Rapport: Saudi-finansierte belgiske moskeer sprer ekstremt og voldelig tankegods

0

Av Ivar Austbø.

Læremateriellet i Saudi-støttede moskeer i Belgia anbefaler krig mot annerledestenkende, forfølgelse av homofile og fremmer negative stereotypier om jøder.

Stormoskeen i Brussel ble stilt til disposisjon for Saudi-Arabia i 1969, gjennom en avtale der Belgia fikk billigere olje til industrien sin mot at saudi-støttede imamer fikk spre sin form for islam til muslimske innvandrere i Belgia.

Avtalen var ment å gjelde i 99 år, men ble stoppet i mars i år på grunn av bekymringer for konsekvensene av denne typen ideologisk påvirkning på det belgiske samfunnet.

Opphøret av avtalen kom etter forhandlinger bak kulissene, der Saudi–Arabia forholdsvis raskt godtok utfallet. Reuters satte saudi-enes velvillighet i sammenheng med et varslet linjeskifte i kongedømmet – bort fra politikken med aggressiv eksport av salafistisk islam vil stoppes.

Nå kommer det altså fram, gjennom en lekket etterretningsrapport, at stormoskeen i Brussel er en av moskeene der det er funnet læræmateriale som formidler ekstreme ideer.

Tekstene som er funnet brukes til opplæring av predikanter og teologiprofessorer, og er basert på klassisk islamsk lov fra middelalderen.

I læremateriellet omtales jøder som «et korrupt, ondt og svikefullt» folk.

Det anbefales at homofile straffes med steining, brenning på bålet, eller å bli kastet fra det høyeste huset i byen.

En av tekstene sier at det viktigste prinsippet innenfor «jihad», er å krige mot vantro og «aggressorer», og at væpnet krig er en individuell plikt for alle muslimer.

Det er OCAM, det belgiske senteret for trusselanalyse, som står bak rapporten. Bakgrunnen er terrorangrepene i Brussel i 2016, der den islamske staten (IS) påtok seg ansvaret.

 

Les også:

Belgia, salafismen og saudiarabisk imperialisme

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen islamske staten IS tungt utstyrt med israelske våpen
Neste artikkelKarl Marx 200 år – En reise i nye tanker.