekymring for nazismens sterke stilling i Ukraina. Han støtter Porosjenko-regimet helhjertet.

Les:

Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Er det slik at disse nye våpen vil bli tatt i bruk samtidig med at det foregår store NATO-øvelser i naboland? Er det et spill på gang her? Samtidig kan det tenkes at krigføringen i Midt-Østen trappes opp.

  Økt krigføring i Ukraina kan kanskje føre til nye flyktningestrømmer fra Ukraina vestover til EU, og det vil vel skape begeistring i EU? Russland har vel allerede tatt i mot ca 1 million flyktninger fra Ukraina. Og kan det tenkes at Russland vil stanse/redusere gassleveranser til EU hvis EU blir pådriver for økt krigføring i Ukraina?

  I Storbritannia er det slik at hvis flertallet av befolkningen i Skottland ønsker løsrivelse fra Storbritannia (UK), så vil dette bli akseptert (og uten at man må ty til krig). Dette prinsipp gjelder derimot ikke for diverse andre land i Europa. Det kan se ut som NATO støtter en tvangsmessig tilbakeføring av Krim til Ukraina (selv om ca 80% av befolkningen på Krim stemte for løsrivelse og tilknytning til Russland). En av NATOs oppgaver er etter eget sigende å beskytte demokratiet.

 2. USA BEVÆPNER NAZI REGIMER I UKRAINA

  Både USA og NATO støtter nazi regimet i Ukraina. Militarisering er oppskriften for USA, EU og NATO for å utvide sin innflytelse helt opp til Russlands grenser, og langt inn på Russlands nærområder, hvor russisk befolkning dominerer.

  Det er ikke akkurat fred og forsoning våre allierte i USA, EU og NATO bedriver. Ikke hører vi noen kritiske stemmer i forhold til dette i den norske blåblå regjeringen heller.

 3. Sitat: “Dette er et resultat av hard lobbyvirksomhet fra Ukrainas president, sjokoladeoligarken Petro Porosjenko.” Her er jeg helt uenig med Steigan. USA startet nazifiseringen av Ukraina mange år før statskuppet(CIA), USA betalte for kuppet og USA har brødfødd naziregimet og folkemordet i Øst i mer enn fire år, både moralsk, med tropper(også andre enn Academi), milliarder av USD fra egen lomme og fra IMF og fra Norge. Så skal liksom sjokoladedeigen streve hardt for å få disse våpnene. Tøvete av Steigan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere