Saudi-Arabia søker allianse med kurdiske YPG

0

Representanter for Saudi-Arabia har hatt offisielle møter med representanter for PKK og deres YPG-milits i Kobane i Nord-Syria, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou Agency.

Det var tre militære eksperter som forhandlet for Saudi-Arabia, skriver byrået, og de ønsker å skape en felles militærstyrke med YPG. Saudi-Arabia har angivelig etablert kommunikasjonsposter i Hasakah og Qamishli, og lover hver soldat som blir med en lønn på 200 dollar. Denne nye stryken skal eventuelt bli en del av den såkalte Føderasjonen Nord-Syria, som YPG ensidig erklærte i 2016.

YPG er fra før av alliert med USA, som med sine ti militærbaser i «Føderasjonen» utgjør dens militære garantist.Det var i juli 2017 Tyrkia, til stor frustrasjon for USA, lekket posisjonene til disse basene.

Tyrkia har lekket posisjonene til USAs militærbaser i Nord-Syria

YPG skal ha sendt positive signaler til Saudi-Arabia via sosiale medier, men har foreløpig ikke kommentert dette offisielt. Saudi-Arabia skal i april 2018 har sendt en lastebilkonvoi med utstyr og forsyninger til YPG via Irak. Om den også inneholdt våpen, er ikke klart. I april 2018 meldte det kurdiske nyhetsbyået Rudaw at Saudi-Arabia vurderer å sende tropper til Syria.

Middleasteye skriver også om den gryende alliansen mellom Saudi-Arabia og YPG. De viser blant annet til den pensjonerte saudiarabiske generalen Anwar Eshki, som nå er leder for tenketanken Middle East Centre for Strategic and Legal Studies, i et foredrag for Council on Foreign Relations har forklart denne alliansen. Han sa at Saudi-Arabia arbeider for å etablere et Stor-Kurdistan for å «redusere Irans, Tyrkias og Iraks ambisjoner».

Saudi-Arabias økte støtte til YPG kommer også som et svar på Tyrkias støtte til Saudi-Arabias rival Qatar.

Saudi Arabia becomes pro-Kurdish after Turkey sides with Qatar

Både fra Israel og fra kurdisk side kommer det signaler om at det er ønskelig å etablere tettere bånd mellom Israel og Kurdistan.

 

 

Forrige artikkelTysklands energimiks varsler trøbbel
Neste artikkelInterview on Donald Trump’s decision to withdraw from nuclear deal with Iran
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).