Saudi-Arabia søker allianse med kurdiske YPG

2

Representanter for Saudi-Arabia har hatt offisielle møter med representanter for PKK og deres YPG-milits i Kobane i Nord-Syria, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou Agency.

Det var tre militære eksperter som forhandlet for Saudi-Arabia, skriver byrået, og de ønsker å skape en felles militærstyrke med YPG. Saudi-Arabia har angivelig etablert kommunikasjonsposter i Hasakah og Qamishli, og lover hver soldat som blir med en lønn på 200 dollar. Denne nye stryken skal eventuelt bli en del av den såkalte Føderasjonen Nord-Syria, som YPG ensidig erklærte i 2016.

YPG er fra før av alliert med USA, som med sine ti militærbaser i «Føderasjonen» utgjør dens militære garantist.Det var i juli 2017 Tyrkia, til stor frustrasjon for USA, lekket posisjonene til disse basene.

Tyrkia har lekket posisjonene til USAs militærbaser i Nord-Syria

YPG skal ha sendt positive signaler til Saudi-Arabia via sosiale medier, men har foreløpig ikke kommentert dette offisielt. Saudi-Arabia skal i april 2018 har sendt en lastebilkonvoi med utstyr og forsyninger til YPG via Irak. Om den også inneholdt våpen, er ikke klart. I april 2018 meldte det kurdiske nyhetsbyået Rudaw at Saudi-Arabia vurderer å sende tropper til Syria.

Middleasteye skriver også om den gryende alliansen mellom Saudi-Arabia og YPG. De viser blant annet til den pensjonerte saudiarabiske generalen Anwar Eshki, som nå er leder for tenketanken Middle East Centre for Strategic and Legal Studies, i et foredrag for Council on Foreign Relations har forklart denne alliansen. Han sa at Saudi-Arabia arbeider for å etablere et Stor-Kurdistan for å «redusere Irans, Tyrkias og Iraks ambisjoner».

Saudi-Arabias økte støtte til YPG kommer også som et svar på Tyrkias støtte til Saudi-Arabias rival Qatar.

Saudi Arabia becomes pro-Kurdish after Turkey sides with Qatar

Både fra Israel og fra kurdisk side kommer det signaler om at det er ønskelig å etablere tettere bånd mellom Israel og Kurdistan.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Når ikke stormaktene klarer å oppnå sine mål i Midt-Østen ved å satse på IS og andre jihadistiske leiesoldater, så satser man altså isteden på at kurderne skal gjøre jobben for dem. Problemet er at man dermed også får Tyrkia som fiende og myndighetene i Irak er vel heller ikke særlig begeistret for at Nord-Irak skal utskilles til å bli en del av Kurdistan. Det er mulig at stormaktene innser at kurderne ikke vil klare å opprette Kurdistan alene helt på egenhånd (i krig med både Tyrkia, Syria, Irak og Iran) og at NATO-landene må stille opp med bakkestyrker. Samtidig skal vel også Israel skaffe seg en stor bit av Syria (Stor-Israel) og Saudi Arabia ønsker at en stor bit av Syria og kanskje også av Irak skal danne et slags kalifat under Saudi Arabias styre samtidig som Qatar og Jemen underkastes Saudi Arabia.

    Kurderne er mye mer sympatiske enn IS-krigerne. Det er lett å skape sympati og støtte for kurderne og deres kamp i de vestlige land. Problemet er at det må en storkrig til for å opprette Kurdistan.

  2. Avatar for baluba baluba says:

    En felles militær styrke…hmmm. Det saudiske befalet var ikke med i felten i egen person. Jeg ser for meg disse forhandlingene… og så må vi ha femti bacha bazi til araberne som kveldskos.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere