Saudi-Arabia søker allianse med kurdiske YPG

0

Representanter for Saudi-Arabia har hatt offisielle møter med representanter for PKK og deres YPG-milits i Kobane i Nord-Syria, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou Agency.

Det var tre militære eksperter som forhandlet for Saudi-Arabia, skriver byrået, og de ønsker å skape en felles militærstyrke med YPG. Saudi-Arabia har angivelig etablert kommunikasjonsposter i Hasakah og Qamishli, og lover hver soldat som blir med en lønn på 200 dollar. Denne nye stryken skal eventuelt bli en del av den såkalte Føderasjonen Nord-Syria, som YPG ensidig erklærte i 2016.

YPG er fra før av alliert med USA, som med sine ti militærbaser i «Føderasjonen» utgjør dens militære garantist.Det var i juli 2017 Tyrkia, til stor frustrasjon for USA, lekket posisjonene til disse basene.

Tyrkia har lekket posisjonene til USAs militærbaser i Nord-Syria

YPG skal ha sendt positive signaler til Saudi-Arabia via sosiale medier, men har foreløpig ikke kommentert dette offisielt. Saudi-Arabia skal i april 2018 har sendt en lastebilkonvoi med utstyr og forsyninger til YPG via Irak. Om den også inneholdt våpen, er ikke klart. I april 2018 meldte det kurdiske nyhetsbyået Rudaw at Saudi-Arabia vurderer å sende tropper til Syria.

Middleasteye skriver også om den gryende alliansen mellom Saudi-Arabia og YPG. De viser blant annet til den pensjonerte saudiarabiske generalen Anwar Eshki, som nå er leder for tenketanken Middle East Centre for Strategic and Legal Studies, i et foredrag for Council on Foreign Relations har forklart denne alliansen. Han sa at Saudi-Arabia arbeider for å etablere et Stor-Kurdistan for å «redusere Irans, Tyrkias og Iraks ambisjoner».

Saudi-Arabias økte støtte til YPG kommer også som et svar på Tyrkias støtte til Saudi-Arabias rival Qatar.

Saudi Arabia becomes pro-Kurdish after Turkey sides with Qatar

Både fra Israel og fra kurdisk side kommer det signaler om at det er ønskelig å etablere tettere bånd mellom Israel og Kurdistan.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.